Dort královny Viktorie. Lehký letní dezert ozdobte ovocem a jedlými květy
Dort z piškotového těsta, pečeného ve dvou nízkých formách, prý měla v oblibě britská královna Viktorie. V královském paláci se podával k legendárnímu čaji o páté, ale vy si na něm můžete pochutnat, kdykoliv budete chtít.
Anglicky se tento lehký dort jmenuje Victoria sandwich nebo také Victoria sponge, ale nebojte se, s houbou na mytí nemá nic společného. Tvoří ho dvě nebo více vrstev piškotového těsta, které jsou proložené šlehačkovým krémem, někdy i džemem a čerstvým ovocem.
Dort můžete ozdobit i jedlými květy z vlastní zahrádky. Hodit se budou fialky, macešky, sedmikrásky, růže nebo muškáty.
V Anglii se většinou peče každá vrstva dortu v samostatné formě, ale můžete upéct i vyšší piškotový korpus, který proříznete na 2 nebo 3 pláty.
Ingredience na piškotový korpus
- 200 g másla
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 4 vejce
Ingredience na náplň a ozdobu dortu
- 400 g smetany na šlehání (33% tuku)
- vanilkový lusk
- malinový džem
- čerstvé ovoce (jahody, borůvky, maliny…)
Jak budete postupovat při pečení dortu
1. Máslo utřete s cukrem a přidejte postupně celá vejce, jedno po druhém. Po lžících přidávejte mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto.
2. Těsto rozdělte do dvou forem a upečte v troubě, vyhřáté na 190 °C. Pečte asi 25–30 minut.
3. Upečené korpusy nechte vychladnout a pak spodní část dortu potřete malinovým džemem, na který naneste vrstvu našlehané šlehačky s pravou vanilkou (můžete použít i sáček vanilkového cukru).
4. Zaklopte druhou vrstvou korpusu a tu ozdobte opět šlehačkou, čerstvým ovocem a jedlými květy.
Zdroj: autorský text, Prima Fresh