Vánoce

31. října 2023 07:00

Lenka Valjentová

Při správné péči a kapce štěstí vám hvězdník vykvete na Vánoce. Babičky mu říkaly amarylka

Květy hvězdníku (Hippeastrum), kterému se říká zornice a naše babičky mu nesprávně říkaly amarylka, jsou jednou z nekrásnějších květinových dekorací českých Vánoc. Jasně, že si hvězdník můžeme koupit už „hotový“, ale taky si ho můžeme z cibule vypiplat sami. Ale zase tak jednoduché to není, a tak vám poradíme, jak na to, aby hvězdník svými květy ozdobil Vánoce.

Hvězdník (Hippeastrum hortorum), kterému se říká také zornice, není jen tak nějaká květina – symbolizuje pýchu, sebevědomí a krásu. Pochází z Jižní Ameriky a patří do čeledi amarylkovitých. Nesprávně se mu mnohdy říká amarylis či amarylka, tak mu říkávaly naše babičky. Často ho tak označují i obchodníci, čímž zažitý omyl jen podporují. Ale není se vlastně ani čemu divit, vždyť jak hvězdník, tak amarylis (Amaryllis belladonna) vypadají na první pohled skoro stejně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak na to, aby vánoční kaktus rozkvetl právě na Vánoce? Dopřejte mu předvánoční klid

Z cibule roste dlouhý stonek s krásnými květy – a tady už se začínají rozlišovat, protože amarylis kvete obvykle na podzim, zatímco hvězdník na jaře, a tak se rychlený (jako třeba narcisy, hyacinty nebo tulipány) stal atraktivní vánoční dekorací.

Hvězdníků je přibližně 80 druhů. U nás se pěstují výhradně hybridy, s původními druhy se setkáváme jen zřídka. Hvězdníky jsou k mání v mnoha barevných kultivarech, různých tvarech a velikostech. Zhruba je můžeme rozdělit na kultivary s velkými, malými a dvojitými květy. Nejčastějšími barvami jsou červená, bílá a růžová ve všech odstínech, existují i variety oranžové a krémové a další.

Hvězdník versus amarylis

Hvězdník a amarylis pocházejí ze stejné čeledi amarylkovitých. Obě rostliny jsou krásné, exotické a vypadají skoro stejně, často se zaměňují. Pojďme si shrnout hlavní rozdíly.

  • Hvězdník je doma v Jižní Americe a kvete koncem zimy a na jaře. Proto cibule rychlíme, aby nám kvetl na Vánoce. Květní stonek nese 3–6 květů s průměrem kolem 18 centimetrů a je dutý. Tyčinky z květu, který nijak nevoní, vyčnívají ven. Hvězdník má během kvetení listy.
  • Amarylis pochází z jižní Afriky a kvete pozdě v létě a na podzim. Plný a pevný květní stvol nese 6 až 12 zvonkovitých vonných červených, růžových a bílých květů o průměru 7 centimetrů. Tyčinky květů, které připomínají lilie, obvykle nepřesahují délku květů. Amarylis je v době květu bez listů.

Jak na rychlení hvězdníku, aby kvetl na Vánoce

Hvězdník má skutečně velkou cibuli. Když ji umístíme do příhodných podmínek, cibule si bude „myslet“, že už je tu jaro a brzy začne růst a vytvoří nádherné květy. Pozorování tohoto procesu je vskutku fascinující. Nejdříve z cibule vyrazí listy a stonky. Zanedlouho už uvidíme první poupata. A do několika týdnů bude rostlina obsypaná nádhernými květy.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Jak se starat o vánoční květiny: Brambořík má rád chladno, hvězdník teplo a poinsettie nesnáší průvan

  • Cibule hvězdníku obsahuje veškeré živiny, které potřebuje, takže se zdá, že ať s ní uděláme cokoli, výsledkem bude vždy nádherná vánoční podívaná, ale není to tak jednoduché.
  • Základním předpokladem úspěchu je zdravá, pevná a hlavně velká cibule s dobře vyvinutými kořeny. Kdo ji doma nemá z předchozích let, nevadí, dá se koupit v každém hobby marketu.
  • Když si budeme cibuli v obchodě vybírat, mysleme na fakt, že čím větší je cibule, tím více a větších květů bude mít. Květní stvol hvězdníku vyrůstá z cibule, která má průměr alespoň 8 cm.
  • Nejdříve na cibuli zkrátíme zaschlé konce kořenů.
  • Připravíme si kvalitní zahradnický substrát nebo substrát pro pěstování pokojových rostlin a smícháme ho s trochou písku. Substrátem naplníme květináč nebo mělký truhlík či jinou nádobu.
  • Cibuli do květináče, který by měl být o 3–5 cm větší než cibule, zasadíme tak, aby nejméně jedna třetina byla nad povrchem zeminy.
  • Nádobu dáme na světlé místo, kde se teplota pohybuje kolem 18 °C a dobře zalijeme. Další zálivku dopřejeme rostlině až po objevení dutého květního stvolu.
  • Zanedlouho se objeví první poupata a do několika týdnů bude rostlina obsypaná květy. Květináč s rostlinou často otáčíme pro stejnoměrný růst na všech stranách.
  • Když se začnou vybarvovat květy, můžeme hvězdník přenést na chladnější místo, a tak prodloužit dobu kvetení. V závislosti na teplotě v místnosti kvete přibližně 14 dnů.
  • Hvězdník je velmi vhodný do našich bytů, protože mu nevadí suchý vzduch a nižší vlhkost. Můžeme rosit pouze listy, květy by mohly začít hnít.

Zdroje: kvetinovecibulky.info, theenglishgarden.telegraph.co.uk plantperfect.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také