Úzký byt v Litomyšli se skleněnou lávkou se stal pro architekty výzvou

Mezi stavbami nominovanými na letošní Českou cenu za architekturu se tato stavba ocitla plným právem. Autoři ze studia Ellements Architects zde pro mladou rodinu navrhli převýšený byt s nezvykle velkorysým prostorem, v němž se museli vypořádat s tím, že jde o nemovitost s hodně atypickými dispozicemi.

Příběh bytu se skleněnou lávkou začal před lety během rekonstrukce sousedního domu s lékárnou Na Špitálku na litomyšlském Toulovcově náměstí. Investorům se podařilo zakoupit sousední dům s průchodem z náměstí a dvorem.

Extrémně úzký dům vznikl jako nadstavba průjezdu mezi měšťanským dům z přelomu 19. a 20 století a budovou modlitebny Husova sboru, doplnil tak uliční řadu náměstí.

Dlouhé roky zůstal prostor úzkého domu ležet ladem. Po rekonstrukci lékárny v roce 2011 vznikl ve dvoře objekt zdravotnických potřeb, který využil přízemních klenutých prostor – pozůstatků domu ve vnitrobloku. Terasa na střeše domu je propojuje s lékárnou a úzkým bytem a slouží všem obyvatelům domu. Opravy se tehdy dočkala střecha, fasáda, dům dostal nová okna, ale samotný prostor bytu zůstal dlouhá léta nedokončený.

V roce 2021 však došlo i na něj a vznikl zde překvapivě prostorný stometrový byt s chytře vymyšlenými detaily. Klíčem k řešení se podle architektů stalo umístění schodiště a vestavba koupelny, toalety a úložných prostor pod schody, na které navazuje prosklená lávka propojující obě strany podkrovních prostorů.

Přiznané kostelní zdi

"Na návrh tohoto prostoru jsme se těšili od okamžiku, kdy dům investor koupil a my do něj poprvé vstoupili. Bylo to v době, kdy jsme pracovali na rekonstrukci domu s lékárnou na Toulovcově náměstí. Úzký dům s ním těsně sousedí – je to vlastně zastavěný průjezd. Při první návštěvě mě fascinovalo, že oblouky v obvodové stěně kostela jsou na půdě zachovalé – a jde cítit přítomnost vedlejší stavby, jež se v interiéru dotýkáte. Je to pro mě silné místo. Průchod mezi venkovním městským světem do vnitřních privátních světů, navíc podél kostela. Kromě podélného směru nás tam lákal ještě směr vertikální, ten se otevřel vybouráním stropu v místě schodiště. Díky tomu ve středu domu vnímáte převýšený prostor až do vysokého krovu. Takže to místo vnímám jednoznačně jako přednost," uvádí jedna z autorek, architektka Jitka Ressová.

Funkce nutné pro užívání bytu se soustředily do centra dispozice. Směrem k náměstí vznikla ložnice s velkým oknem a prostor do vnitrobloku s výstupem na terasu je věnován kompaktní kuchyni s jídelním stolem a pohovkou. Střed bytu zůstává velkoryse otevřený do podkroví, které je ložnicí, hernou, pracovnou – místem mezi nebem, kostelem a městem. Dubová podlaha je propojujícím prvkem spodního prostoru, dřevo je i na podhledu, který dává vyniknout tvarování střešních rovin.

Dřevo vytváří ohraničení prostoru, do kterého vkládáme ostatní materiály ve stupních šedi. Jedinou barvu přináší sluneční svit pronikající skrz žluté spektrum prosklené lávky. Světlo se promítá na kostelní stěnu, která si pod střechou zachovala hrubost fasády i rizality bývalých okenních otvorů. Oblouky zazděných oken se nenápadně objevují v tvarování zábradlí schodiště. Byt je loftem i chatou, místem úniku před velkoměstem i prostorem pro nevšední zážitky.

Zdroj: tiskové podklady České ceny za architekturu, Ellement Architects

Sdílejte článek

Přečtěte si také