Kuchyně

7. září 2022 11:30

Lenka Valjentová

Z padaných jablek upečte obrácený koláč či žemlovku. A taky udělejte sirup a jablečný ocet

Jablek je letos na zahradách většinou dost. Často ale padají ze stromu a povalují se v trávě, a tak je musíme průběžně sbírat. Plody, které jsou jen otlučené, ale jinak pěkné a nepoškozené, nevyhazujme, můžeme je ještě dobře využít. Jablka jsou dobrá a zdravá, a tak by byla škoda, aby přišla nazmar. Existuje spousta receptů, kde je úplně jedno, jestli jsou jablka trhaná nebo padaná.

Jablka, tradiční podzimní ovoce, obsahuje až 85 % vody, ale hlavně hodně vlákniny, enzymů, minerálů a vitaminů. Pomáhají při podzimních splínech, poradí si s nespavostí i špatným trávením. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě. Syrová se hodí do ovocných salátů, dezertů a nápojů. Připravuje se z nich spousta moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirupy, džusy i pálenky.

Jak a jaké odrůdy jabloní pěstovat na zahradě, jak jablka sklízet a co s nimi v kuchyni, se dozvíte zde.

Obrácený koláč z padaných jablek

Ingredience

  • asi 3 velká jablka
  • 140 g másla
  • 170 g cukru
  • 4 lžíce pomerančové marmelády
  • čerstvě vymačkaná šťávu z 1 citronu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 5 kapek rumové tresti
  • 50 g rozinek namočených přes noc v rumu
  • 3 bílky
  • 3 žloutky
  • 90 g polohrubé mouky

Postup

  1. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější plátky.
  2. V pánvi nebo jiné vhodné nádobě, kterou můžeme dát do trouby, rozpustíme 100 g másla, přidáme 80 g cukru a necháme ho zkaramelizovat. Do karamelu přimícháme pomerančovou marmeládu, rumovou tresť, citronovou šťávu a skořici. Na karamel narovnáme plátky jablek a zasypeme 50 g rozinek naložených v rumu.
  3. Na těsto ušleháme z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Zlehka do něj vmícháme žloutky, mouku a zbytek rozpuštěného másla. Těsto nalijeme na jablka a dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut.
  4. Po upečení necháme částečně zchladnout, ale ještě zatepla koláč vyklopíme na plochý talíř.

Domácí jablečný ocet

Ingredience

Postup

  1. Jablka vykrájíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Napěchujeme je do sklenice a zalijeme studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala 4 až 5 cm nad jablka. Na hrdlo láhve připevníme gumičkou či provázkem papír nebo látku, aby dovnitř nic nespadlo, ale mohl tam vzduch.
  2. Sklenici dáme na teplé a světlé místo, ne na přímé slunce! Necháme týden odstát, dvakrát denně promícháme dřevěnou vařečkou a sklenici nezapomeneme opět zakrýt.
  3. Po týdnu scedíme přes sítko, tekutinu nalijeme do sklenice a zakryjeme. Dáme na tmavé a chladné místo a necháme ještě zhruba tři týdny – hotový jablečný ocet má žlutohnědou barvu.
  4. Scedíme přes husté pláténko nebo kávový filtr a rozlijeme do menších lahviček. Dobře uzavřeme. Jablečný ocet skladujeme v chladu.

Česká žemlovka neboli zemlbába

Ingredience

  • 1 veka (žemle, rohlíky, vánočka)
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • asi 8 menších jablek
  • 2–3 lžíce krupicového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lžička mleté skořice
  • hrst rozinek
  • máslo do pekáče
  • 1 lžíce rozpuštěného másla + 1 lžička moučkového cukru na pokapání

Postup

  1. Rozmícháme vejce s mlékem. Nakrájíme veku na plátky, jablka vykrájíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Vanilkový, skořicový a krupicový cukr smícháme.
  2. Pekáček nebo formu vymažeme máslem, dno pokryjeme zhruba třetinou veky, na ni rozprostřeme polovinu jablek, posypeme polovinou cukrů a rozinek. Polijeme polovinou směsi mléka a vajec. Na tuto vrstvu rozložíme zbylé plátky veky a před pečením je lehce poprášíme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem.
  3. Dáme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30–40 minut dozlatova.

Jablečný sirup s mátou a skořicí

Ingredience

Postup

  1. Jablka vykrájíme, omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Citron a limetku nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do hrnce, zalijeme 4 l vody, přidáme mátu a koření. Přivedeme pomalu k varu a 12 minut povaříme. Necháme vychladnout.
  2. Pak propasírujeme přes pláténko nebo husté sítko, dobře vymačkáme. Do tekutiny vmícháme cukr a opět přivedeme k varu. Když se cukr rozpustí, sejmeme, přidáme kyselinu citronovou a med podle chuti.
  3. Horký sirup nalijeme do nahřátých lahví a dobře uzavřeme. Po vychladnutí skladujeme v lednici.

Zdroj: autorský text, cs.wikipedia.org, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)


Přečtěte si také