Mrkvová bábovka s lískovými oříšky a citronovou polevou
Mrkvový dort známe asi všichni, ale proč oblíbenou klasiku nepřetvořit i v jednoduchý moučník, ze kterého bude rodina zaručeně nadšena? Bábovky patří mezi stálice české kuchyně a tahle, mrkvová, se mezi vaše nejlepší recepty určitě zařadí. Je vláčná a neuvěřitelně dobrá.
Moučníky, tedy i bábovky, můžeme jen těžko zařadit mezi zdravé potraviny. V případě mrkvové bábovky nám však může být alespoň malou útěchou, že mrkev, na rozdíl od většiny zeleniny, je zdravější tepelně upravená. Syrová mrkev má příliš tuhé buněčné stěny, a proto z ní tělo dokáže využít jen malou část beta-karotenu. Během tepelné úpravy se více než polovina beta-karotenu přemění na vitamin A. Správně by se měla mrkev konzumovat vařená v celku, ale i tak se při ochutnávání téhle bábovky můžeme utěšovat, že mlsáme alespoň o trochu zdravěji.
Co budete potřebovat na mrkvovou bábovku
- 300 g špaldové mouky
- 300 g mrkve
- 400 ml teplé vody
- 100 g lískových oříšků
- 150 g pískového cukru
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 50 ml oleje
- trochu skořice
- kousek másla a trochu hrubé mouky na vymazání a vysypání formy na pečení
Mrkev očistěte a jemně nastrouhejte Zdroj: iStock
Co budete potřebovat na citronovou polevu
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžíci horké vody
- trochu citronové šťávy
Jak budete postupovat při pečení bábovky
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Lískové oříšky nasekejte najemno a promíchejte s nastrouhanou mrkví.
- Přidejte cukr, trochu skořice, sodu a kypřicí prášek do pečiva. Směs důkladně promíchejte.
- Přilijte olej a opět promíchejte.
- Přimíchejte ještě špaldovou mouku.
- Nakonec přidejte i teplou vodu. Vodu přilévejte pomalu a za stálého míchání směsi.
- Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Do připravené formy vlijte důkladně promíchané těsto.
- Naplněnou formu vložte do trouby, vyhřáté na 170 °C
- Bábovku nechte péct asi 60-70 minut.
- Zatím si připravte citronovou polevu.
- V misce smíchejte cukr s horkou vodou a postupně za stálého míchání vařečkou přidávejte citronovou šťávu, aby vznikla hladká poleva.
- Po upečení bábovku vyklopte z formy a vychladlou polijte citronovou polevou.
Mrkvová bábovka je příjemně vláčná Zdroj: iStock