Bydlení

16. března 2022 06:48

Lenka Valjentová

Praktické tipy, jak využít cukr v domácnosti. Zklidní spálený jazyk a funguje i jako lapač hmyzu

Cukr má doma skoro každý. Nejčastěji ho používáme při vaření a pečení či k oslazení nápojů. Pojďme si cukr představit v trochu jiném světle. Mimo kuchyni nám může pomoci třeba zbavit se otravného hmyzu, prodlouží životnost řezaných i pokojových květin nebo zaručí, že pečivo a sýr vydrží déle čerstvé. Vyzkoušejte některé z našich praktických tipů!

Cukr, ať už bílý rafinovaný, nebo přírodní, se dá dobře použít i k jiným účelům, než k jídlu. V domácnosti se může se stát velice užitečným pomocníkem. A my vám prozradíme, kde a jak se dá cukr šikovně využít.

Cukr zklidní spálený jazyk

To se stává, že se občas nedočkavě vrhneme na pizzu právě vytaženou z pece, neodoláme horké polévce nebo kávě – a ouvej. Abychom zmenšili bolest jazyka spáleného horkou potravinou či nápojem, položíme si na postižené místo kostku cukru nebo trochu nasypeme. Po chvíli se nám znatelně uleví.

Domácí lapač hmyzu

Zbavit se much, vos a dalšího obtížného létajícího hmyzu nám pomůže sladká past. V kastrolku smícháme 2 šálky mléka, 100 g cukru (ideálně přírodního hnědého) a 60 g mleté pálivé papriky. Povaříme asi 10 minut, občas promícháme. Po vychladnutí nalijeme na mělké tácky nebo misky, rozestavíme po kuchyni nebo kdekoli, kde nás trápí mouchy.

Cukr odstraní odolnou špínu z rukou

Při práci si často zašpiníme ruce. Co dělat, když mýdlo nepomáhá? K jednoduchému a důkladnému odstranění i odolných nečistot si na dlaň jedné ruky nasypeme asi 1 lžičku cukru a nakapeme na něj trochu oleje, pak několik minut opatrně mneme ruce. Potom je opláchneme a osušíme. Cukr působí jako abrazivum, které oleji pomůže odstranit špínu, barvu či mastnotu. Ruce budeme mít nejen čisté, ale také hebké a regenerované.

Poradí si se skvrnami od trávy

Zelené skvrny na oblečení od trávy jsou jedny z nejhorších. Pomůže nám cukr, jehož enzymy pomáhají štěpit sloučeniny chlorofylu, který je v trávě. Smícháme teplou vodu s cukrem na hustou kašičku, kterou následně naneste pouze na zelené skvrny. Necháme dvě až tři hodiny působit a poté oblečení vypereme v pračce Z cukru a teplé vody zamíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte.

Vyčistí mlýnek na kávu nebo koření

Do kávomlýnku nebo mlýnku na koření nasypeme několik lžiček nebo kostek cukru a necháme několik minut zapnutý. Veškerý nahromaděné nečistoty díky cukru zmizí. Po po čištění musíme cukr z mlýnku vysypat a otřít suchým hadříkem.

Cukr udrží dlouho čerstvé pečivo i sýry

Některé potraviny nemají takovou trvanlivost, jakou bychom si přáli. V jednom dni si koupíte pečivo a druhý den už ztrácí svoji čerstvost. Jak uchovat pečivo delší dobu čerstvé? Zkusme trik s cukrem. Pečivo vložíme do vzduchotěsné nádoby a přidáme několik kostek cukru. Chleba nebo koláče vydrží čerstvé a nevysušené až o několik dnů déle. Podobně uchováváme sýry, aby neplesnivěly.

Zvyšuje trvanlivost borůvek, jahod, malin...

Kdo má rád drobné bobuloviny (borůvky, jahody, maliny, rybíz), dobře ví, že jejich trvanlivost je omezená. Pokud k nim ale přidáme trochu cukru a kousek citronu, můžeme je bez obav mít v lednici i několik dní.

Výživa pro řezané květiny

Aby řezané květiny zůstaly déle svěží a neuvadly za několik dnů, namíchejme si vlastní roztok - v jednom litru teplé vody rozpustíme 3 lžíce cukru a 2 lžíce bílého octa. Roztok důkladně promícháme a necháme vychladnout. Když studeným roztokem naplníme vázu, přesvědčíme se, že jsou stonky květin ponořeny do výšky zhruba 7 cm. Cukr dodává květů výživu, zatímco ocet likviduje množící se bakterie.

Životobudič pokojovek

Cukr můžeme čas od času použít taky jako životabudič pro pokojové rostliny. Buď jemně posypeme cukrem povrch zeminy a zapravíme ho do ní, nebo rozpustíme v 2 litrech vody 2 lžíce cukru 2 lžíce jablečného octa a květiny zalijeme.

Zdroj: Neobyčejná užití obyčejných věcí (Reader´s Digest Výběr)

Sdílejte článek

Přečtěte si také