Podzimní plody v netradiční paletě barev: Od bílé a růžové až po fialovou

Podzimní parky a zahrady bývají nejčastěji vystrojené zlátnoucím listím a plody ve všech odstínech červené a oranžové barvy. Pokud však dáváte přednost něžným odstínům před těmi zářivě křiklavými, pěstujte pámelníky, krásnoplodky nebo libavky.

Kdo by neznal bílé kuličky pámelníku, které děti tak rády rozšlapávají po chodnících cestou ze školy. Tenkrát nás ani nenapadlo, že kromě naší zábavy představují hlavně vítanou potravu pro ptactvo. Pro lidi jsou nejedlé až mírně jedovaté.

Ani další plody, které si dnes představíme, nejsou vhodné pro naši konzumaci, ale zato si z nich můžeme vytvořit nádherné, podzimně předvánoční dekorace.

Pámelník bílý (Symphoricarpos albus)

Mohutný opadavý keř, který je pro svou absolutní nenáročnost často vysazovaný do parků i zahrad. Od června do srpna vykvétá nenápadnými, bílo růžovými kvítky. Teprve až s příchodem podzimu, kdy se pámelník obalí záplavou bílých kuliček, vynikne jeho krása.

Pámelník červenoplodý (Symphoricarpos orbiculatus)

Stejně jako jeho známější příbuzný, pámelník bílý, je i pámelník červenoplodý plně mrazuvzdorný a nenáročný na půdu i závlahu. Vykvétá o trochu dříve, od dubna do května, a na podzim ho zdobí plody v široké paletě růžových až vínových odstínů.

Krásnoplodka Bodinierova (Callicarpa bodinieri)

Opadavý keř je vhodný na osluněná a světlá místa. Vykvétá až v červenci a srpnu, poměrně nenápadnými květy, které se s příchodem podzimu promění na zářivě růžové plody. Krásnoplodka je choulostivější, proto mladé rostliny vyžadují zimní kryt.

Libavka hrotitá (Gaultheria mucronata)

Drobnější keřík z čeledi vřesovcovitých se u nás nejčastěji pěstuje jako podzimní a zimní truhlíková rostlina, ale můžete si ji vysadit i na okraj trvalkového záhonu nebo do skalky. Nejlépe se však libavce bude dařit ve vřesovištním záhonu, spolu s vřesy a vřesovci.

Vykvétá od května do června a na podzim ji začínají zdobit větší, růžové nebo bílé bobule. Její příbuzná, libavka poléhavá, má plody červené.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/specialy/libavky-okrasne-keriky-s-atraktivnimi-plody-jak-o-ne-pecovat.html; https://www.zahradnictvi-flos.cz/callicarpa-bodinieri-profusion-krasnoplodka-bodinierova-profusion.html; https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1meln%C3%ADk_b%C3%ADl%C3%BD


Přečtěte si také