Kačenka česká je královna jarních hub a opravdová delikatesa. Jen pozor na alergii

První jarní jedlé houby hlásí příchod! Jednou z prvních houbařových příležitostí v roce, jak se stát hvězdou, je pochlubit se košíkem lahodných kačenek českých (Verpa bohemica). Ovšem pozor, ačkoliv je kačenka česká houba jedlá, u některých jedinců může způsobit i prudkou alergickou reakci, která se projeví trávicími potížemi, většinou se jedná o úporné zvracení.

Kačenku českou (Verpa bohemica) můžete při vhodných podmínkách najít už na konci února. Pokud si ji oblíbíte, tak ji můžete sbírat až do května především v remízcích a křovinách nebo při okrajích listnatých a lužních lesů v místech se spadaným listím. Může se jednat o listí a drobné větvičky olše, topolu, vrby nebo trnky, plané třešně či jeřábu. Tato houba z čeledi smržovitých upřednostňuje vápnité půdy.

Většinou roste ve skupinách, takže když najdete jednu kačenku, určitě hledejte okolo, protože jich v jedné lokalitě mohou být stovky.

NENECHTE SI UJÍT: Houby prospěšné našemu zdraví: Naučte se sbírat kačenky, hlívu i Jidášovo ucho

Jak kačenka česká vypadá

Kačenka česká se nedá jen tak přehlédnout. Asi nejznámějším poznávacím znakem je žebernatý klobouk, který je také vcelku laločnatý. K horní části třeně je připojen podobně jako náprstek. Tím se kačenka česká liší od příbuzných smržů. Ty ostatně rostou ve stejnou dobu také.

Splést si kačenku s nějakou jedovatou houbou není pravděpodobné, trochu podobný je snad jen ucháč obecný. Klobouk mívá zvoncovitý tvar s tím, že jeho šířka se pohybuje mezi 20 až 40 mm a výška mezi 20 až 70 mm. Válcovitý třeň má na povrchu jemné žíhání a v mládí je bílý. Později má okrové odstíny. Výplň uvnitř připomíná vatu. Kačenka voní tak trochu jako plísňové sýry.

Jak kačenka česká chutná

Houbaři si ji velmi oblíbili, nejen kvůli časnému období růstu, ale i kvůli její chuti, podobné lanýžům. „Kačenky jsou podle znalců chuťovým zážitkem, který lze těžko s něčím srovnat, proto jsou tak výjimečné. Houby jsou to vynikající, jedny z našich vůbec nejchutnějších, však se také coby lahůdka kdysi prodávaly na trzích. Na malířských barokních zátiších české provenience najdete občas mezi jinými dobrotami vyobrazené i údajné smrže, jimiž jsou ve skutečnosti právě skromné české kačenky," uvádí na svých stránkách mykolog Jaroslav Vanča.

Jak kačenku připravit

Svou konzistencí jsou tyhle smržovité houby přímo předurčeny pro kuchyňskou úpravu v podobě smetanových polévek a omáček, houbových salátů, nádivek nebo pomazánek. Vynikající jsou krátce podušené na másle; klobouk se dá naplnit masovou směsí. Kačenky mají samy o sobě výraznou chuť, takže se doporučuje nechat ji vyniknout a přidat k nim co nejméně surovin.

Léčivé účinky

Kačenka česká obsahuje některé zajímavé účinné látky, především polyfenoly a dokonce i menší množství karotenu, díky nimž má antioxidační vlastnosti. Jedná se tedy o zdraví prospěšnou houbu.

PŘEČTĚTE SI: Houby zlepšují imunitu a celkově podporují zdraví. Jako lék jsou nejlepší žampiony a shiitake

Pozor na alergickou reakci

Ačkoliv je kačenka česká houba jedlá, u některých jedinců může způsobit i prudkou alergickou reakci, která se projeví trávicími potížemi, většinou se jedná o úporné zvracení.

„Musím upozornit, že kačenka je pro některé lidi 'jedovatá', protože na ni mohou mít alergii. Je dobré si k těm kačenkám čichnout, a pokud někomu nevoní, má být opatrný a dát si je raději v menším množství,“ vysvětlil člen České mykologické společnosti Oldřich Jindřich pro CNN Prima NEWS. Žádné toxické látky ale v této houbě zjištěny nebyly.

Takže pokud jíte kačenky poprvé, vyzkoušejte raději nejprve malé množství, zda se vám po nich nebude dělat špatně – pokud ne a chutnají vám, můžete je pak konzumovat bez problémů. Pokud první konzumace vyvolá nějakou nepříjemnou reakci, kačenky ze svého jídelníčku prostě vynechte, příště by vám totiž mohlo být ještě hůře.

Jarní houby už rostou, podívejte se na reportáž:

Zdroje:  mykolog Jaroslav Vanča, idnes.cznahouby.cz, CNN Prima NEWS

Sdílejte článek

Přečtěte si také