reklama

Rakytník obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč. Jak ho pěstovat?

zidkovm
20. ledna 2017
Rakytník řešetlákový – keř, který musíte pěstovat v páru, protože je samčí a samičí.
reklama

Rakytník je jedna ztěch rostlin, které rostou jako plevel, navíc nám nabízí cenné léčivé látky opravdu ve všech svých částech. Pokud byste ale chtěli sklízet jeho oranžové plody, které mimo jiné obsahují desetkrát více vitamínu C než pomeranč, musíte ho pěstovat minimálně vpáru.

„Pozor, je to nezmar, jeho kořeny se rozpínají do stran jako plevel, jakmile se rozroste, těžko se ho budete zbavovat,“ varují někteří zahrádkáři. Proč bychom měli o pěstování rakytníku řešetlákovém (Hippophae rhamnoides) i přes tyto výstrahy uvažovat? Odpověď můžeme najít u lidových léčitelů zMongolska, Sibiře nebo Číny, tedy oblastí, odkud keř pochází. Už před mnoha lety rakytník nasazovali například při onemocnění plic, jater nebo kloubů a využívali ho i jako urychlovač při hojení ran.

Rakytník posiluje imunitu, regeneruje játra

Vsoučasnosti už víme, že keř, který je osazován také vparcích nebo vmístech, kde je zapotřebí zpevnit sesouvající se půdu, je bohatým zdrojem vitamínů A, C, D, F, Ka celé skupiny vitamínu B. Obsahuje také rutin, flavonoidy, pektin, silici, třísloviny, organické kyseliny a minerály. Rakytník posiluje imunitní systém a je užíván proti řadě neduhů – rozpouští například hleny a usnadňuje tak odkašlávání, pomáhá při léčbě žaludečních vředů, kloubních a kožních onemocněních, omrzlin i popálenin, podporuje funkci jater a užívat ho mohou i ti, kteří mají problém svypadáváním vlasů.

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

Rakytník je nenáročný, ale potřebuje společnost

Rakytník je rostlina dvoudomá, pokud tedy chcete, aby plodil, počítejte stím a pořiďte samce (opylovače) i samici – nejideálnější je ale celá skupina, kde převažují samice. Pohlaví rostlin rozeznáte až vjejich třech letech – samci mají větší a hustěji rozmístěné pupeny. Tím si ale nemusíte lámat hlavu, vzahradnictvích mají jasno i u mladých sazenic.

Pro rakytníky vyberte hlavně slunné stanoviště (ideální je například jižní svah), pokud jde o kvalitu půdy, měla by být propustná a mírně zásaditá.

Obecně je ale rakytník velmi otužilý a přizpůsobivý, až sta let se dožije na vlhkém i suchém stanovišti, odolá mrazům, zasolené půdě i zamořenému ovzduší. Sazenice rozmístěte 2 až 3 metry od sebe a počítejte stím, že dospělé keře dorůstají někdy až do výšky 3 metrů.

Při výběru místa pro rakytník nezapomeňte ani na to, že na kořenech vytváří řadu výběžků, které se později promění vsouvislý porost – pozor tedy na vysazování keřů na menších pozemcích. Rakytník je nicméně i velmi dekorativní keř.

Jak a co z rakytníku využít

Zrakytníku můžeme zužitkovat opravdu všechny jeho části, tedy plody, květy, listy, kůru i kořeny. Obzvlášť oblíbené jsou oranžové plody, i pro jejich vysoký obsah vitamínu C. Zrají od srpna do října, poprvé se ale objeví většinou až na čtyřleté rostlině.

Pokud jste dostatečně otrlí, můžete konzumovat čerstvé plody nebo jejich šťávu, ale pozor, obojí bývá dost kyselé, příjemnější je jejich konzumace vpodobě marmelád, likérů nebo sirupů. Plody, kůru a listy můžete nasušit a použít na přípravu výborného čaje, plody není problém zamrazit a přisypávat třeba do koláčů nebo si vždy přihodit pár kuliček ráno do jogurtu (v tom případě nechte na tácku zmrznout jednotlivé plody a až pak je sesypte do krabičky, aby nebyly spojené k sobě.)

Jednoduché a osvědčené recepty z rakytníku:

Rakytník vmedu

Očištěné a omyté plody nebo jejich šťávu zodšťavovače smíchejte smedem, nalije do sklenic a uložte vchladu. Používejte ke slazení čaje nebo jen tak umlsávejte.

Rakytník v cukru

Plody rakytníku očistěte, omyjte a smíchejte se zhruba stejným množstvím cukru. Směs částečně rozmačkejte, rozdělte do sklenic a zasypte vrstvičkou cukru. Uložte na chladném a tmavém místě. Horní vrstvu cukru obnovujte po každém odebírání ze sklenice.

Rakytníkový džem sjablky

K očištěným rakytníkový plodům přidejte stejné množství oloupaných a nakrájených jablek. Podle vlastní chuti přidejte cukr. Směs krátce povařte, rozdělte do sklenic a na závěr ještě sterilizujte při teplotě 90 °C po dobu 15 minut.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama