Fotogalerie

2. března 2022 18:46

Radka Wallerová

Památky, zelené parky a ikonická televizní věž: Takhle vypadal Kyjev před útoky

Třímilionový Kyjev, ukrajinská metropole, je jedním z největších a nejstarších evropských měst. Teď jsou jeho chrámy, historické domy, skanzeny, paláce, sochy i moderní stavby v ohrožení.

Nikoliv Moskva, ale Kyjev bývá nazýván matkou všech ruských měst, mimo jiné proto, že je mnohem starší. Jinak leží samozřejmě na Ukrajině, která si svoji samostatnost na Rusku vydobyla už několikrát - například v roce 1917, bohužel v roce 1920 byla po vítězství bolševiků připojena k Sovětskému svazu. Znovu vyhlásila nezávislost v roce 1991 a nyní o ni musí opět bojovat kvůli ruské agresi.

Legenda o třech bratrech

Oblast Kyjeva byla osídlena už v pátém a šestém století našeho letopočtu, ze sedmého století pochází o legenda o třech bratrech, kteří se každý usadili na jednom z pahorků a po nejstarším z nich - Kyjovi - pojmenovali celé město.

Historické centrum Kyjeva se rozkládá na pahorcích nad západním břehem Dněpru; zatímco na levím břehu vyrostlo několik nových čtvrtí. Ještě nedávno byl Kyjev moderním a rozvíjejícím se městem, kam turisté z Evropy létali na prodloužené víkendy.

Vítaly je staré památky i ikonická televizní věž, jeden ze symbolů města, které má ve znaku archanděla Michaela, který drží v ruce plamenný meč a štít.Teď se některé jeho části kvůli útoku Putinových vojsk ocitly v troskách. Dlužno říct, že některé církevní památky byly úmyslně zničeny už za minulého režimu.

Mimochodem, více než třistametrová televizní věž měla původně stát v Moskvě, pro ni byl však později vyprojektován jiný návrh, známá věž Ostankino. Věž proto postavili v Kyjevě, ale aby té moskevské moc nekonkurovala, postavili ji skoro o třetinu nižší.

.


Přečtěte si také