Bydlení

23. dubna 2022 08:30

Radka Wallerová

Nejvyšší dřevěný mrakodrap bude mít 100 metrů. Jméno mu daly staré lokomotivy

Mysleli jste si, že dřevostavby mohou mít nejvýše tak dvě tři patra? Omyl, architekti teď navrhli rovnou dřevěný mrakodrap. Nejde přitom o žádnou kuriozitu, ale o plnohodnotné moderní bydlení.

Ve švýcarském městě Winterthur poblíž Curychu vyroste během následujících let nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě. Dřevostavba vysoká sto metrů se stane součástí obytného komplexu, který navrhli architekti z dánské kanceláře Schmidt Hammer Lassen Architects – ta se na moderní dřevěné stavby specializuje již delší dobu, jak dokládá její portfolio.

Dánské architektonické studio známé také pod zkratkou SHL se svým návrhem vyhrálo mezinárodní architektonickou soutěž, porotu přesvědčilo jejich pojetí stavby, v němž lidé najdou moderní bydlení se spoustou denního světla. Navíc jde o pasivní úspornou dřevostavbu.

Věž, respektive obytný komplex, ponese trochu zvláštní název Rocket &Tigerli po lokomotivách, které se vyráběly v někdejším průmyslovém areálu Schweizerischen Lokomotiv- und Maschinenfabrik stával v místě vznikajících novostaveb. Ostatně svým strojírenským průmyslem bylo známé celé město Winterthur, ležící severovýchodně od Curychu. Dnes se profiluje spíše jako město univerzitní a kulturní, ale ve čtvrti Lokstadt je stále patrný odkaz průmyslového prostředí z 19. století a nový obytný komplex na něj navazuje.

Živo po celý den

Více než stotisícový Winterthur je šestým největším městem Švýcarska. V městské části Lokstadt vzniká nová všestranná a udržitelná část s pestrým využitím – od různých forem bydlení přes kanceláře, coworkingová centra, hotel až po vyžití všeho typu. Celkem by tu mělo nově vzniknout mimo jiné osm set bytů.

Má zkrátka jít o nové centrum čtvrti – čtyři budovy, jejichž součástí je i rekordní mrakodrap, proto nabídnou běžné i studentské byty, restauraci, maloobchodní prostory, sky-bar a hotel. Díky tomu by zde mělo být živo po celý den a to platí i pro náměstí, které mezi budovami vznikne.

Každá budova v komplexu bude mít svou vlastní vizuální identitu, díky které by měli budoucí obyvatelé pociťovat sounáležitost nejen s budovou, ve které žijí, ale zároveň celým sousedstvím. S tak vysokou budovou, jakou je dřevěný mrakodrap, se původně v plánech nepočítalo, ale vítězný tým dokázal porotu přesvědčit, že právě tohle je to nejlepší řešení pro dané místo.

Ačkoli bude obytný komplex zcela moderní, svým pojetím částečně navazuje na průmyslové čtvrti, pro které jsou typické velké budovy s úzkými uličkami mezi nimi. Architekti přidali světlo, vzdušné pasáže a zelené plochy. A samozřejmě dřevo, které podle nich dokáže posloužit stejně dobře jako beton.

Také byty s vysokými stropy budou hodně světlé, zároveň jsou navržené tak, aby je šlo jednoduše přizpůsobit potřebám budoucích obyvatel. Neznamená to přitom, že úplně všechno na stavbě je ze dřeva, například na fasádě budou použity žluté a červené terakotové cihly.

Vyšší než v Norsku či Vídni

Vysoká dřevostavba každopádně představuje milník ve vývoji tohoto typu domů, a to nejen kvůli své výšce, která je sama o sobě rekordní. Zároveň používá inovativní konstrukční systém, který přistupuje ke dřevu jako k přirozené náhradě betonu. „V SHL tradičně navrhujeme ze dřeva, což je vidět na už běžících projektech v Oslu, Dordrechtu, Torontu či Vancouveru. Vždy jsme byli proaktivní v používání tohoto materiálu nejen kvůli jeho estetickým kvalitám, ale také kvůli technickým konstrukčním možnostem, kterým razíme cestu. Nová konstrukční metoda, představená v tomto projektu, přináší naši lásku k materiálu do moderní budovy, komentoval projekt jeden z autorů, Kristian Ahlmark ze studia Schmidt Hammer Lassen Architects.

Zatím nejvyšší dřevostavbou na světě je pětaosmdesát metrů vysoký dům v norském Brumunddalu, o něco málo nižší jsou dřevěné stavby v nově se rozrůstající vídeňské čtvrti Aspern Seestadt, což je jeden z největších evropských developerských projektů.

Zdroj: https://edition.cnn.com/style/article/tallest-residential-timber-building-intl-scli/index.html, Profimedia.cz, https://www.shl.dk/rockettigerli/


Přečtěte si také