reklama

Udělejte si z medvědího česneku kapky, med, pesto nebo olej. Fungují jako přírodní antibiotikum

Lenka Valjentová
22. dubna 2021
Medvědí česnek patří k nejoblíbenějším jarním bylinkám. Kromě vynikající chuti a nezaměnitelné vůně jsou jeho velkou předností léčivé vlastnosti. Po všech stránkách je nejlepší čerstvě utržený, o tom žádná. Ale protože má dost krátkou sezonu od března do května, měli bychom vytěžit všechny jeho zdraví prospěšné látky na maximum a udělat si třeba medvědí tinkturu, med nebo olej.
reklama

Léčivou sílu česneku medvědího (Allium ursinum) prý znali už staří Slované, kteří ho hojně využívali a pěstovali, a proto se často vyskytuje v místech původního staroslovanského osídlení. Česnek medvědí toho pro naše zdraví dělá opravdu hodně. Čerstvé listy před rozkvětem obsahují mj. sirné sloučeniny, vitaminy C a skupiny B, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny allicin a alliin.

Česnek medvědí účinky

Česnek medvědí slouží především jako silné přírodní antibiotikum a antivirotikum, má účinky protiplísňové, detoxikační či antioxidační, močopudné a projímavé. Pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, pomáhá při virových onemocněních, uvolňuje dýchací cesty, podporuje paměť a osvědčil se při jarních očistných kúrách, využívá se při léčbě mykóz, dokáže zničit zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie i parazity,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

„Já doporučuji kromě konzumace čerstvého medvědího česneku lihový výtažek, který se dá snadno vyrobit i doma,“ doplňuje bylinkář. „Jako ochranu před viry užíváme medvědí tinkturu po dobu jednoho měsíce. Buď po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem, nebo citlivější lidé mohou začít užívat 5 kapek třikrát denně a postupně přidávat po jedné kapce až na 20 kapek třikrát denně před jídlem. Antivirovou kúru si dopřejeme dvakrát ročně. Užívá se také na snížení krevního tlaku, proti chorobám z nachlazení nebo ateroskleróze.“

Medvědí kapky pro pevné zdraví

Ingredience

  • 250 g medvědího česneku
  • 500 ml 40–50% čirého alkoholu, ideálně vodka nebo domácí pálenka

Příprava

Listy medvědího česneku najemno nasekáme nebo nadrtíme zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme v tmavé a chladné místnosti 10 až 14 dnů. Občas protřepeme. Necháme stát na teplém a světlém místě, ne však na přímém slunci, teplota při maceraci by nikdy neměla překročit 40 °C. Následně domácí tinkturu scedíme přes husté sítko nebo pláténko, nasáklé byliny ještě vymačkáme. Dáme do lahviček s kapátkem.

Jak medvědí česnek sušit

Listy česneku medvědího  pokrájíme a sušíme rozložené v tenké vrstvě na savém papíru na vzdušném místě, během sušení opatrně obracíme. Medvědí česnek nesmí ztmavnout. Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě. Sušený nadrcený medvědí česnek se hodí například do domácího polévkového koření, skvěle si rozumí s kadeřavou a hladkolistou petrželkou, celerovou a mrkvovou natí nebo kerblíkem.

Medvědí med je přírodní antibiotikum

Ingredience

Příprava

Medvědí česnek dáme do papírového kávového filtru a pevně zavážeme. Med opatrně ohřejeme na teplotu max. 50 °C a vložíme do něj filtr s česnekem. Necháme asi 2 hodiny stát, občas opatrně promícháme, aby vůně česneku přešla do medu. Potom česnek vyjmeme z medu. Ten skladujeme v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. Medvědí med se hodí k oslazení čaje nebo ho užíváme po jedné lžičce denně, působí antibioticky, antiviroticky, pomáhá pomáhá při chřipce a nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, tlumí projevy angíny.

Aromatický medvědí olej

Ingredience

  • hrst čerstvých listů medvědího česneku
  • kvalitní (nejlépe zastudena lisovaný v bio kvalitě) olej podle potřeby

Příprava

Čistou skleněnou lahev naplníme do poloviny nasekanými medvědím česnekem, zalijeme kvalitním olejem a dobře uzavřeme. Je nezbytně nutné, aby všechny byliny byly ponořené pod hladinou! Občas opatrně protřepeme. Necháme na teplém a stinném místě stát přibližně 10 dnů. Pak scedíme a přelijeme do čistých lahví. Máme-li pocit, že vůně oleje není dostatečně intenzivní, postup ještě jednou zopakujeme s další várkou medvědího česneku. Bylinkový olej z čerstvých bylin vydrží asi šest týdnů, ze sušených zhruba šest měsíců. K medvědímu česneku můžeme přidat ještě snítku saturejky, tymiánu, rozmarýnu nebo oregana.

Pesto z medvědího česneku

Ingredience

Příprava

Medvědí česnek rozmixujeme s olejem a solí (kvůli konzervaci) na pastu. Chuť můžeme vylepšit slunečnicovými, dýňovými nebo sezamovými semínky. Vložíme do uzavíratelné sklenice a uskladníme v lednici. Toto pesto vydrží v lednici dva týdny. Je výborné na čerstvý chléb nebo těstoviny.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama