Bydlení slavných

15. srpna 2024 11:01

David Laštovka , redakce Prima Living

Jakeš koupil nádhernou vilu v roce 1972 za 105 tisíc korun. Dnes má hodnotu 100 milionů

Poslední generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa Milouš Jakeš prožil většinu života v honosné vile na pražské Hanspaulce, kterou si pořídil v roce 1972 za necelých 105 tisíc korun. Jeho synové ji před několika lety prodali za 45 milionů korun a dnes je její hodnota odhadována na více než 100 milionů. Letos v červenci uplynuly od Jakešovy smrti čtyři roky, 12. srpna by mu bylo 102 let.

Nádhernou vilu na Hanspaulce v Praze 6 postavenou v letech 1930 až 1939 renomovaným architektem Aloisem Mezerou si Milouš Jakeš, významná postava československé politiky v éře socialismu, pořídil v roce 1972 s manželkou Květenou, s níž měl dva syny: Miloše a Lubomíra. Koupil ji od vdovy po někdejším československém legionáři, diplomatovi a meziválečnému poslanci Janu Šebkovi. Jak vyplývá z katastru, zaplatil za ni tehdy přesně 104 660 Kčs.

NENECHTE SI UJÍT: Bydlení Lubomíra Štrougala: Vila v drahé čtvrti, chata i dvoupokojový byt na sídlišti

S manželkou v prvorepublikové vile prožil více než čtyřicet let. Když zemřela, zhroutil se mu svět. „Je to pro mě velká ztráta. Byli jsme spolu sedmdesát let, moje milovaná žena zemřela na naše výročí,“ sděloval se zlomeným hlasem redaktorovi CNN Prima NEWS na jejím posledním rozloučení.

Synové vilu prodali za 45 milionů

V roce 2010 se Jakeš s manželkou rozhodli přepsat vilu na své syny, každému darovali polovinu. O šest let později synové vilu prodali, podle deníku Blesk za 45 milionů korun. Z obdržených peněz pak za sedm milionů koupili Jakešovi byt v novostavbě o dvou místnostech a s terasou v pražských Dejvicích, kde prožil poslední období svého života. Rok před smrtí byl převezen do LDN, kde v červenci 2020 ve věku 97 let zemřel.

Podívejte se, jak vypadá bývalá Jakešova vila na Hanspaulce:

Miliardářská rekonstrukce

Vilu na Hanspaulce prodal nový majitel po roce a půl za 89 milionů korun uhlobaronovi Petru Pauknerovi, který se v roce 2021 pustil do rozsáhlé a nákladné rekonstrukce, jejímž cílem bylo přizpůsobit dům moderním standardům a zároveň zachovat jeho historickou podstatu. Nyní je její hodnota odhadována na více než 100 milionů korun. Vila Milouše Jakeše se tak proměnila ze symbolu komunistických privilegií v luxusní nemovitost značné hodnoty.

Kdo byl Milouš Jakeš

Milouš Jakeš pocházel z velké rodiny. Měl pět sourozenců, jedna z jeho sester však zemřela v útlém věku na zápal plic. Do KSČ vstoupil po druhé světové válce. Po roce 1968 se přiklonil na stranu sovětských okupantů a podílel se na čistkách ve straně. V roce 1987 se stal tajemníkem ÚV KSČ.

MOHLO BY SE VÁM LÍBIT: Jak znáte proslulý projev Miloše Jakeše na Červeném Hrádku? Kolik brala Hana Zagorová a Jandové? Vyzkoušejte si náš kvíz

Na sklonku života Jakeš uvedl, že jeho starobní důchod činí necelých 18 tisíc korun. „Moc to není, vzhledem k tomu, jak je všechno drahé. Musel jsem prodat žigulíka, poněvadž provoz auta bych z penze neutáhl,“ stěžoval si pár let před smrtí redaktorovi CNN Prima NEWS.

Do paměti většiny občanů se zapsal především svými tragikomickými řečnickými výkony. Záznam jeho projevu před komunistickými funkcionáři v Červeném Hrádku na Plzeňsku z července 1989 koloval mezi lidmi a Jakeš se stal nechtěnou komediální hvězdou.

Zdroje: autorský článek, CNN Prima News


Přečtěte si také