Plastové, nebo hliněné? Oba druhy květináčů mají své výhody i nedostatky

Než se pustíme do jarního přesazování pokojových květin či později do výsadby květin balkonových, můžeme si ujasnit, proč na trhu najdeme květináče plastové i hliněné, tedy terakotové, a jaké mají oba druhy výhody či nedostatky.

Naprostou většinu rostlin, ať už pokojových, balkonových, nebo určených k výsadbě do zahrady, dnes kupujeme v plastových květináčích. Daří se v nich rostlinám stejně dobře jako v květináčích hliněných? Většinou ano, i když, co si budeme povídat, ty terakotové, tedy hliněné, jsou o poznání pohlednější. Ale rozhodně ne navždy. Po čase získají patinu, která mnoho lidí odpuzuje, aby ty druhé zase přímo okouzlovala.

Oba druhy květináčů zakoupíte v téměř identických základních tvarech. Standardní květináče mají okrouhlý tvar, plastové však velmi často i tvar čtvercový, přičemž hranaté květináče se lépe skladují a mají i lepší stabilitu. Květináče jsou běžně k dostání ve velikosti od 30 do 300 mm v průměru. Průměr květináče většinou odpovídá i jeho výšce.

Pozor na odlišnosti v zálivce

Hlavní rozdíl mezi květináčem z umělé hmoty a květináčem hliněným je způsob, jakým zaléváme rostliny v nich vysazené. V květináčích z plastu se vlhkost udržuje déle a rostliny v nich je tak třeba zalévat velmi opatrně, hrozí nebezpečí přelití a následné odumření rostliny. Rostliny v hliněných květináčích vyžadují častější zálivku, neboť se z nich vlhkost snadněji odpařuje. Pokud tedy patříte k lidem, kteří na zálivku květin často zapomínají, volte raději květináče plastové.

Výhody a nevýhody hliněných i plastových květináčů

  • Jestli je velká hmotnost hliněných květináčů výhoda, či nevýhoda, to je otázka do diskuze. Při přenášení jistě oceníme lehkost plastu, na druhou stranu při vysazování rostlin na venkovních parapetech oken, na balkonech a terasách zase zaboduje spíše větší hmotnost hliněných květináčů, které hned tak žádný vítr neporazí.
  • Hliněné květináče mají přírodní vzhled a věkem získávají krásnou přírodní patinu, kterou však naopak mnozí považují za ošklivou. Plastové květináče zase můžeme pořídit v různých barvách, ale většinou je stejně vkládáme do ozdobných obalů. Hliněné květináče častěji ponecháváme postavené jen na miskách.
  • V hliněných květináčích se lépe udržuje správné klima. Voda i vzduch prochází pórovitými stěnami nádoby, a tak se zamezuje například hnilobě kořenů.
  • Plastové květináče se zase mnohem snadněji čistí.
  • Hliněné květináče mívají jen jeden drenážní otvor, proto je potřeba vytvořit na dno květináče drenážní vrstvu z drobných kamínků, štěrku nebo písku. Plastové květináče mívají otvorů více a drenážní vrstvu proto nepotřebují.
  • Hliněné květináče mají jednu velkou nevýhodu. V mrazivém počasí mohou praskat.

Zdroj: Příjemný život s květinami (John Brookes) a https://www.pokojovky.co/blogs/blog/terakotove-kvetinace-plusy-a-minusy

Sdílejte článek
Štítky květináč přesazování rostliny květiny vzhled plastový hliněný terakota

Přečtěte si také