Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Světlá přístavba s velkými okny proměnila ponurý bungalov v příjemný domov

Obyvatelé bungalovu v kalifornském stylu z 30. let si objednali proměnu svého obydlí a těšili se na velkou kuchyni. Ve zrekonstruovaném domě a jeho přístavbě našli, co jim dříve scházelo.
Vydáno: 23.01.2017
Přístavba bungalovu má kvůli nízkému rozpočtu nejjednodušší možnou konstrukci

Rezidenční oblast Sydney označovaná jako North Shore je plná zeleně. V malém ponurém bungalovu to ale nebylo poznat. Jeho obyvatelé se proto rozhodli pro přestavbu a obrátili se na architekty se seznamem přání. Konkrétně chtěli dlouhou funkční kuchyni pro čtyřčlennou rodinu, v níž by se dalo i ve více lidech posedět. Další potíží domu bylo věčné příšeří a jen chabé možnosti větrání.

Bylo jasné, že požadavkům majitelů půjde dostát jen s přístavbou. Architekti z ateliéru Architect Prineas ji kvůli zachování charakteru bungalovu postavili samostatně za ním. Aby prosvětlili interiér domu, umístili mezi něj a přístavbu i dva interní dvorky. Tím zajistili denní světlo v ložnici a ve studovně. S údajně extrémně nízkým rozpočtem se autoři návrhu vypořádali maximálně zjednodušenou konstrukcí ve tvaru stodoly.

Tato světlá přístavba život v bungalovu nepochybně zlepšila  Foto: Tato světlá přístavba život v bungalovu nepochybně zlepšila. Foto: Architect Prineas

Jinak spíše omezené úpravy původního domu se týkaly zejména střešních oken. V obou částech domu je tedy světlo, obývací zóna i kuchyně a jídelna jsou výrazně zvětšené, což zvyšuje komfort bydlení i využitelnost funkčních zón. Přístavba potom díky velkým oknům a dveřím propojuje dům se zahradou a okolní zelení. K dojmu otevřeného prostoru pak ještě přispívá nepřítomnost jakýchkoli volně stojících skříní. Namísto nich jsou tu k dispozici vestavěné úložné prostory. Dodatečné denní světlo zajišťují vysoko umístěná rozměrná okna, na která v přístavbě se sedlovou střechou díky absenci stropních podhledů zbylo místo. Z kuchyně, od pohovky i od jídelního stolu je jimi vidět do korun stromů.

Projekt: Ateliér Architect Prineas. Projekt vedla architektka Eva-Marie Prineas a spolupracovala na něm Luisa Campo.

Foto: Chris Warnes, Architect Prineas

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

První setkání s touto stavbou bývá matoucí

Švédská chata se tváří jako jalovcový háj

Obývací kout je nepoměrně menší než ten kuchyňský

Supermoderní dům v Montrealu vás ohromí svou dispozicí

Gauče, křesla, stojací lampy i stolek pořídila majitelka z druhé ruky na stránkách Restoration Hardware

INSPIRACE Americká fotografka ozvláštnila svůj dům snímky z cest

Reklama
Článek je zařazen v: ložnice, Rodinný dům, bungalov, přestavba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama