Zahrada

18. února 2023 07:00

Simona Sedláčková

Polák velký se stal Ptákem roku 2023. Krásně vybarvené kachny zatím patří mezi lovnou zvěř

Polák velký byl dosud pro většinu lidí jen zajímavě zbarvená kachna, ale odteď už budou všichni jeho skutečné jméno znát. Česká ornitologická společnost totiž vyhlásila tuto u nás zatím druhou nejpočetnější kachnu Ptákem roku 2023. Zatím se v našich krajích jedná o lovný druh, ale to by se mělo rychle změnit, pokud se s tímto nápadně vybarveným vodním ptákem hodláme v přírodě potkávat i v příštích letech.

Polák velký patří mezi celosvětově ohrožené druhy ptáků. Jen v České republice jich za posledních 30 let zmizela asi třetina z celkové populace. Přesto se u nás stále mohou střílet. Doufejme, že se to v nejbližší době změní a tito vodní ptáci ze seznamu lovné zvěře navždy zmizí.

Polák velký (Aythya ferina)

  • Středně velká potápivá kachna z čeledi kachnovitých (Anatidae), z řádu vrubozobých (Anseriformes).
  • Dožívá se průměrně 6 let, ale může se dožít až 20 let.
  • V hnízdním období má samice hmotnost asi 800 g, samci o trochu více, až 900 g.
  • Dosahuje velikosti 42-49 cm.
  • Rozpětí křídel 67-75 cm.
  • V Česku hnízdí 7-9 tisíc párů poláka velkého.

Kde můžete potkat poláky velké

Polák velký pro své hnízdění nejraději vyhledává rybníky s pozvolným přechodem pobřežního porostu s řídkým rákosem a ostřicí do okolní krajiny. Protože však takových míst u nás stále ubývá, hnízdí poláci i v místech se zaplaveným rákosem a nejčastěji je objevíte na rybničních ostrůvcích s vegetací z rákosu a kopřiv. Bohužel poláky ohrožuje i špatná kvalita vody v českých rybnících a také velké množství chovných ryb, především kaprů. Ti se živí stejnou potravou jako poláci, a tak jí pro vodní ptáky zbývá jen málo.

Jak je možné, že stěhovavého poláka spatříte na rybníku i v zimě?

Poláci velcí žijící v Česku sice odlétají na zimu do Středomoří a západní Evropy, ale na naše rybníky v tu dobu přilétají poláci z dalších evropských destinací, a ti pak u nás přezimují. Na první pohled to tedy vypadá, že se u nás poláci velcí zdržují po celý rok.

Vodní pták s výrazným zbarvením

Především v době námluv a páření nemůžete výrazně zbarvené samce na břehu rybníka přehlédnout. Mají světle šedé tělo s jemnou kresbou, černou hruď i ocas a nápadně rezavě hnědou hlavu. Po zbytek roku jsou pak podobně jako samice šedivohnědí.

Šikovný potápěč, sběrač i lovec

Polák velký patří mezi potápivé kachny a běžně se potápí do hloubky do 3 m asi na 20–25 sekund. V extrémních případech však dokáže prodloužit svůj ponor až na téměř minutu a za tu dobu se dostane až do hloubky 15 m.

Pod hladinou pak svým citlivým zobákem, pokrytým citlivou kůží s hmatovými tělísky a řadou rohovitých lamel, vyhledává potravu, jejíž hlavní složkou jsou části vodních rostlin, ale také drobní vodní živočichové v podobě měkkýšů, korýšů, červů a vodního hmyzu. Pro krmení těchto vodních ptáků je vhodné i obilí a kukuřice.

Zdroj: https://www.birdlife.cz/ptak-roku-2023-polak-velky/?fbclid=IwAR3PaLgnz9NlEHuybtnuE6Kb3ILeWBe4t-1ArnlcgPpsDjZv68txgrnZgA8

Sdílejte článek
Štítky ptáci pták rybník kachna kukuřice rákos ostřice hydrofyty polák polák velký

Přečtěte si také