Bydlení

13. září 2022 14:00

Lenka Valjentová

Jak na neviditelný elektrosmog v domácnosti: Držte si odstup od mobilu, televize i počítače

Televizi, počítač a mobilní telefon má doma asi každý. Všechny elektrospotřebiče ale vytvářejí elektromagnetické pole, o jehož negativním vlivu na lidské zdraví se mluví stále častěji. Pokud chcete o účincích elektrosmogu vědět víc, i jak se proti němu se dá bránit, čtěte dál.

Elektromagnetické záření, jinými slovy elektrosmog, je kumulace vzájemného působení mezi elektrickými a magnetickými poli a námi. Jeho množství sice většinou nepřekračuje hygienické limity, z dlouhodobého hlediska na nás však působí víc než dost – a to právě díky tomu, že jsme jeho zdroji obklopeni stále a ze všech stran. Jsou to neviditelná, ale měřitelná elektrická pole, která se prostorem šíří podobně jako kruhy na vodě. A jelikož elektrosmog nevidíme, neslyšíme ani necítíme, mnohdy si ani neuvědomujeme, že existuje.

„Elektrosmog v domácnostech produkují jak elektrické spotřebiče, jako například televize, počítače, tiskárny, wi-fi routery, mobily, světla, dětské chůvičky apod., tak ale i elektrické obvody, tedy zásuvky, podlahové vytápění a elektrická topidla,“ vysvětluje Tomáš Sysel z nezávislého Institutu zdravého bydlení.

Elektrosmog a zdraví

„Představují-li elektromagnetická pole vyzařující z elektrospotřebičů zdravotní riziko, to je stále předmětem zkoumání a diskusí. Profesní sdružení německých stavebních biologů nicméně považuje elektrosmog za stresový faktor, který může vyvolat poruchy spánku a soustředění, stejně jako bolesti hlavy a těla,“ uvádí Tomáš Sysel a pokračuje: „Příznaky, které jsou nejčastěji zmiňovány v souvislosti s vystavením vysokofrekvenčnímu elektromagnetickému záření, jsou také pocit vyhoření, bolest kloubů, svalové křeče, nervozita či cukání očních víček.“

Jak se bránit proti elektrosmogu

A co tedy s všudypřítomným elektrosmogem v domácnosti můžeme dělat? Jednoznačně si držet od jeho zdrojů odstup! „Například mít mobilní telefon neustále po ruce je sice praktické, ale nepříliš zdravé. S dvojnásobnou vzdáleností od zdroje intenzita elektromagnetického pole klesá na čtvrtinu. To znamená, že mobil, který mnozí běžně používají jako budík, nemá u postele co dělat. Místo telefonu u hlavy může stát klasický budík, který neprodukuje elektrosmog,“ uvádí Tomáš Sysel a dodává: „Stejně tak není vhodné mít v místnosti, kde spíme, televizi v režimu stand by, tedy v pohotovosti, protože tak stále produkuje elektromagnetické znečištění. Pro zdravé spaní uděláme nejlépe, když množství elektroniky v ložnici omezíme na minimum. Problémem je také nepřetržitá dostupnost internetu. Doporučuji wi-fi router vypínat alespoň přes noc. Stačí k tomu spínací hodiny a časovací zásuvka za několik desítek korun.“

Pozor na falešné lapače elektrosmogu

Na trhu se objevuje neomezené množství kuriozit, se kterými lze údajně elektrosmog chytit, aniž by bylo nutné cokoliv měnit na jeho skutečném zdroji. „Prodávají se tedy různé zástrčky naplněné vzduchem do zásuvek, krabice s pískem do elektroskříně, zahnuté spirálky ze svařovacího drátu pod matraci, či dokonce samolepky na mobil nebo speciální šperky. Ačkoliv se může jednat o na první pohled snadné a třeba i estetické možnosti, z technického hlediska jsou všechny neúčinné,“ varuje Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení. V nejlepším případě lze jakýkoliv pozitivní účinek připsat placebo efektu. Ten však sám o sobě neposkytuje žádnou skutečnou ochranu.

Zdroje: cs.wikipedia.org, rwjansen.comnaturalhealingnews.com, institutzdravehobydleni.cz

Sdílejte článek
Štítky zdraví počítač mobilní telefon televize Wikipedie zásuvka elektrický spotřebič

Přečtěte si také