Zahrada

9. července 2022 07:00

Simona Sedláčková

Lidé si ho často pletou s klíštětem, ale kloš je víc nepříjemný než nebezpečný

Deštivé počasí posledních dnů, střídané dny slunečnými, nahrává růstu hub, a tak se hodně lidí vydává do lesů, aby se pustili do oblíbené české záliby, houbaření. Procházku lesem jim však může pěkně znepříjemnit velký výskyt klošů neboli létajících klíšťat, jak se jim lidově říká.

Většina lidí, než vyrazí do lesa na houby, nejprve použije repelent, ale ten jim pomůže pouze proti komárům a klíšťatům. Proti klošům nic nezmůže. Máme se drobného hmyzu bát? Nebo se jedná pouze o otravné potvůrky, od kterých nám žádné nebezpečí nehrozí?

Kloš jelení (Lipoptena cervi) a (Lipoptena fotisetosa)

V lese můžete potkat dva druhy klošů. Kloš jelení si člověka většinou nevšímá a žije spíš uchycený v srsti jelenů, daňků či srn. To druhý druh, který zatím nemá ani české jméno a objevuje se u nás čím dál častěji, ten už si člověka všímá o trochu více, ale stále není člověk objektem jeho velkého zájmu. Vyskytuje se v jehličnatých i listnatých lesích na celém našem území, více v nížinách a méně v horských oblastech. Sezona aktivity klošů bývá od června do října.

Jak poznáte kloše

Kloš dorůstá do délky 4,5-5 mm, má ploché a ochlupené tělo, výrazně silné nohy, směřující do stran a na konci nohou malé drápky, kterými se přichytává k srsti hostitele. Z toho důvodu není jednoduché, setřepat kloše z oblečení a ani v případě, že leze po holé kůži, není úplně příjemný, ale škrábe.

Kloš patří mezi dvoukřídlý hmyz (jednoduše mezi mouchy). Není dobrý letec a jakmile se usadí na hostiteli, křídla se odlomí a kloš na hostiteli zůstává, pevně zachycený.

Pokud kloš naletí na člověka, je jasné, že se jedná o nově vylíhnutého jedince, který má ještě křídla, a tím pádem se nemohl nakazit žádným přenosným onemocněním. Přenos nemocí, například boreliózy, je tedy možný, ale jen ve velmi výjimečných případech.

Člověk klošům moc nechutná

Kloši, samci i samičky, se živí krví hostitele. Jedno jejich sání trvá 15-25 minut. Kloši jsou nepříjemní parazité, kteří však na člověka usedají spíše omylem a lidskou krev nesají. Člověka bodnou spíše ve chvíli, kdy zalezou pod oblečení a dostanou se tak do úzkých. Bodnutí klošem způsobí člověku malé zarudnutí, pupínek, který za pár dnů, výjimečně až týdnů, sám odezní.

Zdroj: https://zivotvcesku.cz/klos-jeleni-je-postrachem-lesa-bodnout-muze-drapky-na-nohach-skrabe-vysvetluje-parazitolog-uvedl-kdy-je-nejaktivnejsi/; https://cs.wikipedia.org/wiki/Klo%C5%A1_jelen%C3%AD;

Sdílejte článek
Štítky nemoc les houby parazit hmyz nebezpečí klíště kloš jelení Lipoptena cervi Lipoptena fotisetosa

Přečtěte si také