Křivatec právě teď kvete na vlhkých loukách. Přitom ho skoro nikdo nezná

Víte, jakou květinu si představit pod jménem křivatec žlutý nebo lidově žlutečka či křižatec? Pokud ano, tak patříte ke znalcům naší rostlinné říše. Křivatec je drobná cibulovina, která právě teď vykvétá v lužních lesích, na vlhčích loukách i na zahradách.

Lužní lesy, tedy lesy podmáčené vysokou hladinou spodní vody, a především tvrdé luhy, které se rozprostírají nejdále od koryt řek a potoků, a nebývají pravidelně zaplavovány vodou, na jaře rozkvétají záplavou barevných květů. Prim zde hrají sasanky, dymnivky, ale i violky vonné nebo popenec. Rozšířené jsou i žlutě květoucí křivatce. Největší lužní lesy u nás najdete na soutoku řek Moravy a Dyje a také na soutoku Labe a Cidliny.

Křivatce jsou vytrvalé cibuloviny z čeledi liliovitých, které rostou v Evropě, Asii i v severní Africe v asi 90 druzích. V ČR roste asi 7 druhů, z nichž nejběžnější je křivatec žlutý.

Křivatec žlutý (Gagea lutea)

Drobná cibulovina vysoká asi 10–40 cm vykvétá od poloviny března nebo v průběhu dubna až května ještě před olistěním okolních stromů, kdy může využít dostatek světla i ve spodních patrech lesa. Později, v létě, byste však křivatce hledali jen marně. Na jaře vykvetou, zaplodí a hned potom celá nadzemní část rostliny odumře, stejně jako u všech ostatních jarních cibulovin.

Křivatec roste na vlhkých, hlinitých půdách s dostatkem humusu v lesích a hájích, občas je pěstován i na zahradách, často na skalkách, kde však pro něho nebývá úplně ideální stanoviště, chybí mu dostatek vody. V naší přírodě patří křivatec žlutý mezi původní a celkem hojné druhy.

Přímá lodyha vyrůstá z malé, vejcovité cibulky. Křivatec má úzké čárkovité listy. Jeden list je přízemní a dva listy vyrůstají z lodyhy. Žluté květy bývají jen malé, vyrůstají ve zdánlivém okolíku, obvykle 2–10 květů na jedné květní lodyze. Po opylení se vyvíjí tobolka s četnými semeny. Semena jsou opatřena masitými přívěsky, tzv. masíčky, kterými se živí především mravenci, a ti tak pomáhají křivatce šířit po okolí.

Možná záměna

Křivatec žlutý můžete docela snadno zaměnit za křivatec luční, který má více lodyžních listů, obvykle 3–5, a jeho spodní lodyžní list nápadně převyšuje květenství.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99ivatec; https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEn%C3%AD_les; http://www.kvetenacr.cz/detail.asp?IDdetail=24

Sdílejte článek
Štítky jaro les louka Dyje řeka Morava popenec jarní lužní les cibulovina dymnivka křivatec Křivatec žlutý (Gagea lutea) Severní Afrika křivatec žlutý křivatec luční

Přečtěte si také