Houby zlepšují imunitu. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake Zdroj: iStock

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake Zdroj: iStock
Houby patří mezi nejstarší, nejdokonalejší a současně nejplodnější žijící organismy. „Patří do samostatné biologické říše, neboť nebylo nalezeno žádné evoluční spojení ani s rostlinami, ani s živočichy. Až do 18. století byly považovány za dílo ďáblovo, protože se nevědělo, z čeho vlastně rostou," uvádí mykolog Jaroslav Vanča. V současné době se o houbách hovoří stále více, a to nejen proto, že jsou oblíbenou pochoutkou.

Houby patří mezi nejstarší, nejdokonalejší a současně nejplodnější žijící organismy. Patří do samostatné biologické říše, neboť nebylo nalezeno žádné evoluční spojení ani srostlinami, ani s živočichy. Zdroj: iStock

Houby patří mezi nejstarší, nejdokonalejší a současně nejplodnější žijící organismy. Patří do samostatné biologické říše, neboť nebylo nalezeno žádné evoluční spojení ani srostlinami, ani s živočichy. Zdroj: iStock
Houby pro zdraví
Léčení pomocí hub neboli mykoterapie je známé v tradiční čínské medicíně již více než 3 000 let. V Evropě probíhají odborné výzkumy teprve několik posledních desítek roků, středem vědeckého zájmu je především vysoký obsah polysacharidů (tzv. glukanů), které mají protinádorové, antibiotické, antivirotické a imunomodulační účinky.
„Glukany obsažené v houbách pomáhají zvyšovat koncentraci interferonů a interleukinů, které působí přímo proti metastázám rakovinných buněk, aktivují makrofágy, NK a LAK buňky, B a T lymfocyty a tvorbu granulocytů v kostní dřeni. Po výbuchu atomové bomby v Hirošimě hledali Japonci pomoc pro lidi, kteří byli ozářeni a přišli na to, že výtažky z léčivých hub pomáhají minimalizovat následky z ozáření a zároveň obnovit tvorbu bílých krvinek. Přípravky z hub v Japonsku dlouhodobě patří k nejpoužívanějším lékům vůbec,“ vysvětluje bylinkář Martin Kolár.

Osvědčeným způsobem zpracování k pozdějšímu využití je sušení. Ovšem i to má svá rizika při nesprávných postupech hrozí napadení různými toxickými plísněmi. Zdroj: iStock

Osvědčeným způsobem zpracování k pozdějšímu využití je sušení. Ovšem i to má svá rizika při nesprávných postupech hrozí napadení různými toxickými plísněmi. Zdroj: iStock
Zpracování hub
Někteří lidé se mylně domnívají, že na léčení stačí, když v houbařské sezoně v lese nasbírají hřiby, klouzky, holubinky, kozáky, ryzce, růžovky a další jedlé houby a připraví si z nich smaženici. Bohužel většina léčivých látek v houbách je termolabilní, což znamená, že je tepelná úprava ničí.
Osvědčeným způsobem zpracování k pozdějšímu využití je sušení. Ovšem i to má svá rizika – při nesprávných postupech hrozí napadení různými toxickými plísněmi. Proto se hledají další možnosti konzervace a uchování hub, třeba sušení pomocí vymrazování. Jako nejúčinnější postup se zatím jeví lihové a vodné výtažky z léčivých hub, které vykazují až desetkrát vyšší účinek než houbové tablety či sušená biomasa.
Nejlepší jsou kapky
„Při volbě nejvhodnějšího houbového preparátu je dobré poradit se s odborníkem, neboť imunomodulačních hub existují desítky a každá má své specifické účinky. Účinný extrakt z plodnic žampionu zahradního (Agaricus hortensis) a houževnatce jedlého (Lentinula edodes) známého spíše jako houba shiitake nabízí tinktury (kapky), protože neprošly tepelnou úpravou a zachovávají si tak vysokou enzymatickou aktivitu, která je důležitá při protinádorovém a protizánětlivém působení," vysvětluje Martin Kolár.

Žampion neboli pečárka je běžná, chutná a snadno dostupná houba, která má výrazné účinky antivirotické, antibiotické, protizánětlivé, imunomodulační a především protinádorové. Zdroj: iStock

Žampion neboli pečárka je běžná, chutná a snadno dostupná houba, která má výrazné účinky antivirotické, antibiotické, protizánětlivé, imunomodulační a především protinádorové. Zdroj: iStock
Žampiony
Žampion neboli pečárka je běžná, chutná a snadno dostupná houba, která má výrazné účinky antivirotické, antibiotické, protizánětlivé, imunomodulační a především protinádorové. „Podle závěrů publikovaných v mezinárodním onkologickém časopise má výtažek ze žampionu cytotoxický efekt na lidské rakovinné buňky. Bylo zjištěno, že látka obsažená v žampionu zastaví přísun výživy rakovinné buňce, čímž dojde k zastavení jejího růstu (dělení) a následné smrti,“ uvádí Martin Kolár a pokračuje: „Žampion pomáhá mj. při alergiích všeho druhu, únavě, vyčerpání a cukrovce, posiluje celkovou imunitu a osvědčil se jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Použít lze na substrátu pěstovaný bílý žampion zahradní nebo dvouvýtrusný, případně i jeho hnědá forma z volné přírody.“

Houževnatec jedlý neboli houba shiitake se na posílení obranyschopnosti organismu podílí zejména vysokým obsahem betaglukanu lentinan, látky, která eliminuje virová, bakteriální, plísňová a infekční onemocnění. Zdroj: iStock

Houževnatec jedlý neboli houba shiitake se na posílení obranyschopnosti organismu podílí zejména vysokým obsahem betaglukanu lentinan, látky, která eliminuje virová, bakteriální, plísňová a infekční onemocnění. Zdroj: iStock
Houževnatec jedlý neboli houba shiitake
Houževnatec jedlý neboli houba shiitake se na posílení obranyschopnosti organismu podílí zejména vysokým obsahem betaglukanu lentinan, látky, která eliminuje virová, bakteriální, plísňová a infekční onemocnění. Shiitake působí mj. pozitivně na kandidózy, je skvělou prevencí chorob z nachlazení a únavy, má výrazné protivirové působení, podporuje léčbu nádorových onemocnění trávicích orgánů a jater, pomáhá při artritidě, artróze, anémii, snižuje hladinu cholesterolu.

Na domácí posílení obranyschopnosti organismu se používá usušená, najemno rozemletá plodnice žampionu. Prášek užíváme třikrát až šestkrát denně na špičku nože, důkladně zapijeme vodou. Zdroj: iStock

Na domácí posílení obranyschopnosti organismu se používá usušená, najemno rozemletá plodnice žampionu. Prášek užíváme třikrát až šestkrát denně na špičku nože, důkladně zapijeme vodou. Zdroj: iStock
Domácí lék z hub na posílení imunity
Na domácí posílení obranyschopnosti organismu se používá usušená, najemno rozemletá plodnice žampionu. Prášek užíváme třikrát až šestkrát denně na špičku nože, důkladně zapijeme vodou. Sušený žampion se dá užívat bez obav po dobu pěti měsíců, s přestávkami i déle. Podobně můžeme použít také houževnatec jedlý. Obě houby se dají také kombinovat v poměru 1 : 1.
Zdroje: mojezdravi.cz,bylinkyprovsechny.cz, superionherbs.cz, oriveda.store/learn, bylinkář Martin Kolár, mykolog Jaroslav Vanča