Kuchyně

13. října 2020 08:00

Lenka Valjentová

Domácí koláče ze spíže: Kynutý s povidly a křehký s džemem

Když se podíváme na své zásoby do spíže a do lednice, určitě tam najdeme mouku, cukr, sůl, vejce, máslo, sušené droždí, povidla, džem nebo marmeládu – a to jsou základní ingredience, ze kterých se dají vykouzlit dva super koláče. Máme pro vás osvědčené recepty na tradiční kynutý s povidly a drobenkou a křehký s pikantním džemem. A další dobrá zpráva je, že pokud tyhle koláče nesníme najednou, dají se oba zamrazit na horší časy.

Kynutý koláč s povidly a drobenkou

Ingredience na drobenku

Ingredience na těsto

  • 380 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí
  • špetka soli
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml vlažného mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce

Ingredience na náplň a ozdobení

  • 250–300 g povidel
  • rum
  • 2 lžíce mléka
  • 1 sáček Polevy v prášku s citronovou příchutí Dr.Oetker

Příprava těsta

Na drobenku smícháme mouku s cukry, přidáme máslo a ručně vypracujeme drobenku. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukry. Přidáme mléko, máslo a vejce a ručně vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 50 minut na teplém místě kynout.

Příprava koláče

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 x 40 cm. Přeneseme ho na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto naneseme povidla ochucená rumem a stejnoměrně rozetřeme. Druhou polovinu těsta vyválíme na plát 30 x 40 cm a opatrně položíme na povidla. Na několika místech propícháme vidličkou, potřeme mlékem a posypeme drobenkou.

Pečení a zdobení

Vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme asi 35 minut. Připravíme citronovou polevu s vodou podle návodu na obale a ještě horký koláč ozdobíme. Koláč necháme vychladnout. V případě potřeby je možné koláč zamrazit.

Křehký koláč s pikantním džemem

Ingredience

Příprava těsta

Ve velké míse smícháme mouku s 30 g cukru a solí. Přidáme 1 rozkvedlané vejce a promícháme. Přidáme 3 lžíce ledové vody a nastrouhané máslo. Rychle zpracujeme, aby se nerozteklo. Těsto rozdělíme na třetiny, zabalíme je do potravinové fólie a dáme na 30–40 minut do lednice.

Příprava koláče

Na pomoučeném vále dva díly prohněteme a rozválíme na placku o průměru zhruba 30 cm. Přeneseme do vymazané a vysypané formy na koláč (o průměru 20–23 cm) a rozprostřeme do krajů. Přebývající těsto odkrojíme. Dno propícháme vidličkou a na těsto rovnoměrně rozprostřeme džem. Zbylý díl těsta rozválímea pomocí formiček vykrojíme různě velké tvary (srdíčka, kytičky, zvířátka, kolečka...) a koláč jimi ozdobíme. Zbylé vejce rozkvedláme se zbylým cukrem a mašlovačkou potřeme koláč.

Pečení koláče

Vložíme ho do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Pak alobalem přikryjeme okraj koláče, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut. Necháme vychladnout a podáváme. V případě potřeby je možné koláč zamrazit.

Mohlo by vás taky zajímat:


Přečtěte si také