Nový pražský most přes Vltavu má stavební povolení. Bude jen pro MHD, pěší a cyklisty

Čtyřistametrový most, pracovně zatím nazývaný Dvorecký, by měl začít lidem sloužit v roce 2025. Bude spojovat zlíchovské a podolské nábřeží, a spojí tak městské části Praha 4 a Praha 5.

Vítězný návrh nového postu vzešel ze soutěže v letech 2017 až 2018 a jeho autory jsou architekti ze studia ATELIER 6 a TUBES. Tento týden získal stavební povolení.

Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní bude poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Ta získala novou podobu během předloňské rekonstrukce Nádražní ulice, barrandovská trať je tak na napojení tratě od Dvoreckého mostu připravena. Součástí projektu je nová tramvajová a autobusová zastávka Dvorecký most.

„Za tři a půl roku jsme zajistili projektanta, geologický průzkum a začali soutěžit zhotovitele. Na české prostředí to je práce na nejvyšší rychlostní stupeň,“ uvedl pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Vítězný návrh porazil i slavného Santiaga Calatravu, který skončil na druhém místě. Most je tvarován jako socha. Návrh mimo jiné počítá s využitím prostoru pod mostními oblouky, kde vznikne kavárna a aréna pro kulturní vyžití podpořená instalací pouličního osvětlení od výtvarníka Krištofa Kintery.

„Návrh mostu mi od začátku přišel velmi elegantní. Nechtěl jsem ho pokazit žádnými velkoobjemovými sochami, které by konkurovaly mostu. Když se staví most, nemyslí se příliš na to, co bude pod ním. Opuštěná místa pak jsou problémová a komplikovaná. Přesně na to jsme chtěli zaútočit. Nevytváříme soustavu soch, ale definujeme prostředí takovým způsobem, aby se stalo platformou pro nejrůznější kulturní aktivity a trávení volného času, komentoval svůj návrh sochař Krištof KinteraMost v délce 400 metrů by měl začít sloužit v roce 2025.

Bude to most Madeleine Albrightové?

Pražské zastupitelstvo se rovněž bude zabývat návrhem, s kterým nedávno přišlo sdružení Praha sobě – to chce, aby nová stavba nesla jméno Madeleine Albrightové, smíchovské rodačky. Ta nedávno zemřela a most by připomínal její mimořádné zásluhy v boji za lidská práva, demokracii a mír.

Praze by bylo ctí, kdyby jeden z jejích mostů nesl jméno Madeleine Albrightové, vysvětlil Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy za sdružení Praha sobě. Most by byl prvním pražským mostem pojmenovaným po významné ženě.

Americká politička a diplomatka se narodila jako Marie Jana Körbelová 15. května 1937 na pražském Smíchově, zemřela 23. března, ve Washingtonu. V letech 1997–2001 byla ministryní zahraničních věcí USA ve druhé Clintonově vládě jako historicky první žena v tomto úřadu. Později se stala velvyslankyní Spojených států při OSN. Měla zásadní roli v rozšiřování NATO o země někdejšího východního bloku.

Zdroj: IPR, CAMP, ČTK, https://zdopravy.cz/dvorecky-most-mezi-smichovem-a-podolim-ziskal-stavebni-povoleni-tendr-je-ve-finale-113239/


Přečtěte si také