Čím nahradit nezdravý bílý cukr? Máme pro vás 5 zdravějších alternativ

Roční spotřeba cukru je u nás stále hodně vysoká, i když se o jeho škodlivosti popsalo už hodně papíru. Přitom příroda si pro nás připravila hned několik jiných možností, a to dokonce většinou i mnohem zdravějších.

Je bílý cukr vážně tak škodlivý?

Bílý cukr na nás opravdu číhá ze všech stran. Najdeme ho i tam, kde bychom to ani nečekali, v potravinách, které nám vůbec nepřipadají po ochutnání sladké. Například v pečivu nebo v potravinových doplňcích.

Bílý cukr stojí za mnoha onemocněními, a to zdaleka nejen za obligátní cukrovkou. Nadměrná spotřeba cukru způsobuje zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi a tím i zvýšení krevního tlaku. Vede také ke zvýšení triglyceridů a stojí i za rychlejším stárnutím organismu. Co s tím? Zkuste škodlivý bílý cukr nahradit některou z přírodních alternativ.

Tradiční včelí med

Včelí med je přírodní sladidlo, které lidstvo objevilo nejdříve. Obsahuje mnoho antioxydantů, výborně chutná a má i mnohé zdravotní benefity. Med snižuje krevní tlak, léčí poruchy krevního oběhu, zažívání, usnadňuje vykašlávání při nachlazení a dokáže hojit poraněnou sliznici.

Med můžete využít při slazení za studena, tedy tam, kde neprojde varem. Při vysokých teplotách totiž dochází k jeho znehodnocení. Na druhou stranu například pečené medové perníčky si bez medu nikdo nedovede představit a všichni med využíváme i na pečená masa nebo při grilování. Už pro tu skvělou chuť!

Med je sice zdravý, ale má i hodně kalorií, proto i s ním musíme šetřit, i po medu můžeme pěkně přibrat!

Stévie, pohledná pokojová rostlina

Stévie pochází z Brazílie a v našich podmínkách ji můžeme pěstovat jako pokojovou rostlinu. Vykvétá půvabnými bílými kvítky a má světle zelené drobnější listy.

Stévie je až 300x sladší než cukr a sladit můžete přímo čerstvými lístky, odstřiženými z rostliny. V lékárnách i v prodejnách se zdravou výživou najdeme i různé extrakty, prášek nebo kapky ze stévie.

Stévie nejen hodně sladí, ale je i zdraví prospěšná. Snižuje krevní tlak, snižuje únavu, usnadňuje trávení a působí i protizánětlivě. Můžeme ji používat na vaření i pečení i jen tak, na oslazení nápojů.

Oblíbený javorový sirup

Javorový sirup se k nám dostal z Ameriky a Kanady, kde je velmi oblíbený a neobejde se tam bez něho snad žádná pořádná snídaně. Pro nás má možná trochu nezvyklou chuť, která se popisuje jako ořechovo-medová. Obsahuje zdraví prospěšnou kyselinu listovou, vitaminy A, B a D, ale také vápník, hořčík, zinek, draslík či železo. Přesto bychom jeho konzumaci neměli přehánět, stále má i dost kalorií.

Javorový sirup můžeme používat při vaření, pečení i slazení horkých nápojů, protože dobře odolává vysokým teplotám. Nejoblíbenější je však jako poleva na palačinky a lívance.

Pro nás netradiční melasa z cukrové třtiny

Tady máme jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Melasa, tedy extrakt z cukrové třtiny, který vzniká při výrobě cukru, má o polovinu méně kalorií než bílý cukr. Na druhou stranu jen málokomu chutná. Má podivnou příchuť, proto ji musíme využívat pouze do potravin, které mají samy o sobě chuť výraznou, která chuť melasy potlačí.

Třtinová melasa obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a stopových prvků i vitaminů.

Málo známý yacon sirup

Yacon je rostlina z Jižní Ameriky, kterou pro chutné bulvy pěstovali již staří Inkové. Podlouhlé bulvy připomínají na první pohled brambory, jsou šťavnaté a sladké.

Z yaconu se vyrábějí křupky, vločky, nápoje, a právě sladký sirup, kterým se doslazují potraviny. Se sirupem můžete vařit i péct. Yacon můžete používat i při redukčních dietách, protože je nízkokalorický a je vhodný i pro diabetiky.


Přečtěte si také