Popínavky do stinného kouta? Pěstujte něžnou akébii, nenáročnou opletku nebo břečťan

Snad v každé zahradě se najde méně pohledný stinný kout, ve kterém se nedaří ani obyčejnému trávníku a kde nejčastěji končí hromady odřezaných větví a další zahradní odpad. I taková místa jsou na zahradě potřebná, ale nemusí být úplně na očích. Vysaďte k plotu nebo k zástěně, která kout zakryje, popínavé rostliny, kterým stín nevadí a které nevzhledné místo oddělí od okrasné části zahrady.

Jen málokterá zahrada poskytuje pouze osluněnou plochu, ale i stinná místa se dají báječně využít a osadit rostlinami, které si ve stínu budou přímo libovat. Je pravda, že v opravdu hlubokém stínu se bude dařit tak nanejvýš břečťanu, ale můžete ho doplnit i o zajímavé trvalky, jako jsou bohyšky, různé kapradiny nebo konvalinky.

To v toulavém stínu už se bude dařit více rostlinám. Z těch popínavých vysaďte opletku, podražec nebo přísavník a pod ně vysaďte opět bohyšky, ale i sasanky, udatnu, vrbinu nebo zběhovec plazivý.

Do polostínu se hodí popínavý zimolez, akébie nebo plamének alpský a květin na jejich doplnění najdete dost a dost. Téměř každá květina, s výjimkou těch hodně náročných na sluneční paprsky, si bude v polostínu libovat.

Popínavky do světlého polostínu

Plamének alpský (Clematis alpina)

Drobnokvětý zástupce široké rodiny plaménků, který nejčastěji vykvétá modrofialovými květy, ale najdete i kultivary růžové nebo bílé. Květy se na rostlině objevují od května do června.

Plamének alpský je velmi odolný a dobře zvládá i velmi nízké zimní teploty. Nejlépe roste v polostínu, ale klidně zvládne i umístění na slunci. Vyžaduje kvalitní a dobře propustnou půdu a občasné přihnojení organickými hnojivy.

Akébie pětičetná (Akebia quinata)

Zatím u nás jen málo známá dřevnatá liána, která plodí i chutné ovoce. Rostlina velmi rychle roste, až 200 cm za sezonu, a celkově tak mohou výhony dosáhnout až do délky 10 m. Vykvétá během května jednopohlavnými květy v bílé, červené nebo hnědofialové barvě. Pokud se tedy chcete dočkat plodů, musíte pěstovat více rostlin vedle sebe.

Akébie pětičetná vypadá jako choulostivá kráska, ale zvládá naše podmínky velmi dobře. Nejvíc jí vyhovuje umístění v polostínu a hlinitá, dobře odvodněná půda. Je mrazuvzdorná až do –20 °C.

Zimolez ovíjivý (Lonicera periclymenum)

Méně rychle rostoucí ovíjivá liána s opadavými listy, která dorůstá do výšky 3–6 m. Od května až do července se na rostlině objevují trubkovité květy s omamnou vůní, v bílé, žluté nebo růžové barvě. Okvětní lístky zimolezu bývají dvoubarevné.

Zimolez ovíjivý dobře prospívá v polostínu s hlubokou, na živiny bohatou půdou s dostatkem vláhy. Na suchých stanovištích je zimolez příliš ohrožen napadením mšicemi.

Popínavky, které snesou bloudivý stín

Opletka čínská (Fallopia aubertii)

Dřevitá liána, dříve nazývaná rdesno baldžuánské, která rychle roste a velmi brzy po výsadbě dosahuje délky až 7 m. Vykvétá až v pozdním létě – od konce července do října. Květenství bývají dlouhá až 50 cm a tvoří je drobné bílé, později narůžovělé kvítky. Opletka bývá doslova obsypána včelami, její květy jsou plné pylu a nektaru.

Opletka čínská nejlépe roste v polostínu, ale zvládne i umístění na slunci. Dařit se jí bude téměř všude. Nevyžaduje žádnou péči ani přihnojování, zvládne vysazení v půdě plné humusu i v půdě písčité.

Hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris)

Říká se jí také hortenzie pnoucí a patří mezi opadavé dřeviny. Vykvétá bílými květy od června do července a dorůstá do úctyhodné délky 15–20 m. K opoře se přichytává příčepivými kořínky.

Hortenzie řapíkatá potřebuje dostatek světla, ale nesnáší přímé sluneční záření. Na slunci také mnohem méně kvete. Ve stínu květy nakvétají pomalu a dlouho na rostlině vydrží. Hortenzie řapíkatá preferuje mírně kyselé půdy, dostatečně vlhké a humózní. Nesnáší vápno, a to ani v omítce, po které se rostlina má šplhat.

Podražec velkolistý (Aristolochia macrophylla)

Popínavá rostlina, nápadná velkými listy ve tvaru srdce. Na druhou stranu květy, které se na rostlině objevují během května a června, jsou velmi nenápadné. Mají dýmkovitý tvar a hnědozelenou barvu.

Podražec dobře prospívá v bloudivém stínu, ale dařit se mu bude i v polostínu. Jen musíte počítat s tím, že čím více slunečních paprsků na něho bude dopadat, tím bude mít větší potřebu vláhy. Mladé rostliny rostou asi první dva roky po výsadbě pomalu, ale v dalších letech mohou roční přírůstky dosahovat až 200 cm.

Přísavník pětičetný (Parthenocissus Quinguefolia)

Oblíbená popínavá rostlina, které se často říká psí víno nebo loubinec. Jedná se o bujně rostoucí, opadavou liánu, která dorůstá do značné délky, až 15 m. Vykvétá od května do srpna nenápadnými zelenobílými květy, které se na podzim promění v naopak velmi nápadné fialové nebo tmavomodré bobule. Na podzim, jakmile přijdou první chladné dny, se listy přísavníku vybarví do nápadně vínových až rudých odstínů.

Přísavník pětičetný je na světelné podmínky velmi přizpůsobivý, a tak zvládá umístění v polostínu i v úplném stínu velmi dobře. Potřebuje dobře propustnou, mírně vlhkou a výživnou půdu.

Popínavka, které nevadí ani hluboký stín

Břečťan popínavý (Hedera helix)

Nenáročná půdopokryvná nebo popínavá stálezelená rostlina, která se dokáře svými příčepivými kořínky přichytit k téměž každému podkladu. Roste docela pomalu, ale po letech pěstování mohou její výhony dosáhnout délky až 15 m. Od července do září vykvétá pro někoho možná nenápadnými, ale rozhodně zajímavými květy zelenožluté barvy.

Břečťan preferuje umístění v polostínu nebo v úplně tmavém stínu, přímé sluneční záření snáší špatně. Jinak se jedná o rostlinu nenáročnou a přizpůsobivou, která dobře roste v mírně vlhké i sušší půdě. Jen si dobře rozmyslete, kam břečťan vysadíte. Jakmile se dobře uchytí, jen těžko se ho budete zbavovat.

Zdroj: Jaro v zahradě (1/2022); https://www.ekozahradnictvi.cz/produkt/podrazec-velkolisty/; https://www.obyvat.cz/popinave-rostliny-do-stinu/


Přečtěte si také