Trendy

27. srpna 2024 07:00

Lenka Valjentová

Nejčastěji sladíme cukrem, umělými sladidly a medem. Jak se liší účinky na naše zdraví?

Když se zamyslíme nad sladidly, která běžně používáme, většinou nás napadne cukr, umělá sladidla nebo možná med. Každé z těchto sladidel má své specifické vlastnosti a účinky na zdraví. Ovšem svou přírodní silou vyniká med, který už po staletí slouží jako chutné sladidlo i lék. Podívejte se na srovnání těchto tří sladidel.

Bílý cukr

Cukr je díky své neutrální chuti a snadné dostupnosti často první volbou, když si potřebujeme osladit šálek čaje nebo kávy, nebo při vaření a pečení. A tak bílý krystalický prášek najdeme snad v každé kuchyni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čím nahradit nezdravý bílý cukr? Máme pro vás 5 zdravějších alternativ

Bílý cukr sice dodá jídlu a nápoji sladkou chuť, ale také mnoho prázdných kalorií. Jeho nadměrná konzumace (zdravá dávka je pouze 30 g denně) přináší i řadu problémů, například zvyšuje riziko obezity, cukrovky, kardiovaskulárních onemocnění nebo zubního kazu. Kromě toho může způsobit náhlé výkyvy energie, což není ideální pro náš denní režim.

Umělá sladidla

Umělá neboli náhradní sladidla, jako je například aspartam, sacharin a další, se používají hlavně jako nízkokalorická náhrada cukru. To je lákavé pro ty, kteří se snaží snížit příjem kalorií, jejich dlouhodobé účinky na zdraví nejsou zcela známy. Některé studie naznačují, že mohou narušit střevní mikrobiom, což by mohlo mít negativní dopady na celkové zdraví. Faktem je, že o jejich škodlivosti pro naše zdraví zatím žádné důkazy nejsou. Jasné však je to, že našemu organismu neposkytují žádné prospěšné látky.

PŘEČTĚTE SI: V jakých potravinách je aspartam a další rizikové látky? Jíme je denně, my i naše děti

Chuť umělých sladidel bývá hodně intenzivní, například aspartam je 200krát a sacharin dokonce 300krát sladší než cukr, což ne každému vyhovuje.

Med

A pak je tu med, přírodní sladidlo s bonusy. Med je skvělým univerzálním pomocníkem v kuchyni – hodí se do čaje, do marinád nebo jako přírodní sladidlo při pečení. Navíc prospívá našemu zdraví. Obsahuje antioxidanty, vitaminy a minerály, které podporují imunitu, zlepšují trávení a dodávají energii. Med má i antibakteriální účinky, což z něj dělá dobrého pomocníka v boji proti chorobám z nachlazení i dalším neduhům.

NENECHTE SI UJÍT: Med bojuje s viry a bacily. Udělejte si medový čaj s ovocem nebo medovo-cibulový sirup

Milan Špaček, medový someliér, to upřesňuje: „Na nachlazení je velmi vhodný lipový med, který obsahuje silice podporující vykašlávání a napomáhající lepšímu dýchání. Naopak medovicové medy s vysokým obsahem minerálních látek jsou vhodné k celkovému posílení organismu.“ A co víc, jeho bohatá chuť se liší podle druhu, takže můžete vždy objevit něco nového a zajímavého.

Stručné srovnání běžných sladidel

Sladidlo Vzhled Chuť Vliv na zdraví
Cukr Bílý krystalický prášek Neutrální sladká Zvyšuje riziko civilizačních chorob a zubního kazu, může způsobit výkyvy energie
Umělá sladidla Bílý prášek nebo kapalina Různě intenzivní, zhruba 250x sladší než cukr Dlouhodobé účinky na zdraví nejsou známy, studie naznačují, že mohou narušit střevní mikrobiom
Med Zlatavá až tmavá hustá,  lepkavá tekutina Přírodní, bohatá, liší se podle druhu Má antibakteriální účinky, posiluje imunitu, zlepšuje trávení, dodává energii, má antibakteriální účinky

Zdroje: jakbytfit.czmojezdravi.cz, údaje v tabulce Medokomerc, medový someliér Milan Špaček, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také