Čaj z čerstvých i sušených kopřiv pomáhá při různých neduzích. V těhotenství ale není vhodný
Kopřivový čaj
Čaj z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica)pomáhá organismu nejen po zimě vyplavit nahromaděné toxiny a odpadní látky, kterých se tělo potřebuje zbavit. „Kopřivový nálev má diuretické účinky a používá se při zánětech močových cest, revmatismu, dně, jaterních a žlučníkových chorobách. Čistí organismus od kyseliny močové. Je antiseptický, působí antivirově, je vhodný pro diabetiky, jelikož snižuje hladinu krevního cukru,“ uvádí bylinkář Martin Kolár. Pozitivně působí při chudokrevnosti na podporu krvetvorby, čistí krev, pomáhá přichorobách z nachlazení,mírní bolest hlavy, snižuje únavu a vyčerpanost. „Já osobně doporučuji pítčajspíše ze sušené drogy,“dodává zkušený bylinkář.

Kopřivový čaj 2 Zdroj: iStock
Čaj z čerstvých kopřiv
Sehnat od jara do podzimu čerstvé kopřivy není nic složitého, protože rostou skoro všude. Zkopřiv se sbírají listy nebo nať bez zdřevnatělé spodní části, zejména ty první jarní (do konce května), později v září ještě mladé vrcholky a výhonky. Ke sběru si vybíráme prosluněná místa, kopřivu nikdy nesbíráme tam, kde se jí až příliš daří, protože je pravděpodobně plná dusičnanů, jelikož kopřiva je spolehlivý ukazatel na vyšší obsah dusíku v půdě.

Kopřivový čaj 3 Zdroj: iStock
Recept na čaj z čerstvých kopřiv
Ingredience
- 2 lžíce lístků a výhonků kopřiv
- 250 ml vroucívody
Příprava
Opláchnuté kopřivy zalijemevodou a zakryté necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Pak scedíme. Čaj připravený z čerstvých listů mladých kopřiv nemá nijak výraznou barvu. Mátrávovou chuť, když se nám zdá příliš silná, můžeme čajzředit vodou nebo osladit medem.
Užívání
- Vlažný kopřivový nálev pijeme hned po uvaření, při delším stání čaj hořkne. Nálev tedy vždy připravujeme čerstvý.
- Pitím kopřivového čaje po doušcích se zvyšuje jeho účinek. Popíjíme ho dvakrát až třikrát denně – jeden šálek ráno před snídaní a další během dne.
- Rozhodneme-li pro očistnou kopřivovou kúru, pijeme čaj dva, maximálně 3 týdny a dáme si měsíc pauzu.
Jak sušit kopřivy
Optimální je, když si kopřivy nasbíráme a nasušíme sami ve stinných vzdušných místech nebo uměle při teplotě do 60 °C. Je důležité je sušit rychle, aby si zachovaly zelenou barvu. ale netřeba zoufat, sušené kopřivy si běžné můžeme kdykoli koupit.

Kopřivový čaj 4 Zdroj: iStock
Recept na čaj ze sušených kopřiv
Ingredience
- 1 lžíce sušených kopřiv
- 250 ml vroucí vody
Příprava
Sušené kopřivy přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Scedíme. Čaj pijeme vlažný, užívání je podobné jako u čaje z kopřiv čerstvých. Čaj ze sušené kopřivy má tmavší zelenavou barvu.
Recept na macerát z kopřiv
Ingredience
- hrst čerstvých kopřiv
- 400–500 ml studené převařené vody
Příprava
Hrst kopřiv důkladně opereme, přelijeme studenou vodou a zakryté necháme přes noc (nejméně 8 hodin) macerovat. Pak scedíme a toto množství popíjíme během dne. Každý den si připravíme nápoj čerstvý. Užíváme zevně na kožní vyrážky a problematickou pleť.

Kopřivový čaj 5 Zdroj: iStock
Čaj zkopřiv v těhotenství
Lidoví léčitelé kdysi kopřivu využívali na posílení ledvin a močového měchýře těhotných žen, zabránění anemie a ke zlepšení tvorby mateřského mléka a zastavení krvácení po porodu.„Dnes se její užívání v těhotenství a během kojenínedoporučuje i kvůli alergickým reakcím (obsahuje histamin),“ vysvětluje bylinkář a dodává: „Proto je nezbytně nutné se poradit se svým gynekologem v první fázi těhotenství.“
Nežádoucí účinky kopřivového čaje
Než začneme pít čaj z kopřiv, měli bychom se poradit se svým lékařem o případných kontraindikacích. Zvláště trpíme-li zdravotními problémy, jako jsou např. akutní artritida, osteoporóza, máme problémy s ledvinami a užíváme léky na ředění krve. U citlivých lidí se mohou objevitproblémy s trávením. Kopřivový čaj není vhodný pro děti do dvou let, těhotné a kojící ženy. Kopřivu se nedoporučuje užívat dlouhodobě. Po třech týdnech pravidelného pití kopřivového čaje je žádoucí ho na minimálně měsíc vysadit.