Levandule krásně voní, má léčivé účinky i skvělou chuť. Udělejte si čaj a sirup, upečte sušenky
Výjimečná vůně a jedinečné odstíny modrých květů levandule jsou ozdobou každé zahrady, balkonu či terasy. Levandule toho však umí daleko víc než jen nádherně vonět a dobře vypadat. Tahle léčivá rostlina pomáhá léčit tělo i duši, uklidňuje, dodává energii, osvěžuje, dezinfikuje, odpuzuje hmyz a můžeme ji využít do ovocných salátů, přidat do nápojů, do pečiva, vyrobit sirup, olej nebo ocet.
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, kumariny, flavonoidy a kyselinu rozmarýnovou, která je známá pro své protizánětlivé, protivirové a antiseptické účinky. Má vysoký obsah tříslovin a terpenů, které působí antibakteriálně.
NENECHTE SI UJÍT NÁŠ SPECIÁL JAK PĚSTOVAT A ZPRACOVAT LEVANDULI
Na co je dobrá levandule
- Levandule má sedativní účinky, funguje jako uklidňující prostředek, pomáhá při nespavosti, nervozitě, splínu i stresu – klasikou je levandulový polštářek pro lepší spánek, kdy stačí malý polštář naplnit sušenou levandulí a dát do postele.
- Levandule pomáhá proti bolesti hlavy, poradí si i s migrénou i bolestivou menstruací.
- Vlažný levandulový nálev zmírňuje svalové křeče a příznivě působí při dně a revmatických onemocněních, nechutenství a podrážděném žaludku, žaludečních kolikách nadměrné plynatosti, upravuje střevní činnost při nadýmání a průjmech, stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů.
- Levandule působí mírně močopudně a upravuje střevní činnost, urychluje léčení zánětů průdušek, chřipky a angíny.
- Potírání bolavých míst levandulovým olejem pomáhá při revmatismu a dně, po úrazech, při natržených svalech, bolestech a zánětech nervů, pro zlepšení prokrvení, urychluje hojení ran a zabraňuje tvorbě jizev, blahodárně působí na nejrůznější kožní problémy, jako přírodní dezinfekce urychluje hojení ran a v neposlední dokáže ulevit od svědivých štípanců a kousanců od hmyzu a poslouží i jako repelent.
Levandulový čaj
Ingredience
- 2 lžičky sušených nebo 3 lžičky čerstvých levandulových květů
- 350 až 400 ml vroucí vody
Postup
Levanduli zalijeme vroucí vodou a necháme zhruba 7 minut vyluhovat. Pak scedíme.
Užívání
Levandulový čaj popíjíme po doušcích během dne po jídle, když nás trápí plynatost a nadýmání (750 ml) nebo při žaludeční nevolnosti. Při velkém psychickém napětí můžeme vypít tři šálky až vlažného levandulového čaje za den. Hrnek teplého čaje s medem pomůže při chřipce a nachlazení, uleví dýchacím cestám.
Levandulový olej
Ingredience
- hrst čerstvých květů nebo květenství levandule
- 500 ml oleje (slunečnicový, mandlový, olivový)
Postup
Květy dáme do misky nebo sklenice, zalijeme mírně zahřátým olejem a při pokojové teplotě necháme několik dní, max. týden vyluhovat. Pak olej scedíme přes plátno nebo kávový filtr. Kdo chce olej s intenzivnější vůní, dá do přefiltrovaného oleje nové květy levandule a postup zopakuje. Olej uskladníme na tmavém místě.
Použití
Potírání spánků zmírňuje nespavost, eliminuje deprese, pocity napětí a únavy, snižuje stres, pomáhá při bolestech hlavy. Je skvělý na spáleniny a drobné oděrky, zabraňuje tvoření jizev. Je také velmi účinný jako repelent i při léčbě po bodnutí hmyzem. Pomáhá také při ucpaném nosu, stačí se ho nadechnout a uvolní dutiny.
Levandulový ocet
Ingredience
- 30 g sušených květů levandule
- 650 ml jablečného octa
Postup
Levandulové květy smícháme s octem a dobře uzavřeme. Necháme nejméně dva týdny na světlém místě macerovat. Každý den minimálně jednou protřepeme. Pak scedíme přes husté sítko nebo kávový filtr.
Použití
Levandulový ocet je starý léčebný prostředek na ošetřování problematické pleti s akné a proti lupům. Je skvělý po bodnutí hmyzem. Levandulový ocet se používá na dochucení zeleninových i ovocných salátů a do marinád.
Levandulový sirup
Ingredience
- 2 plné hrsti čerstvých levandulových květů
- 500 ml vody
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 Cukr na sirup Dr.Oetker
- 1 zarovnaná lžička kyseliny citronové
Příprava
Květy levandule namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme citron nakrájený na plátky a kyselinu citronovou. Potom přidáme cukr na sirup a dáme na noc do ledničky. Druhý den směs přecedíme přes sítko nebo gázu. Sirup přivedeme k varu a 5minut povaříme. Sebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a zahřátých lahví – máme zhruba 700 ml sirupu. Lahve důkladně uzavřeme víčky a asi na 20 minut položíme vodorovně.
Použití
Levandulový sirup je dobrým základem domácích limonád, příjemně osladí teplý čaj, když nás zastihne bolest hlavy nebo máme stres či nás trápí nespavost.
Levandule v kuchyni
- Květy levandule jsou krásné a voňavé, můžeme je využít do ovocných a zeleninových salátů, přidat do nápojů, zmrzlin, dezertů nebo moučníků a cukroví.
- Při vaření a pečení využijeme květy i listy.
- Stejně jako u máty, rozmarýnu nebo tymiánu to nesmíme přehnat s množstvím. Stačí špetka a pokrm hned získá výraznou vůni a chuť.
- Levandule ladí i s kuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry a hlavně sladkými dezerty.
- Výborná je do marinád, dresinků nebo do bylinkového másla.
- Báječným pomocníkem v kuchyni je domácí levandulový cukr.
PŘEČTĚTE SI: Návod na domácí masážní olej z levandule, růže, šalvěje, heřmánku i dalších bylin
Domácí levandulový cukr
Ingredience
- 250 g cukru
- 3 lžičky čerstvě utržených levandulových květů (nebo 1 lžičku sušených)
- 2 celé snítky levandule
Postup
Cukr promícháme s květy, dáme do sklenice, přidáme celé snítky levandule, uzavřeme a necháme na tmavém a suchém místě zhruba 10 dnů. Občas protřepeme. Nebo můžeme cukr a květy rozmixovat, pak se dá cukr použít už po několika dnech. Dobře uzavřený a uskladněný vydrží asi rok.
Použití
Hodí se do těsta na nejrůznější moučníky, bábovky, cukroví, vynikající je i do ovocných salátů, zmrzlin, limonád a do čaje.
Levandulové sušenky
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 60 g cukru (20 g můžeme nahradit domácím levandulovým cukrem)
- špetka soli
- 120 změklého másla
- 1 vejce
- 2 lžičky sušených nebo 3 čerstvých levandulových květů
Postup
V míse promícháme mouku, cukr a špetku soli. Pak přidáme máslo, vejce a levandulové květy, vypracujeme hladké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu. Pak ho rozválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme sušenky. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 12 minut.
Zdroje: medicalnewstoday.com, everydayhealth.com, cs.wikipedia.org