Mateřídouška pomáhá při nespavosti, kašli i dně. Naučte se voňavou bylinu pěstovat

Mateřídouška, až opojně vonící bylinka s nahořkle štiplavou chutí, je něco jako sestra tymiánu. Obě rostlinky vypadají podobně, stejně příjemně kořenitě voní a i účinky mají velmi podobné. Tymián, pocházející ze Středomoří, se však využívá spíše jako aromatické koření, mateřídouška, která je u nás doma a dokonce naší národní rostlinou, zase jako uznávaná léčivka proti nespavosti, kašli či revmatismu a dně.

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) je blízkou příbuznou tymiánu obecného (Thymus vulgaris). Obě byliny vypadají podobně, stejně příjemně kořenitě voní a i účinky mají velmi podobné. Mateřídouška obsahuje silice (thymol, karvakrol, linalol), hořčiny, třísloviny a flavonoidy, podobně jako další známí zástupci z široké čeledi hluchavkovitých (vedle hluchavek například dobromysl, máta nebo šalvěj). Složení silic je závislé na druhu i místě původu, byliny z chladnějších poloh mají jejich obsah nižší.

Mateřídouška účinky

Mateřídouška má především dezinfekční, antibakteriální a protiplísňové účinky. „Výrazných antiseptických účinků mateřídoušky se s úspěchem využívá při léčení různých kožních zánětů, plísňového onemocnění kůže a na špatně se hojící rány, vředy či spáleniny od slunce," uvádí bylinkář Martin Kolár. Silnější nálev  se osvědčil při zánětech ústní dutiny jako kloktadlo.

NENECHTE SI UJÍT: Bílá hluchavka je léčivý plevel. Naučte se správně sušit její květy a připravit čaj nebo kapky

„V antice považovali mateřídoušku za důležitou rostlinu – prášek z roztlučené nebo rozemleté kvetoucí nati prý zastavoval krvácení. Tradičně se používala při poruchách menstruace a bolestech hlavy,  sloužila jako protijed při uštknutí hadem. Středověcí mniši znali uklidňující účinky mateřídoušky, pěstovali ji v klášterních zahradách a používali k tlumení sexuálních tužeb," dodává Martin Kolár.

Na co ještě je dobrá mateřídouška

Mateřídouška v lidové medicíně pomáhá s celou řadou zdravotních potíží. Je nepostradatelnou bylinkou při zánětu dutin, dráždivém i chronickém kašli. Proslulá rakouská bylinářka a léčitelka Maria Treben ve své knize Zdraví z boží lékárny píše: „Kdo bude po ránu pít místo kávy šálek mateřídouškového čaje, pocítí záhy její účinky: duševní svěžest, dobrý pocit v žaludku a obecnou pohodu - a zbaví se ranního kašle."

INSPIRUJTE SE: Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

Při současném vnitřním i zevním použití (koupele, čaje, kapky) působí antirevmaticky a proti dně, snižuje svalové napětí. „Také při menstruačních bolestech pomáhá mateřídouška vnitřně i zevně. Denně  doporučuji vypít dva šálky nálevu a zevně při křečích přikládat na podbřišek napařený polštářek naplněný sušenou mateřídouškou," uvádí bylinkář.

Mateřídouška na uklidnění

Mateřídouškový polštářek se používá také k obkladu na otoky a pohmožděniny nebo si ho můžeme dát pod hlavu při nespavosti. Sušená mateřídouška se přidává do bylinkových polštářků a pytlíčků na uklidnění. Maminky dříve dávaly silný mateřídouškový nálev dětem do vany, aby byly zdravé – a hlavně nezlobily a dlouho spaly.

Mateřídouškový sirup proti kašli

Kvetoucí nať mateřídoušky opláchneme a ještě vlhkou ji vrstvíme s cukrem do zavařovací sklenice – vrstva byliny, vrstva cukru. Končíme vrstvou cukru. Sklenici důkladně uzavřeme a necháme nejméně tři týdny na světlém místě. Pak scedíme do hrnce a tekutinu pomalu odpařujeme – nesmí se vařit, jen probublávat – do požadované hustoty sirupu.

  • Mateřídouškový sirup užíváme při kašli a nachlazení 1 lžičku třikrát denně. Zapijeme sklenkou vody.

Mateřídoušková tinktura

Ingredience

  • 1 díl mateřídoušky
  • 5 dílů vodky

Příprava

Čerstvě natrhanou mateřídouškou naplníme láhev, zalijeme čirým alkoholem a uzavřeme. Necháme tři až čtyři týdny stát na slunném místě. Potom scedíme a nalijeme do lahviček.

Užívání

Pět až sedm kapek mateřídouškové tinktury v čaji dvakrát denně posiluje imunitu v sychravém počasí. Tinkturu používáme jako mazání při revmatismu a dně.

Mateřídouškový čaj

Ingredience

  • 1 rovná lžíce sušené  nebo několik kvetoucích vrcholků čerstvé mateřídoušky
  • 250 ml vody
  • med (nemusí být)

Příprava

Mateřídoušku  zalijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 10 až 15 minut vyluhovat. Pak scedíme. Podle chuti můžeme osladit medem.

