Z padaných jablek udělejte obrácený koláč, žemlovku čili zemlbábu, sirup či jablečný ocet
Jablka často padají ze stromu a povalují se v trávě, a tak je musíme průběžně sbírat. Plody, které jsou jen otlučené, ale jinak pěkné a nepoškozené, nevyhazujme, můžeme je ještě dobře využít. Jablka jsou dobrá a zdravá, a tak by byla škoda, aby přišla nazmar. Existuje spousta receptů, kde je úplně jedno, jestli jsou jablka trhaná nebo padaná.
Jablka, tradiční podzimní ovoce, obsahuje až 85 % vody, ale hlavně hodně vlákniny, enzymů, minerálů a vitaminů. Pomáhají při podzimních splínech, poradí si s nespavostí i špatným trávením. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě.
NENECHTE SI UJÍT: Jak sklízet a uskladnit jablka. Poznáte, kdy už jsou tak akorát zralá a nastal pravý čas je otrhat?
Syrová jablka se hodí do ovocných salátů, dezertů a nápojů. Připravuje se z nich spousta moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirupy, džusy i pálenky.
Obrácený koláč z padaných jablek
Ingredience
- asi 3 velká jablka
- 140 g másla
- 170 g cukru
- 4 lžíce pomerančové marmelády
- čerstvě vymačkaná šťávu z 1 citronu
- ½ lžičky mleté skořice
- 5 kapek rumové tresti
- 50 g rozinek namočených přes noc v rumu
- 3 bílky
- 3 žloutky
- 90 g polohrubé mouky
Příprava
- Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. V pánvi nebo jiné vhodné nádobě, kterou můžeme dát do trouby, rozpustíme 100 g másla, přidáme 80 g cukru a necháme ho zkaramelizovat. Do karamelu přimícháme pomerančovou marmeládu, rumovou tresť, citronovou šťávu a skořici. Na karamel narovnáme plátky jablek a zasypeme 50 g rozinek naložených v rumu.
- Na těsto ušleháme z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Zlehka do něj vmícháme žloutky, mouku a zbytek rozpuštěného másla. Těsto nalijeme na jablka a dáme do trouby předehřáté na 180 °C, pečeme asi 20 minut.
- Po upečení necháme částečně zchladnout, ale ještě zatepla koláč vyklopíme na plochý talíř.
INSPIRUJTE SE: Z jablek si nasušte křížaly, z hrušek štěpány. Po tradiční pochoutce nepřiberete
Domácí jablečný ocet
Ingredience
- jablka
- převařená voda
Příprava
- Jablka vykrájíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Napěchujeme je do sklenice a zalijeme studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala 4 až 5 cm nad jablka. Na hrdlo láhve připevníme gumičkou či provázkem papír nebo látku, aby dovnitř nic nespadlo, ale mohl tam vzduch.
- Sklenici dáme na teplé a světlé místo, ne na přímé slunce! Necháme týden odstát, dvakrát denně promícháme dřevěnou vařečkou a sklenici nezapomeneme opět zakrýt.
- Po týdnu scedíme přes sítko, tekutinu nalijeme do sklenice a zakryjeme. Dáme na tmavé a chladné místo a necháme ještě zhruba tři týdny – hotový jablečný ocet má žlutohnědou barvu.
- Scedíme přes husté pláténko nebo kávový filtr a rozlijeme do menších lahviček. Dobře uzavřeme. Jablečný ocet skladujeme v chladu.
Domácí jablečný ocet Zdroj: iStock
Česká žemlovka neboli zemlbába
Ingredience
- 1 veka (žemle, rohlíky, vánočka)
- 500 ml mléka
- 2 vejce
- asi 8 menších jablek
- 2–3 lžíce krupicového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžička mleté skořice
- hrst rozinek
- máslo do pekáče
- 1 lžíce rozpuštěného másla + 1 lžička moučkového cukru na pokapání
Příprava
- Rozmícháme vejce s mlékem. Nakrájíme veku na plátky, jablka vykrájíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Vanilkový, skořicový a krupicový cukr smícháme.
- Pekáček nebo formu vymažeme máslem, dno pokryjeme zhruba třetinou veky, na ni rozprostřeme polovinu jablek, posypeme polovinou cukrů a rozinek. Polijeme polovinou směsi mléka a vajec. Na tuto vrstvu rozložíme zbylé plátky veky a před pečením je lehce poprášíme moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme 30–40 minut dozlatova.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak jablka pěstovat a sklízet. Proč se boží ovoce vyplatí jíst
Jablečný sirup s mátou a skořicí
Ingredience
- 10 jablek
- 1 citron
- 1 limetka
- 2 hrsti lístků máty peprné
- 1 celá skořice
- 7 hřebíčků
- 2 kg cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 4 lžíce medu
Příprava
- Jablka vykrájíme, omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kousky. Citron a limetku nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do hrnce, zalijeme 4 l vody, přidáme mátu a koření. Přivedeme pomalu k varu a 12 minut povaříme. Necháme vychladnout.
- Pak propasírujeme přes pláténko nebo husté sítko, dobře vymačkáme. Do tekutiny vmícháme cukr a opět přivedeme k varu. Když se cukr rozpustí, sejmeme, přidáme kyselinu citronovou a med podle chuti. Horký sirup nalijeme do nahřátých lahví a dobře uzavřeme. Po vychladnutí skladujeme v lednici.
Zdroj: autorský text, cs.wikipedia.org, Velká domácí kuchařka (Ladislav Nodl, Jarmila Mandžuková, Karina Havlů)