Bydlení

20. listopadu 2015 05:25

Klára Beščecová

Švédská vojákyně zahodila flintu a pořídila si dům snů

Fantazie jedné švédské rodiny se po letech rekonstrukcí proměnila ve skutečnost.

Právě dokončený vytoužený dům stojí ve vesničce Svanvik na západním pobřeží Švédska. Zašlou nemovitost zrenovovala důstojnice švédské kavalérie ve výslužbě Anna Stenbergová, která sloužila u švédských ozbrojených sil 20 let. Pomohl jí stím její muž Patric. Dílo se podle všeho podařilo také díky Annině zájmu o interiéry a zahradní architekturu, na které se po letech varmádě intenzivně zaměřila. „Od mládí pomáhám kamarádům splánováním rekonstrukce koupelny či přestavbou kuchyně a i doma jsem neustále měnila různé dekorace,“ popisuje svou zálibu. „Vlastní dům jsem ale pořídila až když jsem se odhodlala změnit profesi a návrhy interiérů se staly mou každodenní náplní. Při práci bych nic takového nestihla,“ přiznává.

Zajímavý je už způsob, jak Anna a Patric Stenbergovi ke svému domu přišli. „Byla jsem kapitánkou kavalérie a ten osudový den jsem trávila na cvičení na jihu Švédska. Ležím vzákopu uprostřed fiktivní bitvy a dostávám bláznivý nápad projet si vmobilu nabídky nemovitostí kprodeji. Byl mezi nimi i náš vysněný dům,“ vzpomíná.

Jednalo se o farmu spřilehlými stájemi, sousedy na jedné straně a loukami na druhé. Dům postavený vroce 1939 měl za sebou dvě renovace, první v70. a druhou v90. letech. Jakmile kněmu přijela Anna s manželem, začaly vznikat plány rozsáhlé třetí renovace. Rozdělili si úkoly jako vboji – Anna kreslila, plánovala, malovala a hlídala rozpočet zatímco Patric měl na starosti tesařské práce. Nejprve ale udělali nové rozvody vody a kanalizace, instalovali tepelná čerpadla a zařídili koupelnu sWC.

Následovala kuchyně, jejíž novou podobu utváří kombinace lehce upravených skříněk zIkey sretro sporákem a Anninými divokými kreacemi. Veškeré dřevo obstarali v místní malé pile, vyměnili lišty, madla i další součásti. „Pracovní deska vypadá jako mramorová, ale je to granit,“ jmenuje směs mletého kamene splastem, která se už tolik osvědčila u dřezů a pomohla snížit náklady na kuchyni. „I když jsme ji zařizovali už před 10 lety, pořád ještě působí moderně,“ pochvaluje si nadčasový design.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také