Orchideje rodu Phalaenopsis potřebují průhledný květináč a speciální substrát

V obchodě si vyberete nádherně kvetoucí orchidej, která v prvních měsících od nákupu nemusí vyžadovat téměř žádnou péči, kromě občasného důkladného prolití kořenů. Po čase však zjistíte, že orchidej nejen odkvetla a nové květy se neobjevují, ale že ani listy nepůsobí zrovna zdravým dojmem. Jak se o nespokojenou orchidej postarat, aby se jí ve vaší péči začalo dařit?

Průhledný květináč i obal

Nejčastější chybou, které se dopouštějí téměř všichni začínající pěstitelé orchidejí, je volba krásného, ale nevhodného obalu na květináč. Jistě jste si všimli, že květináč, ve kterém je orchidej vysazena, je z průhledného plastu. A stejně průhledný nebo alespoň průsvitný, by měl být i obal na květináč.

Nabídka obchodů vychází vstříc zákazníkům, kteří žádají krásně barevné obaly na květináče, ale samotné orchideje by si vybraly obaly úplně jiné. Především průhledné a se středovým schůdkem, aby jejich kořeny zůstaly v suchu. Orchideje jako epifytní rostliny mají v přírodě kořeny ne v půdě, ale volně visící ve vzduchu, protože většina orchidejí roste v korunách stromů. Pro kořeny orchidejí je světlo velmi důležité.

Středový schůdek v obalu zase udržuje kořeny rostliny v suchu i v případě, že se vám nepovede po zavlažování vylít všechnu přebytečnou vodu.

Jak na zálivku orchidejí

Orchideje jsou vlastně dokonalé rostliny pro všechny, kteří na péči o květiny nemají moc času. Stačí jim totiž zálivka jenom jednou týdně, ale o to vydatnější. Potřebují se přímo vykoupat! Orchidej i s květináčem postavte do kýble s vodou nebo do vany, napusťte vodu, aby dosahovala asi do 2/3 výšky květináče a nechte rostlinu důkladně napít, nejméně 1 hodinu, ale klidně i přes noc. Pak vodu vypusťte a orchidej nechte okapat. Pak ji znovu vraťte do jejího průhledného obalu.

Pokud zálivku jeden týden vynecháte, nic se nestane. Po delším čase se však začnou listy svraskávat a vadnout. V tu chvíli už byste měli zbystřit a vodu, nejlépe i s hnojivem rostlině dopřát.

Květní stvoly odstraňte jen částečně

Jakmile opadne z květního stvolu orchideje poslední květ a stonek začne zasychat, je na čase ho odstřihnout, ale jen v jedné třetině výšky. Po čase si rostlina vytvoří nový květní stvol, ale často vyrostou nové květy i na základně stvolu staršího.

Žluté listy

Žloutnutí spodního listu obvykle neznamená žádný problém, to se jen rostlina přirozeně zbavuje starého listu, který bude rychle nahrazen listem novým, který se objeví na vrcholu listové růžice.

Plíseň na listech a květech

Orchideje mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, ale všeho moc škodí. Vysoká teplota, spolu s příliš vysokou vzdušnou vlhkostí může vést až ke vzniku plísní.

Pozor na slunce

Orchideje potřebují světlo, ale pouze světlo rozptýlené. Přímé sluneční paprsky způsobují na listech popáleniny. Pozor i na příliš otevřené žaluzie.


Přečtěte si také