Bydlení slavných

7. února 2023 11:49

redakce Prima Living

Bydlení Lubomíra Štrougala: Vila v drahé čtvrti, chata i dvoupokojový byt na sídlišti

Zemřela jedna z nejvýraznějších a nejkontroverznějších postav socialistického Československa a normalizace Lubomír Štrougal (†98). Po listopadu 1989 se jako významný komunistický funkcionář dostal několikrát do hledáčku justice, ale odsouzený nebyl. Kde Lubomír Štrougal bydlel? Uměl si na stáří zařídit klidné bydlení a pohodu.

Lubomír Štrougal patřil k základním pilířům KSČ. Vystudovaný právník, který do roku 1968 patřil k umírněným komunistům, prodělal vnitřní vývoj. Přestože nesouhlasil se srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy do naší země, brzy svůj názor změnil a přidal se na stranu normalizace. Do dějin se zapsal jako nejdéle sloužící předseda vlády, tento úřad vykonával téměř dvě desetiletí, konkrétně v letech 1970–1988. Ve vrcholné politice ale skončil už v roce 1988, kdy musel funkci premiéra opustit po neshodách v rámci strany.

Vedle Gustáva Husáka se stal nejznámější tváří spojenou s normalizací ve všech jejích aspektech nesvobody, cenzury, každodenního nátlaku na oponenty a v osmdesátých letech také stále patrnější ekonomické stagnace.

V tomto období také vznikla fáma, že má poměr se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou. Což byl ale nesmysl. Štrougalova dcera Eva Janoušková v rozhovoru pro idnes.cz později uvedla, že bývala slavné zpěvačce lehce podobná, že tak mohla fáma vzniknout. „Táta se s Helenou snad nikdy osobně nepotkal, vzniklo to opravdu jenom z faktu, že v jeden moment jsem měla přibližně stejně dlouhé světlé vlasy a stejné červené auto jako ona a s tátou jsme podnikali dlouhé výlety Prahou,“ vysvětlila Štrougalova dcera Eva.

Byt na Proseku, statek v Jizerkách

Jeho první manželkou byla Věra Štrougalová, se kterou se rozvedl v roce 1992. Druhou manželkou se stala Miluše Štrougalová (70), s níž až do své smrti bydlel ve dvoupokojovém bytě na pražském Proseku. Snímky vitálního důchodce přinesl v roce 2013 deník Blesk. Štrougal tehdy chodil o holi, ale zdálo se, že jinak prožívá klidné a spokojené stáří.

Podle webu ahaonline.cz měli manželé ještě byt v cihlovém domě v pražských Vokovicích. Čtvrť patří mezi ty luxusnější lokality v hlavním městě. Navíc měli Štrougalovi k dispozici ještě místo, které jim bylo druhým domovem – statek Na Kobyle u Jizerky na Liberecku, kterému říkali skromně chata. Tam trávili prakticky celé léto. Eva Janoušková, Štrougalova dcera, pro idnes.cz řekla, že dříve bydleli v prostorné vile v Dejvicích, která pocházela z třicátých let. Nádhernou nemovitost vnímala dětskýma očima, nepřišlo jí, že by se jednalo o honosné sídlo.

V tomto bytovém komplexu na pražském Proseku žil Lubomír Štrougal:

Posted by Bytový dům Kytlická on Tuesday, April 10, 2012

Na chatu letěl vrtulníkem

Před rokem 1989 kolovala historka, že rozmazlený Štrougal se nechává na svou chatu vozit vrtulníkem. Tento příběh se zakládal na reálném základu.

„Stalo se to jednou. Kdy přesně, to už nevím, táta odněkud letěl. Snad od vojáků. A protože helikoptéra mířila do Prahy a chata byla na trase, nechal se vysadit na nedaleké louce. Jenže z toho byla taková aféra, že už to pak nikdy neudělal,“ vysvětlila Štrougalova dcera pro idnes.cz.

Sám Štrougal pravost historky o přepravě vrtulníkem potvrdil. Podle něj ale šlo o původní rodinnou chatu na Zvíkovsku. „Byl jsem na nějakém cvičení a to se odbývalo někde na Vimpersku. Pak jsem se tím vrtulníkem vracel do Prahy a řekl jsem pilotům: ‚Leťte tady podél Vltavy‘. No a tam u Zvíkova jsem měl chajdu, tak povídám: ‚Nemohli bychom přistát tady?‘ A oni: ‚Jo, klidně, soudruhu předsedo!‘ No a přistáli a pak letěli beze mě dál do Prahy,“ citoval jeho slova deník Blesk.

Justice na Štrougala byla krátká

Web Prima Ženy připomíná, že po roce 1989 Štrougal čelil několika obviněním kvůli své činnosti v období normalizace, nicméně nikdy nebyl odsouzen. Po sametové revoluci se před soudem měl zpovídat kvůli podílu na zabíjení lidí na československých hranicích. Pozemská spravedlnost na něj ale byla nakonec krátká, státní zástupce totiž stíhání nechal zastavit kvůli jeho zdravotním problémům. Spokojený stařec se tak do vězení podívat nemusel.

Zdroje: blesk.cz, idnes.cz, ahaonilne.cz, zeny.iprima.cz, cs.wikipedia.org

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také