Bydlení slavných

24. června 2022 07:00

redakce Prima Living

Jiří Bartoška má úžasnou chalupu s výhledem do přírody. Jen kousek od Karlových Varů

Chalupa Jiřího Bartošky

Slavný český herec a prezident Mezinárodního festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška si nechal postavit úžasnou chalupu se zapuštěným bazénem a výhledem do přírody. Projekt se dostal mezi stavby nominované na prestižní Českou cenu za architekturu.

Moderní, a přece respektující ráz místa. A to včetně názvu – stavba je známá pod jménem Engel House a odkazuje tak k původnímu německému názvu vesnice Andělská Hora, v níž stojí – Engelsburg. Návrh domu vycházel z tradičního tvarosloví vesnického domu, ke kterému patří sedlová střecha a klasický dřevěný štít.

V galerii se podívejte, jak chalupa Jiřího Bartošky vypadá:

Moderní bydlení

Říkat tomuto domu chalupa by možná bylo trochu nepřesné, jde o prostorné plnohodnotné moderní bydlení o ploše téměř 350 m2, kam se dá jezdit celoročně. Hlavní obytná místnost je situována do jižního křídla domu s výškou přes dvě patra, v horní části přechází do prostoru otevřené galerie.

V přízemí mají majitelé mimo jiné ložnici s pracovnou, v patře tři pokoje pro hosty a koupelnu. Nechybí tu ani designový krb. Stavba kombinuje přírodní materiály se zdánlivě chladným kovem.

Moderní dřevostavba

Celá stavba je koncipována jako dřevostavba. Hlavním konstrukčním prvkem jsou dřevěné velkoformátové panely a stěny, které jsou pohledově viditelné v interiéru a hrají důležitou roli ve výtvarné koncepci domu.

Architekti zvolili velkoformátová okna, která poskytují výhled do krajiny v okolí Andělské Hory, majitelé mají k dispozici rovněž desetimetrový zapuštěný bazén, vytápěný stejně jako dům tepelným čerpadlem. Aby měl herec klid, skoupil i pozemky v okolí.

Stavba dokončená v roce 2017 postupně splývá s okolní krajinou, protože je postavená z materiálů, které se časem mění. Kovové obložení domu záměrně zrezne a hypermoderní dům dostane patinu, která se k vesnickému prostředí hodí. Dřevo zase postupem času ztmavne.

Originální dům, za jehož návrhem stojí studio CMC architects, se v roce 2018 ocitl mezi stavbami nominovanými na prestižní Českou cenu za architekturu.

„Interiér jsme se snažili navrhnout tak, aby tvořil jednotný celek a zbytečně se neplýtvalo množstvím použitých materiálů. Rovněž barevné řešení pracovalo s omezenou škálou barev od tmavě hnědé, šedé a černé v kontrastu s bílou. U zařízení a kuchyně jsme se pak hlavně soustředili na funkčnost a snadnou údržbu,“ popsal Engel House architekt Vít Máslo ze studia CMC architects.

Jen pár kilometrů od Karlových Varů

Do Karlových Varů, kde už roky řídí filmový festival, je to z chalupy zhruba deset kilometrů. Sama Andělská hora leží u hlavního tahu na Prahu a je nepřehlédnutelná, protože nad vesnicí se vypíná zřícenina stejnojmenného hradu na vrcholu čedičové homole, který je dominantou celého okolí.

„Od samého počátku bylo snahou architektů, aby dům dobře zapadl do romantické krajiny pod masivní skálou a středověkou zříceninou gotického hradu na jehož úpatí se městečko nachází," uvádí web archiweb.cz.

Andělská Hora měla spolu s hradem Bečov chránit rýzmburské panství. Koncem 15. století bylo v podhradí založené městečko Andělská Hora. Území  patří do chráněné krajinné oblasti a leží v poměrně vysoké nadmořské výšce přes 600 metrů nad mořem, a proto je zde nutno počítat i s drsnějším podnebím.

Zdroj: https://www.archiweb.cz/b/engel-house; https://ceskacenazaarchitekturu.cz/rocniky/2018/engel-house


Přečtěte si také