návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

V březnu sbíráme první jarní byliny. Kopřiva, sedmikráska, popenec i plicník se hodí každému

Lenka Valjentová , Vydáno: 13.03.2021
4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu
Při procházkách jarní přírodou nebo na vlastní zahradě si už v březnu natrháme první letošní bylinky. Mladé a svěží čerstvě utržené rostlinky se dají využít jako léčivky. Dodají nám spoustu vitaminů a dalších cenných látek v přirozené podobě, pročistí organismus, pomohou s jarní únavou nebo s kašlem. Taky si na nich můžeme pochutnat, zdarma a bez pěstování, třeba na krajíci chleba s máslem či pomazánkou. Minimálně jako zpestření jarního jídelníčku stojí za vyzkoušení. Pojďme si představit čtyři byliny, které je nejlepší sbírat už v březnu: jsou to sedmikráska, kopřiva, popenec a plicník.

reklama

Sedmikráska chudobka

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis), známá drobná rostlinka vypadá tak trochu jako maličká kopretina. Kvete takřka celoročně a téměř všude, nejčastěji na loukách, pastvinách i v zahradním trávníku, jako léčivka je nejúčinější na jaře.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: sedmikráska chudobka (Bellis perennis)
Autor: Pixabay 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: sedmikráska chudobka (Bellis perennis)

Léčivá sedmikráska 

Sedmikrásky na jaře jsou plné minerálních látek, tříslovin, hořčin, saponinů, silic a flavonoidů, obsahují spoustu vitaminu C. Působí mj. protizánětlivě, detoxikačně a hojivě.

Sedmikráska přirozeně pomáhá především při:

  • jarní únavě a jarní detoxikaci organismu
  • špatné imunitě
  • kašli a rýmě
  • dně a revmatismu
  • bolesti hlavy
  • zánětech močových cest
  • nechutenství a dalších poruchách trávení
  • kožních onemocněních a hmyzím bodnutí
Sedmikráska chudobka pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska pro zdraví: Utrhněte a snězte každý den sedm květů po dobu sedmi týdnů

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je mocná léčivka

Sedmikráskový sirup pomáhá při kašli i ekzémech. Připravte si ho podle receptu

Květy sedmikrásek jako léčivku můžeme na louce rovnou jíst nebo si přikládat na rány. Sbírat je můžeme od března do srpna, trhají se květní úbory se stonkem do 2 cm, a udělat si z nich čaj, tinkturu, sirup, med či je usušit do zásoby.

Sedmikráskový med

Ingredience

  • 500 až 550 květů sedmikrásek
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal 
  • 1 bio citron
  • 10 cl vodky

Příprava

Květy sedmikrásek opláchneme, dáme spolu s nakrájeným citronem do uzavíratelné nádoby a zalijeme vodou. Uzavřeme a necháme 24 až 36 hodin vyluhovat. Pak scedíme, sedmikrásky s citronem rukama pořádně vymačkáme a šťávu nalijeme do hrnce. Přisypeme  cukr, rozmícháme a přivedeme k varu. Vaříme pomalu (spíše necháme probublávat) zhruba  hodinu, do hustoty medu. Do hotového medu nakonec přidáme vodku, promícháme a plníme do skleniček. Uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: květy sedmikrásek jako léčivku můžeme sbírat od března do srpna, trhají se květní úbory se stonkem do 2 cm, a udělat si z nich čaj, tinkturu
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: květy sedmikrásek jako léčivku můžeme sbírat od března do srpna, trhají se květní úbory se stonkem do 2 cm, a udělat si z nich čaj, tinkturu

Sedmikrásky v kuchyni

Hlavně brzy zjara svěží sedmikrásky svou jemně nahořklou oříškovou chutí zpestří ovocné, zeleninové a bramborové či těstovinové saláty, pomazánky, bylinková másla, polévky, nádivky nebo chleba s máslem. Jarní salát s trochou mladých lístků a květů pomohou při odkašlávání a působí proti překyselení. Květy jsou vítanou ozdobou nápojů a dezertů.

Sedmikrásky na talíři

Sedmikráska ozdobí talíř od jara až do prvních mrazů

Žlutá prvosenka jarní, lidově petrklíč či primulka pomáhá léčit kašel i stres

Petrklíčové bonbony proti kašli připravíte doma. Prvosenka jarní pomáhá i se stresem

Kopřiva

Kopřivu dvoudomou (Urtica dioica) snad ani není nutné představovat, zná ji každý, buď jako nepříjemný žahavý plevel, nebo jako vysoce ceněnou léčivku. První jarní výhonky mladých kopřiv mají vysoký obsah vitaminu C, dále železa, hořčíku, chlorofylu, kyseliny křemičité, kyseliny mravenčí, histaminu, serotoninu a mnoha dalších látek prospěšných pro naše zdraví. Z kopřiv si ale můžete připravit i jíchu na hnojení.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Autor: Pixabay 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)

Léčivá kopřiva

Kopřivy jsou mnohostranně léčivé, zejména působí mj. diureticky, detoxikačně, antiviroticky, antibakteriálně a antioxidačně.

