Výlety

15. května 2023 07:00

Lenka Valjentová

Nenechte si ujít výstavu tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana. Čas máte do 21. května

Tradiční přehlídka křehké motýlí krásy v Botanické zahradě hl. m. Prahy se koná do 21. května. Motivem letošní výstavy je fascinující metamorfóza. Odkrývá tajuplné kouzlo proměny, kdy se housenka přemění v krásného dospělého motýla. Do Prahy postupně doputovalo okolo 5 000 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou, z nichž se ve skleníku Fata Morgana líhnou krasavci několika desítek druhů.

Za zhruba čtyři týdny od zahájení už přehlídku exotických motýlů zhlédlo více než sedmdesát tisíc návštěvníků. „Letošní výstava motýlů opět potvrzuje, že patří mezi nejoblíbenější akce naší zahrady.  Do ukončení zbývají ještě dva týdny, a tak očekáváme, že se na tropické motýly přijde podívat rekordních sto tisíc návštěvníků. Rád bych všem zájemcům o výstavu doporučil, aby se na návštěvu vypravili spíše ve všední dny, neboť o víkendu bývá skleník Fata Morgana velmi vytížený, nebo si ji plánovali až ke konci otevírací doby botanické zahrady. Také mohu slíbit, že někteří motýli budou ve skleníku k vidění i po skončení výstavy,“ prozradil  Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji.

Kouzlo proměny

Letos výstava odhaluje tajemství motýlí proměny z vajíčka přes housenku, která se v kukle vyvine v krásného motýla. Ve středu 10. května do Prahy dorazilo posledních zhruba 1 100 kukel z motýlí farmy ve Stratfordu nad Avonou. K vidění je tak stále několik desítek druhů baboček a otakárků, mezi nimi také oblíbení krasavci z rodu Morpho, motýl s největší plochou křídel na světě Attacus atlas nebo soví motýli Caligo (fotky najdete v galerii v úvodu článku).

Jak vypadá exotický motýl Morpho peleides:

Model vývoje motýla

Kromě edukativních panelů představujících vývojová stadia několika druhů, s nimiž se návštěvníci mohou ve skleníku setkat osobně, ukazuje vývoj motýla i model v nadživotní velikosti. Díky němu uvidíte velikostní rozdíly – od miniaturních milimetrových vajíček přes různě velké housenky až po motýla s obrovským rozpětím křídel. Konkrétně se jedná o model velkého sovího motýla (Caligo memnon), pro botanickou zahradu jej vyrobil výtvarník Petr Szyroki. Jednotlivé části – vývojová stadia – jsou vůči sobě ve správném velikostním poměru, tak si můžete udělat zcela přesnou představu.

Motýly vystřídají muškáty, včely a bonsaje

  • Od 26. do 28. května se v trojské botanické zahradě bude konat Muškátová burza. Využijte možnost a pořiďte si klasické i nevšední pelargonie. Burza muškátů bude doplněna prodejem trvalek, dřevin, sukulentů, koření, balkonových i pokojových květin.
  • Od 1. června tu bude dlouhodobá panelová výstava, která návštěvníkům představí detaily ze života včel a opylování rostlin a ukáže, jak jsou včely pro přírodu i pro nás samotné důležité.
  • V polovině června expozici Japonská zahrada zaplní několik desítek nádherných bonsají nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Od 16. do 25. června se uskuteční Festival bonsají a japonské kultury, a zájemci se tak kromě umění tvarovaných stromků setkají i s tradiční japonskou kuchyní a kulturními prvky. Součástí výstavy bonsají bude v letošním roce i mezinárodní přehlídka trienále bonsají, které se zúčastní vystavovatelé z Česka, Polska a Německa.

Trojská botanická zahrada má otevřeno každý den od 9 do 19 hodin, skleník Fata Morgana je v pondělí zavřený. Vstupné pro dospělé je 180 Kč – včetně skleníku Fata Morgana a výstavy motýlů, děti od 3 do 15 let zaplatí 120 Kč.

Zdroj: botanicka.cz, sociální sítě Botanické zahardy hlavního města Prahy

Sdílejte článek

Přečtěte si také