Oficiálně začíná jaro! 20. března nastává jarní rovnodennost a první jarní den

Jaro je tady! Oficiálně začíná ve středu 20. března v 04:07 středoevropského času, kdy nastane jarní rovnodennost, vítězství světla nad tmou. Pro naše předky byla zdrojem naděje a víry v hojnost a lepší časy. V dnešní době pro nás znamená především první jarní den. Vzácná chvíle rovnováhy mezi dnem a nocí je navíc Mezinárodním dnem štěstí.

Kdy oficiálně začíná jaro

Jarní rovnodennost je okamžik, kdy Slunce protne na své zdánlivé dráze po obloze nebeský rovník ve směru z jižní polokoule na severní. Tento důležitý mezník, kdy je střed Slunce přímo nad rovníkem, vychází na 20. nebo 21. března. Noc je přibližně stejně dlouhá jako den. Jarní rovnodenností končí zima, která na severní polokouli trvá 89 dní, a začíná jaro v trvání 92 dnů.

První jarní den – astronomické jaro, jarní rovnodennost – letos nastane ve středu 20. března  v 04:07 středoevropského času.

„Na počátku 20. století začínalo astronomické jaro výhradně 21. března. Už v roce 1920 se však poprvé objevuje datum 20. března, poté se toto datum v seznamu začíná vyskytovat stále častěji a dnes již výrazně převažuje. Tak to bude pokračovat i v budoucnu. V roce 2048 se přenese první jarní den dokonce už na 19. 3. Za změnu data mohou přestupné roky,“ píše na svém webu Astronomický ústav AV ČR.

První jarní den

Od jarní rovnodennosti převažuje světlo nad tmou, tedy den nad nocí - a to až do letního slunovratu, který letos připadá na 20. června.  Tahle skutečnost byla pro naše předky zdrojem naděje a víry v hojnost a lepší časy. V dnešní době pro nás jarní rovnodennost znamená především první jarní den, kdy se oficiálně můžeme těšit na teplejší počasí a kratší noci.

INSPIRUJTE SE: Mezinárodní den štěstí: Jak si ho přitáhnout a udržet? Vyzkoušejte tři způsoby

Mezinárodní den štěstí

Navíc je 20. březen Mezinárodním dnem štěstí. Ten vyhlásilo OSN v roce 2013, aby si lidé uvědomili,  že pocit štěstí je v jejich životě nesmírně důležitý. Podle Valného shromáždění OSN je snaha o štěstí základním lidským cílem, a proto by všechny vlády měly pečovat o štěstí svých obyvatel a nehodnotit pokrok jen na základě ekonomických ukazatelů. Dvacátého března by tedy měli být obyvatelé planety šťastní a radovat se. Tak nezapomeňte!

První jarní den našich předků

  • V minulosti byla u nás s jarní rovnodenností spojována očista domovů a přeneseně i duše. Důležitým rituálem byla obřadní jarní očista, při níž se lidé šlehali rašícími zelenými proutky a polévali se pramenitou vodou.
  • První jarní den dříve provázel důkladný úklid v domech a stodolách, na dvorech a zahradách. Nezbytné bylo také vykrápění polí, což mělo ochránit klíčící semena, a tak zajistit kvalitní budoucí úrodu.
  • Oblíbenou činností bylo také barvení vyfouknutých vajíček magickými symboly. Pak se vejce protahovala ceremoniálním ohněm a nakonec se doma zavěsila nad postele a také do stájí, aby zajistila plodnost.
  • V čase jarní rovnodennosti býval čas čtyřicetidenního půstu, takže před Velikonocemi se příliš  bujaré oslavy prvního jarního dne konat ani nemohly. Lidé se kromě některých potravin museli vzdát i hlučných radovánek.

NENECHTE SI UJÍT: Jak slavit Velikonoce podle starých tradic a zvyků. Co dělat od Květné neděle po Velikonoční pondělí

Jaké bude počasí?

Někdy v této době vznikly i lidmi oblíbené pranostiky. Ty vcelku přesně dokázaly předvídat, jak to bude v nadcházejících měsících s počasím. K jaru se váže hned několik pranostik:

  • Na svatého Jáchyma (20. 3.) u nás zima končívá.
  • Jaký bude čas rovný s dnem i nocí, takových bude následujících čtyřicet týdnů.
  • Byť byl jarní den jak na zakázku, nechoď ještě na procházku, ať tvé zdraví neztratí svou sázku!
  • Když dva nebo tři dny před svatým Benediktem (21. 3.) prší a v rovnodennostní den nebo dva dny po něm panuje pěkné počasí a potom opět dva dny prší, budou léto a žně deštivé.
  • Na svatého Benedikta má se sít ječmen a cibule.

Kdy nastane první jarní den v dalších letech

ROK DEN ČAS
2025 čtvrtek, 20. března 10:02
2026 pátek 20. března 15:46
2027 sobota 20. března 21:25
2028 pondělí 20. března 03:18
2029 úterý 20. března 09:02
2030 středa 20. března 14:52

Čeká nás změna času

Rovnodennost nemá vliv na posun času, ten se stanovil administrativně na poslední neděli v březnu, kdy se čas posune dopředu ve 2 hodiny ráno. K přechodu na letní čas letos dojde 31. března 2024. Ve 2:00 budou 3:00. Kdy se bude měnit čas v následujících letech, se dozvíte zde.

Zdroje: Tradinář ( Martina Boledovičová, Monika Kindlová), cs.wikipedia.org, dayofhappiness.net, asu.cas.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také