Zakázané potraviny pro psy: Čokoláda je jedovatá, ořechy nebezpečné a hranolky nevhodné

Potraviny, které nám dělají dobře a rozmazlují naše chuťové buňky, stojí často na opačné straně žebříčku psího jídelníčku. Z hlediska dopadu na psí zdraví a trávení je řadíme do několika skupin od potravin pro psy vyloženě jedovatých přes nebezpečné, které jim mohou způsobit zdravotní komplikace, až po nevhodné, které je sice bezprostředně neohrozí, ale rozhodně jejich kondici a zdraví neprospějí. Co tedy pes nesmí jíst?

Ruku na srdce! Který páníček by nechtěl svému čtyřnohému psímu mazlíčkovi občas přilepšit. A tak asi každý z nás někdy pejskovi dal něco ze svého talíře. Představa, že naše oblíbená strava psa stoprocentně potěší, je velký omyl. Nejenže lidskou stravou zvířátku neprospějeme, ale pokud zvolíme opravdu špatné potraviny, můžeme ho přímo ohrozit na životě anebo mu způsobit zdravotní komplikace.

A neplatí ani zažitý mýtus, že zvíře samo vycítí, co je pro něj vhodné, a rizikové potraviny prostě nezkonzumuje.

Potraviny pro psy vyloženě jedovaté

Čokoláda

Pro člověka může mít čokoláda sice řadu pozitivních přínosů, jak pro lidskou psychiku, tak pro zdraví, pokud zvolíme skutečně kvalitní čokoládu, u psů je to však diametrálně odlišné. Právě čokoláda je pro psy nejrizikovější pochutinou – je pro ně dokonce přímo jedovatá!

„Čokoláda obsahuje látku zvanou theobromin, kterou psí organismus neumí zpracovat a odbourat, a která vyvolává v lepším případě průjmy a zvracení, v tom horším případě pak poruchy srdeční činnosti vedoucí až k zástavě srdce a smrti,“ vysvětluje Jan Andres, specialista na výživu psů. Na „přilepšování“ psům čokoládou, a to i v podobě čokoládového jogurtu, pudingu nebo polevy na dort či cukroví, tak velký pozor. Může mít za následek to nejhorší.

Avokádo

Ovoce, které má na naše zdraví řadu pozitivních benefitů, u psů je to však zcela opačně. Avokádo obsahuje látku zvanou persin, se kterou si psí organismus neumí poradit a pro který je vyloženě toxická, jedovatá. Avokádo je jí totiž plné, a pokud by pejsek zkonzumoval jeho větší množství, může mu nevratně poškodit srdce, plíce i další orgány, a dokonce vést ke smrti.

Česnek a cibule

Ačkoli máme česnek a cibuli zafixované jako účinná přírodní antibiotika, v organismu psa se jejich účinek projevuje jinak. Pokud by tak pejsek zkonzumoval větší množství česneku nebo cibule nebo byl na tyto potraviny více citlivý, mohlo by dojít ke špatnému okysličení organismu a k příznakům otravy! Ta se většinou projevuje dušností, apatií, průjmem a bolestmi, a může k ní dojit dokonce až po několika dnech.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cibule ani česnek psům a kočkám imunitu posílit nepomůžou, naopak jim mohou ublížit

Potraviny pro psy nebezpečné

Syrové brambory

Mezi jednu z nejméně vhodných potravin pro psy patří jednoznačně syrové brambory. Ty asi nikdo z nás psovi nedává, ale existuje spousta psů, kteří je takzvaně ukradnou při našem vaření nebo snědí i jejich oloupané slupky a problém může být na světě. Brambory jsou totiž v tomto stavu prakticky jedovaté a mohou psům způsobit zažívací problémy, jako jsou průjmy a zvracení, a to zvláště u citlivějších psů a menších plemen.

Hroznové víno

Oblíbené ovoce, které má řada chovatelů tendenci dávat psům na mlsání. Na to však pozor! „Ačkoli hroznové víno není pro psy vyloženě jedovaté, jejich organismu a zdraví rozhodně neprospěje. Nedokážou jej totiž strávit, může poškozovat ledviny, a u citlivějších psů může dokonce vyvolat až selhání ledvin,“ upozorňuje Jan Andres.

Ořechy

V případě ořechů si rovněž řada z nás může říct, jak by mohly psům uškodit. A přesto pro ně riziko představují. „Nesmíme zapomínat, že psí organismus je zcela jiný než ten náš a s celou řadou potravin si nedovede poradit. A mezi ty patří právě i ořechy, které bychom psům nikdy dávat neměli. Nejsou pro ně sice přímo jedovaté, ale řada psů je na ně alergická. Může jim tak poměrně rychle způsobit stavy jako teplota, třes, dušnost nebo poruchy vidění a koordinace,“ doplňuje specialista.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Nejčastější mýty o psech. Opravdu platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš?

Potraviny pro psa nevhodné

Káva

I když řada psů dovede vyloudit a vyžebrat i šálek kávy, dávat bychom jim ji pít také neměli. Obsahuje totiž kofein, který jejich organismus dovede nabudit ještě více než náš. Vyvolává tak u nich stavy hyperaktivity a u menších plemen a citlivějších psů dovede způsobit i stavy třesu, nervozity a roztěkanosti.

Řízky, hranolky...

Vyvarovat bychom se měli rovněž rozmazlování psů smaženými pokrmy. Zásadní zdravotní problémy, jako je otrava, jim sice nezpůsobí, ale rozhodně jejich zdraví neprospějí. A to, jak z hlediska obsahu tuku a rizika přibírání na váze, tak problém představuje i klasický trojobal a strouhanka, které jsou pro psí žaludek těžké a špatně stravitelné. Nehledě na to, že smažení jako takové rovněž není ideální formou úpravy masa pro psy.

Šlehačka a sladkosti

Výrazně nevhodné je rovněž rozmazlovat psy nejrůznějšími dortíky plnými šlehačky, máslových krémů nebo cukru. Psy sice na životě a zdraví neohrozí přímo, ale rozhodně jejich organismu nepřinesou nic dobrého. Pouze jej maximálně zatíží a z dlouhodobého hlediska jim mohou způsobit obezitu, překyselení organismu, ale i únavu a minimální chuť k pohybu. Nehledě na to, že šlehačka z kravského mléka rovněž psímu organismu a trávení neudělá příliš dobře.

Vhodné psí mlsání

Psy však můžeme trochu rozmazlovat a každý den jim dopřát nějakou pochoutku. Jen je třeba zvolit tu správnou formu mlsání. Uspokojíme tak nejen jejich chutě, ale vyvarujeme se i situace, kdy pes loudí a máme tendenci mu nabídnout ze svého talíře.

„Vhodné jsou například tzv. psí snacky neboli pamlsky speciálně navržené pro psy a jejich mlsný jazýček, aby jim chutnaly, ale zároveň aby maximálně podpořily jejich zdraví, vitalitu a trávení. Poznáme je například tak, že obsahují vysoké procento masových produktů, krásně voní po masu. Mohou mít podobu poloměkkých kostiček nebo třeba i polštářků, které psům dokonale křupou,“ vysvětluje specialista na krmiva..

Zdroje: Jan Andres, specialista na výživu psů, psivesmir.cz


Přečtěte si také