Kvakoš, volavka, která patří mezi noční ptáky. Vidět je můžete u Lednických rybníků

Všeobecně zažitou představu o volavkách jako štíhlých ptácích s dlouhýma nohama úplně rozbourávají kvakoši. Patří mezi brodivé volavkovité ptáky, zároveň to jsou ptáci noční a jejich lehce zavalité tělo, ale i zvuky, které vydávají, připomínají havrana.

Mezi volavkovité ptáky náleží asi 68 druhů volavek, kvakošů, bukačů a bukáčků. Většinou se jedná o štíhlé a velké nebo středně velké ptáky, kteří mívají esovitě prohnutý krk. Při lovu dokážou prudce vymrštit hlavu a zobák využít jako harpunu. Esovitě prohnutý krk mají i za letu a díky tomu snadno rozeznáte například čápa od volavky. Volavkovité ptáky nejčastěji objevíte poblíž vody, protože se živí lovem ryb a obojživelníků, ale také různých měkkýšů, korýšů či hmyzu.

Kvakoš noční je trochu výjimkou mezi volavkovitými, protože jeho tělo není štíhlé, spíš maličko zavalité a na první pohled připomíná prapodivného havrana.

Kvakoš noční (Nycticorax nycticorax)

Kvakoš noční je kosmopolitní druh a můžete ho potkat téměř na všech kontinentech s výjimkou Austrálie. U nás hnízdí v jižních Čechách i na Moravě, známá je jeho poměrně velká kolonie v Národní přírodní rezervaci Lednické rybníky, která je součástí Lednicko-valtického areálu. Hnízdí především na ostrůvcích Zámeckého rybníka společně s volavkami popelavými.

58–65 cm velcí ptáci s rozpětím křídel až 100 cm váží 340–800 g. Kvakoši mají popelavě šedá křídla, černý hřbet a týl a bílé břicho. Samečci i samičky jsou zbarveni stejně, ale mladí ptáci mají peří hnědé s bílými skvrnkami. V období páření, kdy oblékají svatební šat, mají v týlu několik dlouhých bílých per. Aktivní bývají především za šera a v noci, ale v období výchovy mláďat loví potravu i za dne.

Kvakoši přilétají na svá obvyklá hnízdiště až koncem března nebo na začátku dubna a samečci ihned začnou stavět hnízda. Pak si vyhlédnou vhodnou samičku, která hnízdo dostaví. Vzhledem k tomu, že hnízdí v koloniích, raději při stavbě vždy jeden z páru hnízdo hlídá a druhý letí hledat vhodný materiál. Jinak by se mohlo stát, že bude jejich stavba rozkradena sousedy.

Do připraveného hnízda snáší samičky 3–4 namodralá vajíčka, na nichž se pak oba rodiče v sezení střídají. Po 21–23 dnech se líhnou mláďata, která rodiče nadále zahřívají a krmí vyvrženou potravou, přímo do zobáčků. Schopna letu jsou mláďata až po 35–40 dnech. Během září pak kvakoši odlétají do Afriky.

Jak získal kvakoš své jméno

Kvakoši se někdy říká i noční havran pro jeho podivný, skřehotavě chraplavý zvuk, který za nocí vyluzuje a který trochu hlas havrana připomíná.

Zdroj: https://itras.cz/lednicke-rybniky/; https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kvako%C5%A1_no%C4%8Dn%C3%AD; https://temata.rozhlas.cz/kvakos-nocni-7946631

Sdílejte článek
Štítky ptáci pták rybník hnízdo volavka Lednicko-valtický areál kvakoš brodivý Zámecký rybník Lednické rybníky

Přečtěte si také