Užívání

Mateřídouškový čaj pijeme vlažný po doušcích, maximálně tři šálky denně.

  • Jako čajovou kúru proti nespavosti  mateřídouškový nálev pijeme asi hodinu před ulehnutím do postele každý večer po dobu tří týdnů.

Masážní olej

Čerstvě natrhané kvetoucí vrcholky naplníme volně do lahve a zalijeme za studena lisovaným  olejem. Květy musí být ponořené. Uzavřeme a postavíme nejméně na měsíc na teplé místo. Scedíme, květy ještě rukama vymačkáme a naplníme do tmavých lahviček.

  • Masážní olej používáme při bolestech svalů, při bolestech kloubů a revmatu, zklidňující je také jemná masáž spánků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Znáte národní květiny evropských států? Kdo má bodlák a kdo konvalinky?

Jaký je rozdíl mezi mateřídouškou a tymiánem

Obě rostliny se odlišují hlavně vzrůstem a dobou květu. Zatímco naše mateřídouška je nízká a plazivá rostlina s výškou do 10 cm, středomořský tymián mívá okolo 30 cm a vytváří rozložitější keřík. Tymián kvete už od května a mateřídouška ho následuje až asi o měsíc později. Účinky však mají obě rostlinky velmi podobné a obě stejně krásně voní. Tymián se využívá spíš jako koření, mateřídouška zase jako léčivka.

  • Mateřídouška je nenáročná mrazuvzdorná rostlina. Roste jak v horských oblastech, tak i v nížinách na travnatých stráních, loukách, mezích, na teplých vápencových podkladech a písčinách. Od června do září kvete nachově fialovými kvítky. Celá rostlina je silně, až opojně aromatická, zvláště za slunného počasí.
  • Tymián je stálezelený, 20 až 40 cm vysoký keř nebo polokeř. Má čtyřhranné stonky, které postupně odspodu dřevnatí. Kvete bílými, růžovými až modrofialovými kvítky od května až do srpna.

Pěstování mateřídoušky na zahradě i v květináči

Nejlépe se mateřídoušce daří v písčité půdě na slunném a teplém místě, dobře snáší sucho. Místo by mělo být chráněné před prudkým větrem. Je odolná proti mrazu. „Pokud ji chceme pěstovat na zahradě, nejvhodnějším stanovištěm je mírný svah, skvěle se bude vyjímat ve skalce a suché zídce. Dá se velmi dobře pěstovat jako hrnková rostlina v truhlících na balkoně nebo v květináči doma na okně. Při pěstování v nádobách je potřeba dávat pozor, abychom ji nepřelévali," doporučuje pěstitel Jan Prášil.

  • Na jaře nebo na podzim si můžeme mateřídoušku namnožit dělením trsů; oddělky dobře porostou v nádobách.
  • Mateřídouška se množí také semeny, která se dají koupit. Na předpěstování vyséváme semínka od března na povrch substrátu a jen lehce je zatlačíme. Vzrostlé sazeničky potom přesazujeme ven na záhon nebo do nádob. Mateřídoušku můžeme také vysévat od dubna rovnou na záhon nebo do truhlíků.
  • Rozrostlá mateřídouška na jednom místě vydrží mnoho let.
  • Stonky po odkvětu vždy seřízneme, rostlina dobře obrůstá.

PŘEČTĚTE SI: Jak množit bylinky řízkováním, dělením a hřížením. Zkuste to s levandulí, šalvějí či libečkem

Mateřídouška sběr a sušení

  • Mateřídoušku pro léčebné účely sbíráme od června do září v poledne při slunečném počasí. Odstřiháváme vrchní nezdřevnatělé části kvetoucí nati.
  • Bylinku sušíme ve stínu na dobře větraných místech rozprostřenou ve slabých vrstvách. Sušené části rostliny by se neměly při sušení otáčet, aby z nich neopadaly listy a květy.
  • Dá se sušit umělým teplem do 35 °C.
  • Dobře se suší ve svazečcích zavěšených na vzdušném místě.
  • Mateřídouška se suší bez problémů, nezapařuje se ani neplesniví.
  • Správně usušená bylina by si měla uchovat původní barvu listů i květů a svou nahořklou chuť a aromatickou vůni.

Mateřídouška jako koření

Mateřídouška má příjemně kořenitou vůni a štiplavě nahořklou chuť. V kuchyni ji můžeme zkusit použít podobně jako tymián, nebo ho dokonce v receptu nahradit.

Sušená mateřídouška rozdrcená na prášek se přidává do smetanových polévek, omelet, nákypů, těstovin, salátů a zejména luštěnin, okoření skvěle ryby, steaky a mletá masa. Čerstvá je výborná do omelet, pomazánek nebo zeleninových salátů. Dříve se používala snítka natě při přípravě masa a ryb k pečení a dušení.

Zdroje: bylinkář Martin Kolár, pěstitel Jan Prášil,  cs.wikipedia.orgsalveo.cz, bylinkyprovsechny.cz


Přečtěte si také