Trendy

22. srpna 2024 12:00

Lenka Valjentová

O víkendu budou tropy. Koupání bez sinic si užijete třeba v Brněnské přehradě nebo v Seči

O víkendu se opět ohřejeme! Od pátku se začne oteplovat a sobotní teploty razantně vyšplhají až na 35 °C. Nebe bude v pátek a v sobotu jasné nebo skoro jasné. V neděli se mohou s přibývající oblačností objevit přeháňky i silné bouřky. A protože tropy se nejlépe snáší u vody, poradíme, kam vyrazit a kde platí zákaz koupání.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu k nám bude od pátku postupně proudit teplý vzduch od jihu až jihozápadu, začne se oteplovat a následné odpolední teploty razantně vyšplhají v maximech až na 35 °C. Nebe bude v pátek a v sobotu jasné nebo skoro jasné. V neděli postoupí nad naše území studená fronta od západu, která a přinese zvětšenou oblačnost a zejména v Čechách dešťové přeháňky a bouřky. Za ní se bude k severovýchodu přesouvat tlaková výše a po její zadní straně k nám bude postupně proudit opět teplý vzduch od jihovýchodu.

RADAR:  Kdy čekat největší vedra a kde je rozrazí bouřky?

  • Sobota bude jasná až polojasná, nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, v údolích kolem 10 °C, ráno se mohou objevit mlhy. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 30 až 35 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní vítr.
  • V neděli má být jasno až polojasno, od západu postupně přibývání oblačnosti a zejména v Čechách s přeháňkami a bouřkami, místně i silnými. Nejnižší noční teploty 22 až 18 °C, v západní polovině území kolem 16 °C. Nejvyšší denní teploty od 23 °C v západní části území až po 35 °C na jihovýchodě. Slabý jižní vítr se bude měnit na mírný severozápadní, v bouřkách přechodně zesílí.

Bartoloměj svatý léto nenavrátí

Spousta lidových pranostik se váže k 24. srpnu, kdy je den svatého Bartoloměje. Toto datum naši předci považovali za jakýsi přelom léta a podle počasí usuzovali, jaký bude podzim i zima:

  • Bartoloměj svatý léto nenavrátí.
  • Jaké počasí o svatém Bartoloměji, takové bude i celý podzim
  • Na Bartoloměje moc mraků – v zimě moc sněhu.
  • Nerostou-li na Bartoloměje hřiby, neočekávej v zimě sněhu.
  • Bartoloměj svatý odpoledne krátí.
  • Hřmí-li po sv. Bartoloměji, bude podzim dlouhý a pěkný.
  • Bouří-li na svatého Bartoloměje, bouří po něm ještě více.
  • Po Bartoloměji studený rosy, nechoďte ráno bosi.

Podívejte se na předpověď počasí na CNN Prima NEWS:

Kde je dobré koupání

Kdo není příznivcem betonových koupališť a dává přednost osvěžení v přírodních biotopech, rybnících, zatopených lomech či přehradách, tak už mu možností ke koupání začíná ubývat. Přibývá totiž míst, kde je koupání zakázané.

INSPIRUJTE SE: Skvělé koupání je v přírodním koupališti, rybníku či zatopeném lomu

Stav rybníků a přírodních nádrží u nás pravidelně sledují krajské hygienické stanice. Aktuální přehled kvality vody najdete na webu Ministerstva zdravotnictví, podrobné informace o jednotlivých lokalitách včetně aktuálního hodnocení můžete nalézt na stránkách příslušných krajských hygienických stanic.

Na stránkách Koupací vody se dozvíte aktuální informace, jestli je voda v nádrži, kam se chystáte vyrazit, bezpečná, nevhodná nebo je v ní zákaz koupání.

  • Zákaz koupání kvůli nadměrnému výskytu sinic platí například na Orlíku, Ředkovském rybníku na Vysočině, rybníku Dlouhý u Lanškrouna nebo vodních nádržích Sedlice, Olešná-Palkovice a Plumlov.
  • Voda neodpovídá hygienickým požadavkům, a proto se koupání nedoporučuje například na Slapech (Županovice), Máchově jezeře nebo na koupališti v Sedmihorkách u Turnova a přírodním biotopu Modrá na Zlínsku.
  • Míst, kde jsou ideální podmínky pro koupání, je stále hodně, skvělé ochlazení v tropických dnech nabízí třeba Brněnská přehrada, Nové Mlýny, Seč nebo Vranov.

Zdroje: mzcr.cz, koupacivody.cz, chmi.cz

l


Přečtěte si také