Šípkový čaj: Jak udělat zdravý nápoj z čerstvých i sušených šípků
Jen málokterý bylinkový čaj je u nás tak oblíbený jako šípkový. Prozradíme, jaké má účinky na zdraví a jak často ho můžeme pít. Naučte se připravit lahodný čaj z šípků čerstvých i sušených.
Na co je šípkový čaj dobrý
Šípky, červené plody plané růže šípkové (Rosa canina), mají nakysle sladkou a svíravou chuť. „Jsou plné zejména vitaminu C, organických kyselin a tříslovin. Dlouhodobé užívání ve formě čaje, přesněji odvaru ze šípků, pomáhá zpevňovat cévy a zlepšovat látkovou výměnu. Protože působí močopudně, osvědčil se šípkový čaj jako doplněk při léčbě onemocnění močových cest a ledvin, dezinfikuje a uklidňuje zanícené sliznice trávicího traktu,“ uvádí bylinkář Martin Kolár.
Šípkový čaj je ideální pro celkové posílení organismu. Preventivně působí proti chorobám z nachlazení, zvyšuje odolnost vůči různým sezónním virům. Pomáhá při kašli a rýmě.
Má osvěžující a povzbuzující účinek při únavě a stresu, povzbudí a dodá dobrou náladu.
Nenechte si ujít: Sbírejte kaštany! Zbavíte se bolestí zad, kloubů, kašle i rýmy
Kdy a jak šípky na čaj sbírat
„Šípky na čaj doporučuji sbírat v době největší zralosti (podle aktuálního počasí obvykle na začátku října), za sucha a ještě předtím, než působením mrazů začnou měknout. Že jsou šípky tak akorát zralé, poznáme podle toho, že jsou krásně červené, tvrdé a lesklé a nedají se příliš snadno utrhnout – přezrálý plod odpadne skoro sám, nezralý jde odtrhnout těžko,“ radí M. Kolár.

Sušení šípků
Po utržení je nejlepší každý šípek podélně rozříznout a rychle usušit při teplotě 60 °C. Při vyšších teplotách by plody zčernaly a ztratily množství vitamínu C. Správně usušené šípky mají oranžovou až tmavohnědou barvu a slabou ovocnou vůni. Jsou křupavé a jednoduše je rozlouskneme. Skladujeme je vcelku. Rozdrtíme je až těsně před přípravou čaje.
„Zásoby sušených šípků každý rok obnovujeme, protože loňské už nemají prakticky žádné léčivé účinky,“ doporučuje bylinkář.
Mohlo by vás zajímat: Aronie zázračně funguje proti chorobám z nachlazení, stresu, únavě i stárnutí
Jak uvařit čaj ze sušených šípků?
Ingredience
2 lžíce rozdrcených sušených šípků (šípky lze použít na přípravu čaje opakovaně)
500 ml studené vody
Příprava
Drcené šípky zalijeme studenou vodou a necháme nejméně hodinu macerovat. Pak směs přivedeme pod bod varu, sejmeme a necháme 10–15 minut vyluhovat.
Čaj můžeme připravit také tak, že šípky necháme macerovat přes celou noc a před pitím výluh zahřejeme tak, abychom ho mohli pít.
Při použití drcených šípků na čaj je nutné směs přefiltrovat přes pláténko či kávový filtr, abychom odstranili nežádoucí dráždivé chloupky.
Čaj pijeme vlažný, můžeme osladit medem.
Čaj z čerstvých šípků
Ingredience
10 až 20 čerstvých šípků
250 ml vody
med podle chuti
Příprava
Čerstvé šípky opláchneme vodou, necháme okapat a rozpůlíme nebo rozdrtíme. Zalijeme studenou vodou. Zakryjeme a necháme přes noc macerovat.
Do červena zabarvený macerát zahřejeme pod bod varu (na teplotu maximálně 80 °C) a necháme 10 až 15 minut vyluhovat.
Scedíme přes husté síto nebo kávový filtr.
Čaj z čerstvých šípků je kyselejší než ze sušených, proto je dobré jej osladit medem.
Inspirujte se: Nasbírejte si hložinky. Červené plody hlohu jsou dobré na srdce
Jak často pít šípkový čaj?
„V sychravých měsících doporučuji v rámci prevence pít jeden šálek šípkového čaje denně, maximálně ale po dobu čtyř týdnů. Při nachlazení pijeme čaj zhruba jeden týden dvakrát až třikrát denně. Nikdy šípkový čaj nepijeme nalačno kvůli kyselosti. Vysoké množství vitaminu C může dráždit žaludek,“ radí bylinář.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org