Jak zpracovat třešně: Vyzkoušejte třešňový sirup s levandulí nebo džem s jahodami
Červen je hlavní sezona třešní. Žlutočervené, červené, tmavě rudé až téměř černé lesklé plody chutnají nejlíp, když je utrhneme ze stromu a hned sníme. To jsou nejšťavnatější a nejvoňavější, o tom není sporu. Třešně jsou i zdravé ovoce, a tak si je v sezoně můžeme s klidným svědomím dopřát, co hrdlo ráčí. A když je nesníme hned, můžeme z nich udělat třeba sladký sirup na domácí limonádu nebo skvělý džem s jahodami.
Třešně mají většinou kulatý tvar, uprostřed je pecka, obklopená bílou až narůžovělou měkkou dužinou, kterou ze zhruba 80 procent tvoří voda. Šťavnaté třešně obsahují kromě vody a sacharidů zejména vitaminy A, C, E a kyselinu listovou, z minerálů draslík, fosfor, jód, hořčík, vápník, zinek a železo.
Třešně účinky
Třešně pomáhají s trávením, vylučováním, detoxikací i hubnutím, snižují vstřebávání tuků, dokážou čistit játra, ledviny i krev a v neposlední řadě jsou přírodním šetrným projímadlem. Jejich konzumace pomáhá při léčbě cukrovky i bolestech páteře. Třešně také podporují růst kostí a zubů, zvyšují obranyschopnost těla proti infekčním onemocněním. Prokázané jsou jejich protizánětlivé účinky, pomáhají lidem trpícím dnou a revmatismem. V třešních je mnoho antioxidantů, které chrání srdce i buňky před nádorovým bujením.
NENECHTE SI UJÍT: Třešně jsou neuvěřitelně léčivé. Zkuste jednou týdně třešňovou kúru
Jak třešně česat
- Zralé plody jsou méně tuhé, šťavnaté, od navinule sladké chuti až po velmi sladkou, jsou více či méně aromatické.
- Třešně sklízíme ráno nebo navečer, a pokud to jde, vybereme den, kdy příliš nesvítí slunce. To proto, aby očesané plody zbytečně neosychaly a nescvrkávaly se
- Snažíme se je trhat zásadně i se stopkou, aby nám takzvaně nevytekly.
- Plody i nepatrně zasažené hnilobou vyhodíme a ty nakousané od červů můžeme nechat na stromě špačkům.
Třešně v kuchyni
- Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat. Opatrně utržené a se stopkou je můžeme skladovat asi 3 dny v chladu a ve tmě. Po utržení stopky se velmi rychle kazí.
- Pro dlouhodobější uchování musíme třešně zavařit (sirupy, kompoty, džemy), udělat třešňovici, domácí likér třešňovku či třešňové víno, nebo zamrazit s peckou i bez
- Čerstvé třešně jsou výbornou náplní do moučníků, koláčů, bublanin, závinů nebo palačinek, jsou pěknou ozdobou zmrzlinových pohárů, nápojů a dezertů.
- Z čerstvých třešní jsou nejlepší tradiční bublanina a třešňové knedlíky. Za vyzkoušení rozhodně stojí také originální třešňový páj.
INSPIRUJTE SE: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody
Jak zbavit třešně červů
Abychom z třešní dostali případné červy, dáme plody i se stopkami do vhodné nádoby, zalijeme je octovou vodou (na 1 litr vody maximálně 10 ml octa) a necháme asi 2 hodiny stát. Pokud v třešních nevítaní vetřelci jsou, vyplavou. Plody pak opláchneme tekoucí vodou a můžeme se do nich bez obav pustit – na chuti nic nepoznáme.
Třešňový sirup s levandulí
Ingredience
- 750 g vypeckovaných třešní
- 500 ml vody
- 50 g květů levandule lékařské
- 750 g třtinového cukru
- ½ balíčku Sirupfixu
- 2 chemicky neošetřené citrony
Příprava
Třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a asi 8 minut povaříme. Sejmeme, necháme zchladnout a pak rozmixujeme. Přidáme levandulové květy, cukr, Sirupfix a na kolečka nakrájené citrony. Zakryjeme a dáme na noc nebo minimálně na 8 hodin do ledničky. Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví – z tohoto množství budeme mít asi 2 l sirupu. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato. Třešňový sirup je výborný do domácích limonád a čajů.
Třešňový džem s jahodami
Ingredience
- 600 g vypeckovaných třešní
- 400 g jahod
- 1 balení JamFix 1:1
- kyselina citronová podle chuti
- šťáva z půlky citronu
- 800 g cukru
Příprava
Ovoce rozmělníme tyčovým mixérem nebo nakrájíme, přidáme citronovou šťávu a JamFix smíchaný s cukrem. Povaříme 5 minut a průběžně sbíráme pěnu. Nezapomeneme ochutnat, a dochutit kyselinou citronovou. Pro jistotu provedeme test – kapku džemu dáme na talířek a pokud nestéká, můžeme plnit do čistých a vypařených sklenic a otáčíme dnem vzhůru. Pokud je marmeláda moc tekutá, přidáme ještě trochu JamFixu, který musí být smíchaný s cukrem – předejdeme tak hrudkování.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, freshiprima.cz