Zahrada

24. října 2024 08:30

Lenka Valjentová

Prodloužený víkend má být oblačný, ale teplý. Ideální počasí věnovat se zahradě

Počasí o nadcházejícím prodlouženém víkendu bude mít inverzní charakter. Obloha bude často oblačná a objeví se i mlhy, ojediněle mrholení. Slunečno bude hlavně na horách. Teploty se při vyjasnění mohou dostat až na 17 °C, v neděli dokonce až na 21 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. A protože předpověď počasí slibuje ještě teplé dny, máme šanci věnovat se zahradě, připravit ji na zimu, anebo jen tak relaxovat.

Poslední říjnový víkend k nám bude kolem tlakové výše nad východní Evropou pokračovat příliv teplého vzduchu od jihu. V neděli se bude přesouvat přes naše území k východu mělká brázda nižšího tlaku. Za ní v pondělí postoupí do střední Evropy od západu další tlaková výše, která se bude jen zvolna přesouvat k východu. Kolem ní k nám bude pokračovat příliv teplého vzduchu od jihu až jihozápadu. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

RADAR: Počasí předvede další veletoč. O víkendu teploty vystřelí k příjemným 20 °C

  • V sobotu 26. října by mělo být převážně zataženo nízkou oblačností, ojediněle se objeví mlhy a mrholení. Vyjasnění očekávají meteorologové zejména na horách. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, v Čechách 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, při jasné obloze kolem 17 °C.
  • I v neděli bude přes den převážně zataženo nízkou oblačností a ojediněle bude slabě pršet či mrholit. Na horách a postupně i v nižších polohách bude skoro jasno. Noční teploty klesnou na 13 až 9 stupňů, přes den teploměr ukáže 17 až 21 stupňů, při nízké oblačnosti kolem 15 °C.
  • V pondělí 28. října, na kdy připadá státní svátek, bude oblačno až zataženo, místy polojasno. Na severu místy, jinde ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Ojediněle mlhy. Teploty v noci se budou pohybovat od 10 do 6 °C, při malé oblačnosti klesnou až na 4 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C, při vyjasnění teploměr ukáže kolem 17 °C.
  • Podobné počasí bude pokračovat i v příštím týdnu.

Podívejte se, co na prodloužený víkend předpovídají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ):

Rady do zahrady

Předpověď počasí na poslední, navíc prodloužený říjnový víkend slibuje ještě teplé a někde i slunečné dny, a tak máme šanci udělat na zahradě to, co jsme zmeškali nebo i něco navíc. Třeba celou zahrádku pořádně před zimou zalijeme. Nebo poslední říjnový víkend zasvětíme odpočinku. Nic se nemá přehánět, ani práce na zahradě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Pěstování bez rytí – to zní lákavě Za správných podmínek můžete rýč zahodit. Ale raději to nedělejte

Co se spadaným listím

  • Především bychom z trávníku, cest a cestiček měli sklidit spadané listí. „Mně se osvědčilo hrabání pomocí travní sekačky. Listí se krásně rozdrtí a pak v kompostu nezabere tolik místa. Pozor, sekáme jen když je listí suché, při navlhlém se nám jednak zanese sekačka a pak i listí není dokonale rozsekáno,“ doporučuje ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů.
  • „Na výsev zeleného hnojení je už pozdě, ale nevadí, když nám na záhon napadá listí z ovocných stromů, nechte ho tam ležet. To buď později zaryjeme, nebo necháte jako mulč a na jaře ani nepoznáme, že tam nějaké listí bylo,“ uvádí odbornice.

INSPIRUJTE SE: Růžičková kapusta se může sklízet i v zimě. Kapustičky prošlé mrazem jsou chutnější a voňavější

Dokončete sklizeň zeleniny

Už neotálejte se sklizní zeleniny, snad kromě petržele, růžičkové kapusty, kadeřávku, černého kořene nebo zimní cibule, které mohou zůstat na záhonech celou zimu. Vše ostatní má už mít své místo ve spíži nebo ve sklepě.

  • Je nejvyšší čas zrýt záhony po sklizené zelenině!

Jak na podzimní výsadbu česneku

S tradiční výsadbou česneku ještě počkejte, měla by být co nejpozdější, aby stroužky do mrazů zakořenily, ale již nevyrostly. „Přesný termín závisí na teplotě půdy, která by měla klesnout pod 8 °C. Zkušení pěstitelé doporučují vysadit česnek až tři dny před příchodem zimy a v praxi se ukazuje, že čas na výsadbu je v listopadu, ale i v prosinci. Dříve vysazený česnek začne klíčit a mráz ho pak buď spálí nebo vytáhne ze země a úroda je pak nejistá,“ radí Marta Pawlicová.

Ale už tento víkend si na česnek můžeme připravit záhon, i když stroužky zapustíme do půdy až později. „Česnek na podzim vysazujeme poměrně hluboko, průměrná hloubka výsadby by měla být 6 až 8 cm. Důležité je, aby půda byla nakypřená zhruba 4 cm pod stroužky. Tím se zamezí ‚vytahování‘ stroužků mrazem," dodává tajemnice Českého svazu zahrádkářů.

Zdroje: chmi.cz, ing. Marta Pawlicová, tajemnice Českého svazu zahrádkářů, sociální sítě ČHMÚ


Přečtěte si také