Kopřiva přirozeně pomáhá především při:

  • léčbě bakteriálních a virových onemocnění
  • psychickém vypětí, (jarní) únavě a vyčerpání
  • revmatismu, dně a cukrovce
  • kardiovaskulárních onemocněních
  • respiračních chorobách
  • detoxikaci organismu
  • problémech s prostatou
  • vypadávání vlasů
Možností, jak užívat kopřivu, máte opravdu mnoho, záleží jen na tom, čemu dáte přednost

Kopřiva: Plevel, který léčí. Udělejte si perventivní kúru proti senné rýmě a doplňte železo

Proč je kopřiva nenahraditelná?

KOPŘIVA: Zázrak, který by vám v jídelníčku neměl chybět

Z kopřiv se sbírají listy, zejména ty první jarní, později jen mladé vrcholky a výhonky. Období, kdy je jako léčivé bylina nejúčinnější, není moc dlouhé, zhruba do konce května. Jak kopřiva roste, obsahuje víc dusičnanů. Kopřivy trháme výhradně na prosluněných místech. Používá čerstvá i sušená, připravují se z ní nejvíce léčivé čaje, šťávy, smoothie, tinktury, obklady a koupele.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: mladé kopřivy patří do velikonoční nádivky, hodí se do zapečených brambor, polévek, slaných koláčů a závinů, proslulé jsou špenát a polévku z kopřiv
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: mladé kopřivy patří do velikonoční nádivky, hodí se do zapečených brambor, polévek, slaných koláčů a závinů, proslulé jsou špenát a polévku z kopřiv

Kopřivy v kuchyni

Mladé kopřivy patří do velikonoční nádivky, hodí se do zapečených brambor, polévek, slaných koláčů a závinů. Proslulé jsou špenát a polévka z kopřiv. Hrst nasekaných kopřivových listů patří do bramboračky, kopřivové listy patří do palačinek, zapékaných brambor a těstovin i do bramboráku. Skvělý je závin z listového těsta plněný posekanými kopřivami s vejci a uzeninou.

Jarní kopřivový špenát

Ingredience

  • 6 velkých hrstí mladých kopřiv
  • 1 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 3–5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • 3 vejce nebo smetana na vaření podle potřeby

Příprava

Mladé výhonky kopřiv spaříme mírně osolenou vroucí vodou a necháme důkladně okapat. Okapané kopřivy nadrobno nasekáme. Na másle necháme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme kopřivy, prolisované stroužky česneku, osolíme a opepříme, občas zamícháme a chvíli podusíme. Nakonec do kopřivového špenátu vmícháme vejce. Nebo zalijeme trochou smetany na vaření.

Máte kašel? Bolí vás klouby? Nasbírejte si podběl na čaj, sirup a obklad

Máte kašel? Bolí vás klouby? Nasbírejte si podběl na čaj, sirup, med nebo obklad

Mladé jarní bylinky jsou plné vitamínů a minerálů

Jaké bylinky do nádivky? Kopřiva je klasika, skvělé jsou i sedmikrásky

Popenec

Popenec obecný (Glechoma hederacea) je nenápadná vytrvalá plazivá rostlinka s drobnými modrofialovými kvítky a srdčitými lístky, roste hojně na loukách, v křovinách, podél cest nebo na zahradách jako plevel, daří se mu zejména na vlhkých místech.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: popenec obecný (Glechoma hederacea)
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: popenec obecný (Glechoma hederacea)

Léčivý popenec

Popenec obsahuje vitamin C, provitamin A, třísloviny, hořčiny, vonné silice, pryskyřice, cholin, saponiny, draslík, vápník, hořčík, fosfor a železo. Popenec působí mj. hojivě, má protizánětlivé, močopudné a dezinfekční účinky.

Popenec přirozeně pomáhá především při:

  • chudokrevnosti a avitaminóze
  • únavě a vyčerpání
  • poruchách trávení (podporuje chuť k jídlu, pomáhá proti nadýmání)
  • kašli a rýmě
  • onemocnění močových cest
  • detoxikaci organismu
  • křečových žilách
  • špatně se hojících ranách
  • kožních problémech
Popenec obecný, dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) roste jako plevel takřka všude

Popenec milovaly už naše babičky. Poradí si s únavou a hodí se do velikonoční nádivky

Popenec je máty bratranec

Popenec je (nejen) máty bratranec

Kvetoucí nať popence sbíráme od března do července. Z čerstvé byliny se dají připravit čaje, sirup, tinktura, olej i med. Popenec můžeme taky usušit (musíme být velmi opatrní, protože silice v něm obsažené jsou prchavé) ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C.

