Trendy

24. října 2024 12:00

Lenka Valjentová

Proč nám změna času dává zabrat? Přechod na zimní čas může za nespavost i deprese

Zimní čas letos nastane 27. října. V noci ze soboty na neděli dojde k posunu času o hodinu zpět a noc bude o hodinu delší. Podívejme se, jaký vliv na náš život může mít časový posun - především může způsobit dočasnou nespavost a zvýšenou únavu, protože tělo potřebuje nějakou dobu na přizpůsobení se novému časovému režimu. Máme pro vás tipy, jak se dají minimalizovat negativní dopady změny času na celkovou fyzickou i psychickou pohodu.

V neděli 27. října 2024 dojde k posunu času o hodinu zpět na zimní čas. Noc ze soboty na neděli tak bude o hodinu delší, jelikož ve 3:00 vrátíme čas o hodinu zpět na 2:00. Na středoevropský letní čas se vrátíme až v neděli 30. března 2025, kdy bude naopak noc o hodinu kratší. Přestože státy Evropské unie diskutují o zrušení změn času již od roku 2018, zatím nebylo dosaženo žádného výsledku.

Jak fungují biologické hodiny

Ne všichni ale snáší střídání času bez problémů. Mnoho lidí může potýkat s nespavostí, depresemi, další bojují s bolestí hlavy nebo malátností. Proč tomu tak je?  Každý z nás má v sobě vnitřní hodiny, tzv. cirkadiánní rytmy. Jakési biologické nastavení, které by chtělo v ideálním případě fungovat v naprostém souladu s přírodou. Za svítání nastartovat aktivitu, po setmění ji utlumit. Rytmus se opakuje zhruba každých 24 hodin. Jeho narušení promítá do naší hormonální rovnováhy, imunity, nálady, paměti apod.

PŘEČTĚTE SI:  Zimní čas je věčný: Už se zase blíží. Lidem ničí spánek, EU s ním marně válčí celých šest let

Cirkadiánní rytmy nebo chcete-li vnitřní biologické hodiny jsou biologické procesy, které vykazuje nejen člověk, ale i každé zvíře nebo rostlina. Našim předkům vlastně nezbývalo nic jiného než tato nastavení, své vnitřní biologické hodiny, respektovat. Jenže současná doba cirkadiánnímu kódu moc nepřeje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Změna času původně pomáhala s válčením. Dnes mate energetiky i naši psychiku

„Cirkadiánní rytmus hraje klíčovou roli ve spánkových vzorcích, hormonální regulaci a metabolismu. Je řízen vnitřními biologickými hodinami, které reagují na vnější podněty, zejména světlo. Jenže proti přirozenému nastavení těla působí lampy osvětlující ulice, světla v domě, obrazovky, mobilní telefony, plné lednice a samozřejmě práce na směny. To může vést k řadě problémům, mezi nejběžnější patří poruchy spánku a výkyvy nálad,“ popisuje MUDr. Jitka Vojtová z OZP.

Co může způsobit přechod na zimní čas?

Změna času, konkrétně přechod z letního na zimní čas, má na cirkadiánní rytmus nezanedbatelný vliv. Tento proces může narušit biologické hodiny těla a ovlivnit celkovou fyzickou i psychickou pohodu. Tento posun může způsobit dočasnou nespavost nebo zvýšenou únavu, protože tělo potřebuje nějakou dobu na přizpůsobení se novému časovému režimu.

NENECHTE SI UJÍT: Kalendář změny času

„Na hormonální úrovni se může jednat o narušení produkce melatoninu, který reguluje spánek. To může vést k problémům s usínáním a kvalitou spánku. Vzhledem k psychice narušení cirkadiánních rytmů může být spojeno s vyšším rizikem zhoršení nálady, celkové pohody i psychických poruch, jako jsou deprese a úzkost. Posunem času se celkově potýkáme s únavou a sníženou produktivitou. Navíc některé studie ukazují, že po změně času dochází k nárůstu dopravních nehod a pracovních úrazů, což je částečně způsobeno nedostatkem spánku a sníženou pozorností,“ dodává MUDr. Jitka Vojtová.

Podívejte se na video, jak nás ovlivňuje změna času:

Tipy, které vám pomohou minimalizovat negativní dopady posunu času na zdraví i pohodu:

  • Upravte si denní režim: Přizpůsobte si své aktivity tak, abyste maximálně využili přirozené  denní světlo. Pokud je to možné, naplánujte si všechny své venkovní aktivity přes den, abyste načerpali co nejvíce slunečních paprsků, píše se na webu CBS News.
  • Zlepšete spánkovou hygienu: Ujistěte se, že máte klidné a tmavé prostředí na spaní. Omezte modré světlo z obrazovek před spaním a snažte se dodržovat pravidelný spánkový cyklus. "V době změny času je dobré ulehnout do postele každý den o něco dříve, než jsme zvyklí. Stačí o 15 nebo 20 minut," uvádí web Sleep Foundation.
  • Pravidelně se pohybujte: Fyzická aktivita může pomoci zlepšit náladu i zvýšit energii. Snažte se přiměřeně sportovat alespoň 30 minut denně, ideálně venku na denním světle a čerstvém vzduchu.
  • Hlídejte, co jíte a pijete: Měli byste jíst pestrou a vyváženou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny. Naopak byste si měli odpustit smažená jídla, která jsou nasáklá tukem. Tělo je špatně tráví a vedou i k horšímu spánku. Dbejte také na dostatečný pitný režim. Důležité je také omezit pití kávy a alkoholu. Zhoršují totiž kvalitu spánku.
  • Nezapomínejte relaxovat: Vyzkoušet můžete i techniky uvolnění jako meditaci nebo hluboké dýchání, které mohou pomoci snížit stres spojený se změnou času.
  • Buďte trpěliví: Jestliže se pokusíte dodržovat předchozí zásady, vězte, že je to cesta správná, ale postupná. Rapidní změny možná nepřijdou hned, ale vy si je dávkujete kousek po kousku, proto mají efekt.

Zdroje: MUDr. Jitka Vojtová, MBA,  sleepfoundation.org, cbsnews.com, cs.wikipedia.org, CNN Prima NEWS


Přečtěte si také