Domácí koláče ze spíže: Kynutý s povidly a křehký s džemem
Když se podíváme na své zásoby do spíže a do lednice, určitě tam najdeme mouku, cukr, sůl, vejce, máslo, sušené droždí, povidla, džem nebo marmeládu – a to jsou základní ingredience, ze kterých se dají vykouzlit dva super koláče. Máme pro vás osvědčené recepty na tradiční kynutý s povidly a drobenkou a křehký s pikantním džemem. A další dobrá zpráva je, že pokud tyhle koláče nesníme najednou, dají se oba zamrazit na horší časy.
Kynutý koláč s povidly a drobenkou
Ingredience na drobenku
- 230 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- 150 g másla
Ingredience na těsto
- 380 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- špetka soli
- 75 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml vlažného mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
Ingredience na náplň a ozdobení
- 250–300 g povidel
- rum
- 2 lžíce mléka
- 1 sáček Polevy v prášku s citronovou příchutí Dr.Oetker
Příprava těsta
Na drobenku smícháme mouku s cukry, přidáme máslo a ručně vypracujeme drobenku. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s droždím, solí a cukry. Přidáme mléko, máslo a vejce a ručně vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 50 minut na teplém místě kynout.
Příprava koláče
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny. Jednu polovinu na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 x 40 cm. Přeneseme ho na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto naneseme povidla ochucená rumem a stejnoměrně rozetřeme. Druhou polovinu těsta vyválíme na plát 30 x 40 cm a opatrně položíme na povidla. Na několika místech propícháme vidličkou, potřeme mlékem a posypeme drobenkou.
Pečení a zdobení
Vložíme do trouby předehřáté 180 °C a pečeme asi 35 minut. Připravíme citronovou polevu s vodou podle návodu na obale a ještě horký koláč ozdobíme. Koláč necháme vychladnout. V případě potřeby je možné koláč zamrazit.
Křehký koláč s pikantním džemem
Ingredience
- 330 g hladké mouky
- 35 g cukru
- 2 vejce
- 350 g Extra Jam višeň (nebo jiný pikantnídžemči pomerančová marmeláda)
- 225 g másla
- 5 g soli
Příprava těsta
Ve velké míse smícháme mouku s 30 g cukru a solí. Přidáme 1 rozkvedlané vejce a promícháme. Přidáme 3 lžíce ledové vody a nastrouhané máslo. Rychle zpracujeme, aby se nerozteklo. Těsto rozdělíme na třetiny, zabalíme je do potravinové fólie a dáme na 30–40 minut do lednice.
Příprava koláče
Na pomoučeném vále dva díly prohněteme a rozválíme na placku o průměru zhruba 30 cm. Přeneseme do vymazané a vysypané formy na koláč (o průměru 20–23 cm) a rozprostřeme do krajů. Přebývající těsto odkrojíme. Dno propícháme vidličkou a na těsto rovnoměrně rozprostřeme džem. Zbylý díl těsta rozválímea pomocí formiček vykrojíme různě velké tvary (srdíčka, kytičky, zvířátka, kolečka...) a koláč jimi ozdobíme. Zbylé vejce rozkvedláme se zbylým cukrem a mašlovačkou potřeme koláč.
Pečení koláče
Vložíme ho do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Pak alobalem přikryjeme okraj koláče, snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 15 minut. Necháme vychladnout a podáváme. V případě potřeby je možné koláč zamrazit.