3+1 houby prospěšné našemu zdraví: Naučte se sbírat kačenky, hlívu i Jidášovo ucho
Kačenka česká (Verpa bohemica)
Řadí se mezi nejoblíbenější jarní houby u nás. Nalezneme ji s trochou štěstí mezi březnem a dubnem. Má ráda zásaditou půdu, dívejte se v listnatých hájích nebo v zarostlých sadech a křoví. Kačenka se vyznačuje příjemnou vůni i chutí.

Kačenku bychom si měli čas od času dopřát všichni. Zdroj: iStock
S čím nám kačenka pomůže?
Kačenka je silně antioxidační a zabrání přílišné oxidaci našeho organismu. Obsahuje dokonce i menší množství karotenu. Snižuje riziko vzniku arteriosklerózy neboli kornatění cév. Není vhodná v kombinaci s alkoholem a v žádném případě ke konzumaci za syrova.

Kačenka česká obsahuje karoten. Zdroj: iStock
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus)
V lesích ji najdeme od konce léta a při mírné zimě. Vyskytuje se občas i na jaře. Roste hojně v celých trsech. Pokud se pro ni vydáte, hledejte na odumřelých listnatých stromech, pařezech a kamenech. Hlíva ústřičná je široce rozšířená houba rostoucí po celém světě.

Hlíva ústřičná nám pomůže s opary. Zdroj: iStock
S čím nám hlíva pomůže?
Hlíva je vhodným bojovníkem proti oparům. Má protizánětlivé účinky, poradí si s viry, bakteriemi a plísňovým chorobami. Využívá se v boji proti edémům a hemeroidům. Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím a daří se jí zvýšit tvorbu červených krvinek.

Hlívu si můžete dopřát v polévce. Zdroj: iStock
Jidášovo ucho, boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae)
Konzistencí jedinečnou houbu najdeme na starých nebo suchých kmenech a větvích bezu černého, ale i vrby. Prospívá jí chladnější počasí a dostatek vláhy, takže se můžete vydat do lesů na podzim nebo klidně i v zimě. Jidášovo ucho se hojně využívá v asijských pokrmech a skvěle se hodí do polévky, rizota nebo k sójové omáčce.

Jidášovo ucho bychom do svého jídelníčku také měli přidat. Zdroj: iStock
S čím nám Jidášovo ucho pomůže
Tato houba umí léčit hemeroidy, pomáhá nám s trávením a také při vysokém tlaku. Je skvělým doplňkem stravy, který napomáhá dobré imunitě. Obsahuje spoustu antioxidantů a minerálů. A také se jedná o prevenci vysokého krevního tlaku, trombózy a infarktu. Jidášovo ucho navíc zpevní vlasy, nehty a údajně zlepší i pleť.

Jidášovo ucho se hojně využívá v asijské kuchyni. Zdroj: iStock
Tip z Japonska – Houževnatec jedlý (Shiitake)
Shiitake je asijská houba, kterou bychom však do jídelníčku měli zařadit i my, Evropané. Japonci ji díky jejím účinkům využívají v léčitelství přes 2 000 let. U nás si ji můžete vypěstovat ve sklepě, pokud si koupíte speciální substrát.
Jí se v sušené formě nebo tepelně upravená. Houževnatec je skvělý do polévek, asijských pokrmů, do zeleninových salátů, jako řízek, zapečený nebo se používá i do těstovin. Shiitake je dobré před použitím namočit na pár hodin do vody.

Shiitaké jsou přírodní zázrak. Zdroj: iStock
S čím nám shiitake pomůže?
O této houbě se traduje, že je příčinou dlouhověkosti Japonců. Má totiž protirakovinotvorné účinky a ukrývá v sobě radioprotektivní látky. Posiluje imunitu, pomáhá s virovými, bakteriálními, plísňovými, parazitárními a infekčními onemocněními. Shiitake je hodnotným zdrojem proteinů, draslíku, zinku, bílkovin, aminokyselin a dalších tělu prospěšných látek. Pomáhá vyrovnat i správnou hladinu psychické zátěže. Doporučuje se také užívat při skleróze, chronickém únavovém syndromu a cukrovce.
Zajímavost: Houba shiitake se aplikovala lidem v Japonsku v oblasti Hirošimy a Nagasaki po jaderném útoku. V boji proti nádorovým onemocněním se využívá látka lentinan, kterou houba hojně obsahuje.

Shiitaké je dobré namočit alespoň na 3 hodiny do vody. Zdroj: iStock
Zdroj: Markéta Kašková a https://www.prirodnilekarna.cz/clanky-auricularia-jidasovo-ucho.html; https://www.myko.cz/myko-atlas/Verpa-bohemica/; https://www.prirodnilekarna.cz/clanky-shiitake-houzevnatec.html