Bydlení

27. dubna 2022 14:00

redakce Prima Living

Neuvěřitelný Putinův palác na jihu Ruska. Úřady řeší, zda mu patří i jachta Šeherezáda

Ačkoli Putinovy oficiální příjmy nejsou závratné a mezi hlavami státu patří spíše k těm nižším, spekuluje se o tom, že mu v Rusku patří hned několik luxusních nemovitostí. Na ty si přitom nemohl vydělat. A navrch ještě superjachta Šeherezáda, která se řadí mezi největší na světě.

Oficiálně samozřejmě ruskému diktátorovi nepatří z nic z toho, s čím je spojován, protože jeho jméno mezi vlastníky nemovitostí nebo lodi nenajdete. To je ale v podobných případech obvyklá praxe.

Debatu kolem toho, co všechno vlastně Putinovi patří, rozvířil loni opoziční předák Alexej Navalnyj, právník a aktivista, kterého později Putinův režim odsoudil na dva roky a osm měsíců trvající pobyt v trestanecké kolonii.

Navalnyj tehdy na svém YouTube kanálu zveřejnil video ukazující luxusní palác na jihu Ruska v Gelendžiku u Černého moře, který podle něj a jeho týmu patří Putinovi. Ten to vzápětí popřel.

Za zveřejněním informací o paláci stál Navalným založený Nadační fond proti korupci, ruská opoziční nezisková organizace, kterou loni v létě prorežimní moskevský soud zakázal coby extremistickou. Fond dlouhodobě ukazoval na případy korupce a klientelismu představitelů vládnoucího ruského aparátu.

Palác pro Putina

K vlastnictví paláce v Gelendžiku se přihlásil oligarcha Arkadij Rotenberg, který má k Putinovi velmi blízko. Podniká v oblasti výstavby plynovodů a elektrické rozvodné sítě, velké zakázky získal také v souvislosti s olympijskými hrami v Soči v roce 2014. Jeho firma rovněž stavěla kontroverzní most mezi pevninou a ukrajinským Krymem, anektovaným Ruskem. Rotenberg prohlásil, že palác ještě není hotový a že z něj bude luxusní hotel. Pokud jde o financování stavby, nezveřejnil oligarcha nic. Oficiálním vlastníkem rezidence je kypersko-ruský podnikatel Alexander Ponomarenko.

Film Palác pro Putina – stavba měla stát v přepočtu více než dvacet devět miliard korun – na internetu vidělo více než sto milionů lidí. Podle Navalného týmu je výstavba luxusního paláce výsledkem promyšleného korupčního schématu, za financováním má stát mimo jiné ředitel ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a podnikatel a miliardář Gennadij Timčenko.

Gelendžik není jediná lokalita, kterou kritici dávají dohromady s Putinem. Podle ruského webu Sobesednik mu patří také nedávno dokončený palác v luxusním resortu Greenfield nedaleko Moskvy. Nedávno dokončené sídlo má hodnotu přes dvě stě milionů dolarů. Za projektem stála společnost Property-V, přičemž Sobesednik tvrdil, že „V“ znamená prostě Vladimir.

Palác, který stojí v hlídaném resortu Greenfield, je obehnán bezpečnostní zdí, má několik přistávacích ploch pro vrtulníky, stáje, fotbalové hřiště, patří k němu i les a rybník.

List Sobesednik dával Putina dohromady i s dalším přepychovým bydlením, kterým je Villa Sellgren ve Finském zálivu – jak vypadá dnes, se v podstatě zjistit nedá, resort je pečlivě hlídaný. Původní carské sídlo navrhl finský architekt Uno Ullberg a bylo dokončeno v roce 1913. Je známé díky scénám ze sovětského filmu o Sherlocku Holmesovi z roku 1987, po roce 2010 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí.

Ani tady se nedá skutečný majitel dohledat, stopy nicméně ukazují, že jde o lidi blízké Kremlu. Putin využívá i nemovitost v pohoří Altaj, která oficiálně patří Gazpromu. Jezdí také na daču v uzavřeném resortu na břehu Komsomolského jezera nedaleko Petrohradu.

Skutečný majitel neznámý, to ostatně platí i pro jachtu Šeherezádu. Kotví v toskánském přístavu Marina di Carrara, oficiálně je jejím provozovatelem společnost Imperial Yachts stejně jako v případě jiné luxusní jachty nazvané Crescent. Obě lodi postavili v německé loděnici Lürssen Werft, která se specializovala mimo jiné na stavbu milionářských superjacht.

Crescent má patřit šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi, napsala agentura Reuters. Tato jachta byla mezi loděmi, které italské úřady zabavily letos v březnu v rámci sankcí vůči ruskému režimu a jeho oligarchům.

Jediná rezidence oficiálně patřící Putinovi jako soukromé osobě je podle Russia Beyond skromný byt o velikosti 77 metrů čtverečních, k němuž patří ani ne dvacetimetrová garáž, zřejmě v Petrohradě, odkud Putin pochází.

Zdroje: https://www.youtube.com/channel/Aleksej Navalnyj; https://en.wikipedia.org/wiki/Putin%27s_Palace; https://www.nine.com.au/property/news/russian-president-vladimir-putin-property-portfolio-castles-mansions-kremlin

Sdílejte článek

Přečtěte si také