Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jedlé květy ozdobí jídlo a dodají mu zajímavou chuť. Které květiny vybrat?

Dát macešku na salát, usmažit cuketové květy, nazdobit dort měsíčkem? Nejprve nás to může překvapit, ale časem jedlým květům na chuť přijdeme. Jídlo krásně ozdobí a mnohdy mají výraznou chuť, která zaujme stejně jako vzhled a barva.
Vydáno: 14.07.2020
Jedlé květy ozdobí i ochutí jídlo!
Autor: undefined Jedlé květy ozdobí i ochutí jídlo!

Lichořeřišnice

Populární bylina k nám dorazila z Jižní Ameriky. Její jasně žluté a červené květy nám poslouží v kuchyni. Jsou sice křehké, ale hodí se jako ozdoba salátů. Lichořeřišnice se navíc snadno pěstuje, nepotřebuje mnoho péče, jen vydatnou zálivku.

Květy mají pikantní chuť a ozvláštní zeleninové saláty. Lze z nich udělat i omáčku, kterou lehce připravíte v mixéru. Květy je nutné ihned spotřebovat, případně je krátce skladovat v teplotě lehce nad bodem mrazu.

Přírodní antibiotika právě kvetou: Lichořešnice větší je stejně krásná jako léčivé

Právě kvetou dvě nejlepší přírodní antibiotika. Lichořeřišnice a echinacea jsou stejně krásné jako léčivé

LICHOŘEŘIŠNICE Jak vypěstovat krásnou léčivou letničku a ochutnat jedlé květy

LICHOŘEŘIŠNICE: Jak vypěstovat léčivou rostlinu a proč jíst její květy

Sedmikráska

Kráska našich luhů a hájů je bylinou, kterou měli v oblibě už naši předci. Chudobky mají nahořklou oříškovou chuť, která se skvěle hodí nejen do salátů, ale také třeba na chleba s máslem. Květy sedmikrásek můžete zamrazit do kostek ledu, což vypadá obzvlášť efektně v koktejlech. Sedmikrásky lze sbírat také pro jejich léčivé účinky.

Sedmikrásky i macešky poslouží na ozdobení jakéhokoli pokrmu!
Autor: undefined Sedmikrásky i macešky poslouží na ozdobení jakéhokoli pokrmu!

Růže

Královna květin nejen krásně kvete, ale i voní. Vyrábí se z ní esenciální olej nebo sirup. Z něj se pak připravují tolik populární růžové limonády. Okvětní plátky růží ale můžete i sníst. Připravují se kandované nebo naložené v medu. Oblíbená je také růžová marmeláda, kterou vyrábějí třeba v Bulharsku, zemi, která se pěstováním růží proslavila. Pokud chcete jíst květy růží, sbírejte je ideálně dopoledne a ihned po tom, co se rozvinou. Nikdy nejezte růže z obchodů, bývají ošetřené.

Růže

Jak se vyznat v růžích? Naučte se jejich kategorizaci i pěstování

Léčivé květy růží. Udělejte si domácí růžovou vodu, med nebo olej

Květy růží jsou léčivé. Udělejte si domácí růžovou vodu, med nebo olej

Měsíček

Oblíbená bylina našich babiček, které z ní připravují hojivou mast, můžete využít i v kuchyni. Květy měsíčku mají pikantní chuť, která vynikne třeba v pečení, těsně před dopečením ozdobte koláče nebo dorty květy měsíčku. Květy tak neztratí barvu ani tvar, ale přitom se hezky spojí s polevou.

Měsíček lze také použít jako náhradu drahého šafránu. Jen musíte počítat s tím, že měsíček například rýži jen obarví, neochutí.

Cuketové květy

Sklizeň cukety může přijít ještě před tím, než uzrají plody! Sbírejte samčí květy, které nebudou plodit (mají delší stopku). Z květů následně musíte odstranit zelený květní kalich, pestíky a tyčinky, protože mají hořkou chuť. Upravené květy pak můžete smažit v těstíčku nebo třeba nadívat.

Plněné cuketové květy
Autor: undefined Plněné cuketové květy

Macešky

Macešky by byla škoda tepelně upravovat, nejlépe vyniknou ve studené kuchyni jako ozdoba salátů nebo dortů. Mají krásné květy, tak toho využijte! Stačí utrhnout květy macešek, které pěstujete na zahradě nebo v nádobách, umyjte je, aby na nich nebyl prach a zdobte s nimi. Vždy vybírejte jen nepoškozené květy.

Brutnák lékařský

Původně středozemská bylina kvete už i v naší přírodě. Brutnák pomáhá při chorobách srdce a pokud si z něj připravíte pleťovou vodu, můžete se těšit na vláčnější pokožku. Krásné modré květy brutnáku jsou navíc jedlé. Chutnají po ústřicích, což z nich dělá velice netradiční doplněk salátů. Mladé listy zase připomínají svou chutí okurky. Listy i květy nesbírejte, když je sucho, budou tvrdé. Z květů vždy odstraňte tuhou zelenou část. 

Modré květy brutnáku společně s červenými a žlutými květy lichořeřišnice doplní letní saláty!
Autor: istock.com Modré květy brutnáku společně s červenými a žlutými květy lichořeřišnice doplní letní saláty!

Levandule

Voňavá bylinka je populární po celém světě a dávno neplatí, že bychom ji jen měli zašívat do pytlíčků a odhánět s ní moly ze šatny. Z levandulových květů lze připravit levandulový cukr a čerstvé nebo sušené květy můžete přidat do pečení. Krásně rozvoní sušenky!

Jíst se dá i nať některých bylin, jako je tomu u kokošky pastuší tobolky: 

Kokoška pastuší tobolka umí zastavit krev z nosu

Kokoška pastuší tobolka zastaví krvácení z nosu. Můžete ji přidat i do salátů

Levandule sirup

Levandule má léčivé účinky i skvělou chuť. Udělejte si sirup a upečte sušenky

Článek je zařazen v:

reklama