Využijte léčivou sílu česneku medvědího na maximum. Udělejte si kapky, med, olej a pesto
Medvědí česnek patří k nejoblíbenějším jarním bylinkám. Kromě vynikající chuti a nezaměnitelné vůně jsou jeho velkou předností zdravotní benefity. Po všech stránkách je nejlepší čerstvě utržený, ale protože má jen krátkou sezonu, měli bychom ho zkusit uchovat na pozdější dobu. Můžeme ho nasušit nebo udělat medvědí kapky, med, olej a pesto.
Léčivou sílu česneku medvědího (Allium ursinum) prý znali už staří Slované, kteří ho hojně využívali a pěstovali, a proto se často vyskytuje v místech původního staroslovanského osídlení. Česnek medvědí toho pro naše zdraví dělá opravdu hodně. Čerstvé listy před rozkvětem obsahují mj. sirné sloučeniny, vitaminy C a skupiny B, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny allicin a alliin.
Česnek medvědí – účinky
„Česnek medvědí slouží především jako silné přírodní antibiotikum a antivirotikum, má účinky protiplísňové, detoxikační či antioxidační, močopudné a projímavé. Pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak, podporuje trávení, pomáhá při virových onemocněních, uvolňuje dýchací cesty, podporuje paměť a osvědčil se při jarních očistných kúrách, využívá se při léčbě mykóz, dokáže zničit zlatého stafylokoka, nežádoucí střevní bakterie i parazity,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.
Jak naložit s medvědím česnekem
„Osobně doporučuji kromě konzumace čerstvého medvědího česneku lihový výtažek, tinktura se dá snadno vyrobit i doma,“ doplňuje bylinkář. „Jako ochranu před viry užíváme medvědí kapky po dobu jednoho měsíce. Buď po 20 kapkách třikrát denně ve sklence vody před jídlem, nebo citlivější lidé mohou začít užívat 5 kapek třikrát denně a postupně přidávat po jedné kapce až na 20 kapek třikrát denně před jídlem. Antivirovou kúru si dopřejeme dvakrát ročně. Užívá se také na snížení krevního tlaku, proti chorobám z nachlazení nebo ateroskleróze.“
Medvědí kapky (tinktura)
Ingredience
- 250 g medvědího česneku
- 500 ml 40–50% čirého alkoholu, ideálně vodka nebo domácí pálenka
Příprava
Listy medvědího česneku najemno nasekáme nebo nadrtíme zalijeme alkoholem, dobře uzavřeme a necháme v tmavé a chladné místnosti 10 až 14 dnů. Občas protřepeme. Necháme stát na teplém a světlém místě, ne však na přímém slunci, teplota při maceraci by nikdy neměla překročit 40 °C. Následně domácí tinkturu scedíme přes husté sítko nebo pláténko, nasáklé byliny ještě vymačkáme. Dáme do lahviček s kapátkem.
Česnek medvědí sušený
Listy česneku medvědího pokrájíme a sušíme rozložené v tenké vrstvě na savém papíru na vzdušném místě, během sušení opatrně obracíme. Medvědí česnek nesmí ztmavnout. Skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě.
Sušený nadrcený medvědí česnek se hodí například do domácího polévkového koření, skvěle si rozumí s kadeřavou a hladkolistou petrželkou, celerovou a mrkvovou natí nebo kerblíkem.
Medvědí med
Ingredience
- 500 g kvalitního včelího medu
- 1 až 2 lžíce najemno nasekaného nebo nadrceného medvědího česneku
Příprava
Medvědí česnek dáme do papírového kávového filtru a pevně zavážeme. Med opatrně ohřejeme na teplotu max. 50 °C a vložíme do něj filtr s česnekem. Necháme asi 2 hodiny stát, občas opatrně promícháme, aby vůně česneku přešla do medu. Potom česnek vyjmeme z medu. Ten skladujeme v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu.
Užívání
Medvědí med se hodí k oslazení čaje nebo ho užíváme po jedné lžičce denně, působí antibioticky, antiviroticky, pomáhá při chřipce a nachlazení, uvolňuje dýchací cesty, tlumí projevy angíny.
Aromatický medvědí olej
Ingredience
- hrst čerstvých listů medvědího česneku
- kvalitní (nejlépe zastudena lisovaný v bio kvalitě) olej podle potřeby
Příprava
Čistou skleněnou lahev naplníme do poloviny nasekanými medvědím česnekem, zalijeme kvalitním olejem a dobře uzavřeme. Je nezbytně nutné, aby všechny byliny byly ponořené pod hladinou! Občas opatrně protřepeme. Necháme na teplém a stinném místě stát přibližně 10 dnů. Pak scedíme a přelijeme do čistých lahví. Máme-li pocit, že vůně oleje není dostatečně intenzivní, postup ještě jednou zopakujeme s další várkou medvědího česneku.
Bylinkový olej z čerstvých bylin vydrží asi šest týdnů, ze sušených zhruba šest měsíců. K medvědímu česneku můžeme přidat ještě snítku saturejky, tymiánu, rozmarýnu nebo oregana.
Pesto z medvědího česneku
Ingredience
- asi 200 g listů medvědího česneku
- 200 ml olivového oleje
- 1 lžička soli
Příprava
Medvědí česnek rozmixujeme s olejem a solí (kvůli konzervaci) na pastu. Chuť můžeme vylepšit slunečnicovými, dýňovými nebo sezamovými semínky. Vložíme do uzavíratelné sklenice a uskladníme v lednici. Toto pesto vydrží v lednici dva týdny. Je výborné na čerstvý chléb nebo těstoviny.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, fresh.iprima.cz