Nezapomeňte na první jarní postřik ovocných stromů a keřů proti škůdcům

Na jaře se probouzejí nejen rostliny, ale i jejich škůdci. Na ovocných dřevinách nejčastěji přezimují mšice, mera jabloňová, svilušky, květopas či obaleči. Časné jaro je ideální čas na ně zaútočit a zlikvidovat je prvními jarními postřiky. Současně s nimi můžeme ošetřit stromy proti některých houbovitým chorobám, jako jsou kadeřavost broskvoní nebo padlí. Poradíme vám, jak stromy ošetřit.

Jednou z podmínek kvalitní a bohaté úrody ovocných dřevin je likvidace přezimujících škůdců brzy zjara. Zárodky škůdců najdeme na letorostech, v trhlinách kůry, v paždí větévek nebo na pupenech. Zpravidla v březnu, ještě před jejich vegetačním obdobím přichází ta pravá chvíle na tzv. předjarní postřiky většiny ovocných stromů a keřů.

Mezi nebezpečné škůdce, proti kterým je účinný časný jarní postřik ovocných stromů a keřů, patří především:

Tipy, jak na předjarní postřik ovocných dřevin

  1. Venkovní teplota pro aplikaci postřiku by obecně neměla být nižší než 7 °C, ideálně kolem 15 °C.
  2. Při teplotách kolem 17 °C provádíme postřik proti květopasu jabloňovému u jádrovin (jabloně, hrušně).
  3. Jarní postřik ničící vajíčka svilušky ovocné a svilušky jabloňové aplikujeme při teplotách nad 18 °C.
  4. Řídit se ale pouze podle teploměru nejde, důležité je také sledovat, co se s dřevinami děje. Předjarní ošetření dřevin postřiky je třeba aplikovat nejpozději do stadia zeleného poupěte, u peckovin a bobulovin ideálně ve stadiu rašení pupenů a u jádrovin až do náznaků poupěte.
  5. Dřeviny nestříkáme, když prší nebo je silný vítr, aby nedošlo k smytí nebo odvanutí postřiku.
  6. Postřik nanášíme na celou dřevinu. Aby byl proti přezimujícím škůdcům účinný, v podstatě jím musíme celý strom nebo keř omýt. Největší pozornost věnujeme kmeni a patě dřeviny, ale stranou nesmí zůstat taky větve.
  7. Zvláště starší stromy, které mají v kůře mnoho záhybů, je nutné ošetřovat pečlivě. Právě v různých škvírkách nacházejí přezimující škůdci ideální úkryt.
  8. Nejčastěji se používají přípravky na bázi oleje, které škůdce tenkou vrstvou obalí, zabrání jim dýchat a jejich zničení dokonají účinné látky obsažené v postřiku. Ošetření dřevin předjarním postřikem na bázi oleje se rozhodně nesmí provádět za mrazu nebo v období, kdy ještě mrazy očekáváte. Olejový přípravek totiž nejen likviduje škůdce, ale také zvyšuje nebezpečí poškození stromu mrazem.
  9. Kromě koupených přípravků proti škůdcům ovocných dřevin si můžeme připravit i vlastní postřiky z bylin, například z přesličky rolní.

Jarní postřiky proti houbovým chorobám

S předjarním postřikem proti přezimujícím škůdcům je možné spojit ošetření proti některých houbovým chorobám. Na počátku rašení pupenů ošetřujeme stromy a keře proti strupovitosti (Venturia) a padlí (Erysiphaceae).

Kadeřavost broskvoní

Koncem února, jakmile předjarní teploty vystoupí nad 7 až 10 ° C, ošetřujeme broskvoně ve stádiu nalévaní pupenů proti kadeřavosti (Taphrina deformans). Postřik opakujeme dvakrát až třikrát, zbavíme se tak načervenalých puchýřků na listech, které ubírají listu zelenou listovou plochu a vázne výživa stromku, Nejpozdější termín pro postřik proti kadeřavosti broskvoní je v době rašení terminálních pupenů, kdy se na šupinách objevují zelené proužky. Pozdější postřiky už nemají žádnou účinnost.

Zdroje: nasezahrada.com, zahradkarskaporadna.cz, agromanual.cz, cs.wikipedia.org. Rok v zahradě (Riders´s Digest Výběr)


Přečtěte si také