Popenec v kuchyni

Mladé lístky na kuchyňské zpracování se trhají hned, jakmile se na jaře objeví, protože tehdy mají nejvýraznější chuť. Čerstvé jarní lístky popence spolu s mladými kopřivami a dalšími bylinkami by rozhodně neměly chybět v tradiční velikonoční nádivce. Popenec má jemnou bylinnou vůni a kořenitou chuť připomínající petrželku nebo bazalku, výborně ochutí bylinková másla, pomazánky a dipy. V teplé kuchyni je vynikající v omeletách a dalších vaječných a bramborových pokrmech. Na jaře nejlépe vynikne v zeleninových salátech. Sušený popenec se používá jako koření podobně jako majoránka.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: popenec je teplé kuchyni vynikající v omeletách a dalších vaječných pokrmech
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: popenec je teplé kuchyni vynikající v omeletách a dalších vaječných pokrmech

Bramborová omeleta s popencem

Ingredience

  • 4 vařené brambory 
  • 1 cibule 
  • 1 lžíce nakrájeného pórku nebo jarní cibulky
  • 1 hrst nasekaného popence
  • sůl
  • pepř
  • 4 vejce 
  • olej

Příprava

Na rozehřátém oleji osmažíme nasekanou cibuli, pórek a na kousky nakrájené brambory. Vajíčka rozkvedláme s popencem, osolíme, opepříme a nalijeme na bramborovou směs. Omeletu upečeme a hned podáváme.

Plicník pomáhá při chorobách plic. Natrhejte si a nasušte jednu z prvních jarních bylin

Plicník posiluje plíce, pomáhá při kašli a hojí rány. Jak užívat jarní bylinu?

Plicník lékařský

Plicník dýchá příslibem jara

Plicník

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je drobná bylina, na jaře jedna z prvních, kterou sbíráme. Zajímavá rostlina se pyšní pestrými kvítky od růžové po fialovou a listy s malými skvrnkami. V našich lužních, listnatých a smíšených lesích roste hojně a tvoří nepřehlédnutelné porosty.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: plicník lékařský (Pulmonaria officinalis)

Léčivý plicník

Plicník obsahuje vitamin C, slizy, saponiny, třísloviny, flavonoidy, alkaloidy, kyselinu křemičitou, organické kyseliny a další účinné látky. Plicník lékařský má mj. antibiotické, protizánětlivé, dezinfekční a svíravé účinky,

Plicník přirozeně pomáhá především při:

  • problémech plic a dýchacích cest
  • trávicích potížích
  • infekci močových cest
  • špatně se hojících ranách
  • hemoroidech

Sbírá se kvetoucí v březnu a dubnu, asi o dva týdny později i spodní listy. Z čerstvé byliny se nejčasněji připravuje čaj (přidává se často do čajových směsí) nebo tinktura. Čaj z plicníku se obvykle ještě doslazuje medem, protože je hořký. Plicník do zásoby sušíme rychle na vzduchu a ve stínu.

Plicníková domácí tinktura

Ingredience

  • 100 g najemno nasekané čerstvé kvetoucí natě plicníku
  • 400 až 500 ml vodky

Příprava

Nakrájený plicník vložíme do sklenice, zalijeme alkoholem a uzavřeme. Dáme na tmavé a teplé místo a necháme 2 až 3 týdny macerovat. Sklenici každý den pořádně protřepeme. Pak obsah scedíme přes kávový filtr. Tinkturu přelijeme do tmavé lahvičky a hermeticky uzavřeme.

4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: z plicníku se nejčasněji připravuje čaj (přidává se často do čajových směsí) a domácí tinktura
Autor: iStock 4 plané byliny, kterých si můžeme užívat už v březnu: z plicníku se nejčasněji připravuje čaj (přidává se často do čajových směsí) a domácí tinktura

Plicník v kuchyni

Mladé a křehké lístky plicníku jsou báječnou ingrediencí a ozvláštněním prvních jarních salátů, nasekaná nať se hodí na uvařené brambory, do polévek i pomazánek. Krásné květy plicníku jsou zajímavou ozdobou nápojů, dezertů a ovocných salátů, ale díky své nepříliš výrazné chuti se vlastně hodí na jakákoli jídla, slaná i sladká.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Medvědí česnek je podobný konvalince, prozradí ho ale jeho vůně

Kde najít medvědí česnek a jak ho rozeznat od jedovaté konvalinky?

Jak vyrobit domácí tinkturu z léčivých bylin

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Léčivé rostliny, které je v přírodě nejlepší sbírat v červnu

8 léčivých rostlin, pro které se v červnu vydejte do přírody

Sedm léčivých rostlin, které je nejlepší sbírat v květnu

7 léčivých rostlin, které je nejlepší sbírat v květnu

Co s jitrocelem? Udělejte sirup proti kašli, čaj proti kouření a mast proti otokům

Co s jitrocelem? Z listů udělejte sirup proti kašli, mast na otoky nebo je nasušte na zimu

Ptačinec žabinec 2

Ptačinec žabinec: Úporný plevel, ale i první jarní salátek. Jak ho doma využít?

reklama

Článek je zařazen v: sběr bylin v březnu , kopříva dvoudomá (Urtica dioica) , kopřiva léčivá , kopřiva v kuchyni , Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) , sedmikráska léčivá bylina , sedmikráskový med recept , Popenec obecný dříve břečťanolistý (Glechoma hederacea) , popenec léčivá bylina , popenec v kuchyni , Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) , plicník tinktura , plicník v kuchyni

reklama

Přečtěte si také