Samosběr levandule 2023: Milovníci vůně čistoty už si mohou přijít na své i v Česku

Samosběry jahod, třešní nebo česneku už nikoho nepřekvapí, ale napadlo vás, že byste si mohli sami natrhat i svazky pronikavě voňavé levandule? Farem, které se na pěstování levandule u nás specializují, sice není mnoho, ale i tak se najde pár míst, na kterých se budete cítit jako v jihofrancouzské Provenci.

Levandule s nádherně fialovými kvítky a s přímo pronikavou vůní pochází z východního Středomoří, ale už i starověká západní Evropa ji díky tažením vojáků znala velmi dobře. Levandule se využívala ke koupelím i k mumifikaci zemřelých. Dokonce i repelentní účinky levandule už ve starověku lidé znali.

Na první skutečné levandulové farmy jsme si však v naší zemi museli hodně dlouho počkat. Levandule vyžaduje dostatek slunečního svitu a tepla, na chladném a větrném místě se jí dařit nebude.

Jak a kdy se sbírá levandule

  • Nejvhodnější doba pro sběr květů levandule je těsně před tím, než se kvítky naplno rozvinou, protože jinak by po zaschnutí začaly opadávat.
  • Květenství se řežou celá i s dlouhým stonkem a rovnají se do větších pugétů, pevně omotaných provázkem tak, aby se po zaschnutí hned nerozpadly.
  • Pokud se vám líbí levandulové suché věnce, je potřeba je splétat z čerstvě nastříhaných rostlin, po zaschnutí už se budou stonky lámat.

Kam se vypravit pro čerstvou levanduli

Levandule Lavandin Grosso už na vás čeká na Levandulové farmě v jihomoravských Starovičkách (tel.: 602 734 509) nedaleko Hustopečí, kde probíhá samosběr už od soboty 17. června, proto si raději předem ověřte, jestli je ještě levandule k dispozici. Levandulové políčko najdete asi 1 km za obcí, nasměrují vás četné směrové tabule. Vstupné na pole je pro děti do 6 let zdarma, 20 Kč pro děti do 15 let a 60 Kč pro dospělé. Otevírací doba políčka je v červnu a červenci od 9 do 20 hodin.

Levandule lékařská ve Starovičkách už odkvétá, ale stále kvetoucí Lavandin má krásně sytou barvu a je ideální na dekorace. Pro potravinářské účely se však nehodí. Na samosběr si nic speciálního připravovat nemusíte, vše vám na farmě zapůjčí. Zaplatíte jen to, co si sami nastříháte, cena je 300 Kč za 1 kilogram levandule. Po nastříhání vám obsluha levanduli zváží a zaplatíte přímo na poli, hotově i kartou.

Za rozkvetlou levandulí se budete moci vypravit také na farmu Levandule de Žermanické moře, poblíž Žermanické přehrady, na pomezí vesnic Bruzovice a Lučina. Zatím můžete sledovat na Facebooku (facebook.com/deLevandule), kdy vás na první samosběr pěstitelé pozvou. Levandule teprve začíná kvést. Vstupné bude dobrovolné a samosběr prý za drobný peníz. A domluvit si tu můžete třeba i svatbu mezi květy levandule.

Až na konci července chystají samosběr levandule lékařské ve firmě Zdravá zahrádka v Metylovicích v Moravskoslezském kraji (tel.: 739 093 594). Cena bude 250 Kč za 1 kilogram a termíny samosběru budou rovněž oznámeny na Facebooku (facebook.com/zdrava.zahradka.metylovice).

Dny otevřených dveří na levandulových farmách

Vůni i krásu levandule můžete obdivovat i na dalších akcích. Farma Královská levandule ze Sudovic u Nového Knína pořádá v sobotu 1. července 2023 od 12 do 19 hodin a v neděli 2. července 2023 od 13 do 18 hodin den otevřených dveří.

Ve stejném termínu, tedy o víkendu 1.–2. července, v čase od 10 do 17 hodin můžete navštívit malou rodinnou firmu Levandulová farma v Židovicích u Roudnice nad Labem. Můžete si tu zamluvit i workshop Pletení levandulových paliček, který se bude konat 5. a 6. července 2023. Probíhají zde také komentované prohlídky farmy. Vše se dozvíte na Facebooku (facebook.com/levandulezidovice).

Zdroj: Facebook jednotlivých firem

Sdílejte článek

Přečtěte si také