reklama

Mrkvová bábovka s lískovými oříšky a citronovou polevou

Simona Sedláčková
9. února 2022
Mrkvový dort známe asi všichni, ale proč oblíbenou klasiku nepřetvořit i v jednoduchý moučník, ze kterého bude rodina zaručeně nadšena? Bábovky patří mezi stálice české kuchyně a tahle, mrkvová, se mezi vaše nejlepší recepty určitě zařadí. Je vláčná a neuvěřitelně dobrá.
reklama

Moučníky, tedy i bábovky, můžeme jen těžko zařadit mezi zdravé potraviny. V případě mrkvové bábovky nám však může být alespoň malou útěchou, že mrkev, na rozdíl od většiny zeleniny, je zdravější tepelně upravená. Syrová mrkev má příliš tuhé buněčné stěny, a proto z ní tělo dokáže využít jen malou část beta-karotenu. Během tepelné úpravy se více než polovina beta-karotenu přemění na vitamin A. Správně by se měla mrkev konzumovat vařená v celku, ale i tak se při ochutnávání téhle bábovky můžeme utěšovat, že mlsáme alespoň o trochu zdravěji.

Co budete potřebovat na mrkvovou bábovku

  • 400 ml teplé vody
  • 100 g lískových oříšků
  • 150 g pískového cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 50 ml oleje
  • trochu skořice
  • kousek másla a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání formy na pečení

Co budete potřebovat na citronovou polevu

  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžíci horké vody
  • trochu citronové šťávy

Jak budete postupovat při pečení bábovky

  • Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Lískové oříšky nasekejte najemno a promíchejte s nastrouhanou mrkví.
  • Přidejte cukr, trochu skořice, sodu a kypřicí prášek do pečiva. Směs důkladně promíchejte.
  • Přilijte olej a opět promíchejte.
  • Přimíchejte ještě špaldovou mouku.
  • Nakonec přidejte i teplou vodu. Vodu přilévejte pomalu a za stálého míchání směsi.
  • Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  • Do připravené formy vlijte důkladně promíchané těsto.
  • Naplněnou formu vložte do trouby, vyhřáté na 170 °C
  • Bábovku nechte péct asi 60-70 minut.
  • Zatím si připravte citronovou polevu.
  • V misce smíchejte cukr s horkou vodou a postupně za stálého míchání vařečkou přidávejte citronovou šťávu, aby vznikla hladká poleva.
  • Po upečení bábovku vyklopte z formy a vychladlou polijte citronovou polevou.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: moučníkbábovkamrkev
reklama