návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Zázračné plody aronie aneb černé jeřabiny v akci proti nachlazení, stresu, únavě i stárnutí

Lenka Valjentová , Vydáno: 08.10.2021
Aronie
Autor: iStock Aronie
Podzim je časem sklizně plodů dobrých, krásných i léčivých – a takové jsou taky plody aronie neboli černé jeřabiny, které patří k malým zázrakům domácí medicíny. Jak by ne, když tyhle drobné černé kuličky pomáhají například s vysokým krevním tlakem, cholesterolem, stresem i únavou, zpomalují stárnutí a hlavně bojují s chorobami z nachlazení. Můžeme si na nich pochutnat třeba s kapkou medu, připravit si čaj, sirup zastudena, pečený džem nebo si dát preventivní štamprličku likéru.

reklama

Podzimní příroda nabízí spoustu příležitostí na sběr léčivých plodů počínaje vlašskými ořechy, šípky, jeřabinami, trnkami, rakytníkem a konče hlohyněmi. Neměli bychom zapomenout ani na plody černého jeřábu (Aronia melanocarpa) neboli temnoplodce černého.

Zázračná aronie neboli černé jeřabiny jsou plody černého jeřábu (Aronia melanocarpa) neboli temnoplodce černého
Autor: iStock Zázračná aronie neboli černé jeřabiny jsou plody černého jeřábu (Aronia melanocarpa) neboli temnoplodce černého

Jak pěstovat aronii

Černý jeřáb je nenáročný opadavý keř či menší stromek, často se pěstuje jako jedlý živý plot. Aronie dorůstá výšky zhruba dvou metrů a na zahradě ji může mít každý. Nedaří se jí pouze v příliš těžkých jílovitých nebo písčitých půdách. Pro plné dozrání plodů je vhodné keře aronie vysazovat na světlých a slunečných místech. Zbytečně keř nezastřihujeme, nejvíce totiž plodí na konci větví.

 Plody černého jeřábu, černé malvice velikosti hrachu často s matně voskovým povrchem, rostou v hroznech. Mají specifickou sladkokyselou až mírně až trpce svíravou chuť a sbírají se od září do listopadu v plné zralosti.
Autor: iStock Plody černého jeřábu, černé malvice velikosti hrachu často s matně voskovým povrchem, rostou v hroznech. Mají specifickou sladkokyselou až mírně až trpce svíravou chuť a sbírají se od září do listopadu v plné zralosti.

Účinky aronie

Aronie je všestranná léčivá rostlina, která nás pomáhá udržet v dobré kondici. „Plody mají vysoký obsah flavonoidů, vitaminů A, K, C a E, jódu či antokyanů, vysoce účinných bioaktivních látek. Černé jeřabiny tak přirozeně pomáhají posilovat naši obranyschopnost proti virům a bakteriím, preventivně působí proti chřipce a nachlazení,“ říká o léčivých účincích aronie bylinkář Martin Kolár a pokračuje: „Pozitivně ovlivňují krevní oběh, snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zpevňují cévy, hrají důležitou roli v prevenci srdečního infarktu, chrání organismus před arteriosklerózou a chorobami souvisejícími s rostoucím věkem, jako jsou diabetes, Alzheimerova choroba, revmatismus či artritida. Aronie je bohatá na přírodní jód, díky čemuž dokáže regulovat štítnou žlázu oběma směry. Také významně posiluje nervovou soustavu a psychiku, bojuje proti stresu a vyčerpání. Doporučuji v tomto případě kombinovat aronii s borůvkami, černým rybízem a rakytníkem řešetlákovým.“ Černé jeřabiny mají blahodárné účinky i na oči, regenerují oční sítnici při dlouhé práci s počítačem.

Až na podzim ukáže temnoplodec, jak se mu česky také říká, svou sílu a krásu.

Trápí vás křečové žíly? Tak konzumujte lžičku aronie denně. Povinně!

Zázračné bobule: Ochutnejte arónii, královnu antioxidantů

Zázračné bobule: Ochutnejte arónii, královnu antioxidantů

Sklizeň aronie

Plody černého jeřábu, černé malvice velikosti hrachu často s matně voskovým povrchem, rostou v hroznech. Mají specifickou sladkokyselou až mírně téměř trpce svíravou chuť a sbírají se od září do listopadu v plné zralosti; po prvních mrazících je jejich chuť méně tříslovitá. Plody vydrží dlouho na stromě zralé, aniž by se kazily, takže je můžeme sklízet postupně a konzumovat čerstvé.

Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: suší se v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C
Autor: iStock Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: suší se v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C

Připravují se z nich tinktury, šťávy a sirupy, likéry, džemy či vína. Černé jeřabiny se suší v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Černé jeřabiny se dají také dobře zamrazit.

13 tipů, jak správně zamrazit české sezonní ovoce

13 tipů, jak správně zamrazit sezonní ovoce

Jeřabiny jsou přírodní lék na klouby, trávení a kašel

Jeřabiny jsou skvělý přírodní lék. Jak je to ale s jejich jedovatostí?

Aronie za syrova

Čerstvé černé jeřabiny rozmačkané s trochou medu nebo zjemněné zakysanou smetanou jsou pochoutkou i lékem v jednom.

Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: čaj ze sušených plodů aronie na zvýšení imunity v podzimním období, kdy řádí choroby z nachlazení
Autor: iStock Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: čaj ze sušených plodů aronie na zvýšení imunity v podzimním období, kdy řádí choroby z nachlazení

Recepty z aronie

Čaj ze sušených plodů aronie

Ingredience

  • 1 vrchovatá lžíce sušených plodů aronie
  • 500 ml studené převařené vody

Postup

Sušené černé jeřabiny zalijeme vodu, zakryjeme a necháme macerovat 8 až 12 hodin. Potom můžeme scedit (nabobtnalé plody aronie můžeme rozmixovat s vodou nebo mlékem a vypít zvlášť) nebo černé jeřabiny nechat v čaji.

Užívání

Čaj popíjíme během dne pro zlepšení krevního oběhu, posílení cév a na zvýšení imunity v podzimním období, kdy řádí choroby z nachlazení.

Pijte čaje i nečaje podle znamení horoskopu

Jaký čaj se hodí k vašemu znamení zvěrokruhu? Raci rádi klasický černý čaj, Střelcům chutná rooibos

Jak vyrobit domácí tinkturu z léčivých bylin

Jak udělat domácí tinkturu z léčivých bylin? Postupujte podle univerzálního receptu

Domácí tinktura z aronie

Ingredience

  • 1 díl čerstvých zralých plodů aronie
  • 3 díly vodky nebo slivovice

Postup

Černé jeřabiny (můžeme trochu podrtit) zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme nejméně tři týdny při pokojové teplotě. Každý druhý den směsí protřepeme. Potom scedíme a přelijeme do uzavíratelných lahviček.

Užívání

Užíváme po 15–20 kapkách, maximálně třikrát denně. Přípravek pomáhá při diabetu, posiluje pružnost cév a hlavně funguje jako prevence chorob z nachlazení.

Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: recept na pečený džem z černých jeřabin na posílení imunity v chřipkovém období
Autor: iStock Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: recept na pečený džem z černých jeřabin na posílení imunity v chřipkovém období

Pečený džem z aronie

Ingredience

  • 1 kg očištěných plodů aronie
  • 500 g cukru

Postup

Černé jeřabiny naskládáme do pekáče a zasypeme cukrem. V troubě předehřáté na asi 70 ˚C je pomalu pečeme, dokud nepustí šťávu. Často je opatrně promícháme. Jsou-li příliš suché, podlijme je troškou vody (max. 200 ml), aby se nepřipálily. Jakmile pustí šťávu, naplníme směsí sklenice, uzavřeme a ještě sterilizujeme asi 15 minut při teplotě 90 °C. Džem jíme hlavně v chřipkovém období na posílení imunity.

Odborníci je řadí k super potravinám. Přitom jsou všude a zadarmo

Kudy teče, tam léčí. Recept na jednoduchý šípkový likér

Anebo vyrobit domácí likér

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

Likér z černých jeřabin

Ingredience

  • 1 kg očistných čerstvých černých jeřabin
  • 1 l vodky nebo domácí pálenky
  • 1 kg cukru
  • 1 l vody

Postup

Aronie dáme do skleněně lahve, zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme macerovat dva až tři týdny v chladu. Každý den důkladně protřepeme. Pak svaříme vodu s cukrem a vychladlý cukerný roztok nalijeme k jeřabinám. Zakryjeme a necháme stát další dva týdny, opět každý den promícháme. Potom likér scedíme do láhví a skladujeme v chladu.

Užívání

Užíváme jako lék proti stresu a vyčerpání ráno nebo večer, dáme si vždy před jídlem panáčka.

Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: likér užíváme jako lék proti stresu a vyčerpání ráno nebo večer před jídlem panáčka
Autor: iStock Zázračné plody aronie nebo černé jeřabiny v akci: likér užíváme jako lék proti stresu a vyčerpání ráno nebo večer před jídlem panáčka

Sirup z aronie zastudena

Ingredience

  • 2 kg očištěných plodů aronie
  • 80 g kyseliny citronové nebo čerstvě vymačkané šťáva ze 4 větších citronů
  • 2–3 kg cukru

Postup

Černé jeřabiny vložíme do čtyřlitrové lahve. Přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu a zalijte vodou až po hrdlo. Zakryjeme utěrkou a necháme v chladu macerovat nejméně 36 a nejvíce 42 hodin. Pak propasírujeme, plody vymačkáme. Šťávu odměříme – do 1 litru šťávy vmícháme 1 kg cukru. Za občasného promíchání necháme cukr úplně rozpustit. To může trvat zhruba dvě hodiny. Hotový sirup z černých jeřabin přelijeme do lahví a uchováme v lednici.

Užívání

Užíváme v čase zvýšeného výskytu chorob z nachlazení 1 lžíci sirupu ve sklenici vody třikrát denně. Sirup je výborný do čaje a limonád.

O podzimních léčivých plodech by vás ještě mohlo zajímat:

VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak pěstovat, sklízet i skladovat nejlepší potravu pro mozek

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek. Jak je sklidit a uchovat na zimu

Jak zpracovat úrodu rakytníku: Z oranžových plodů můžeme udělat domácí léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem

Jak zpracovat rakytník: Z oranžových plodů můžete udělat léčivý olej nebo tinkturu, rakytníkový sirup i džem

Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat

Trnky jsou sice trpké, ale léčivé. Kdy je sbírat a jak je zpracovat?

Sbírejte šípky a využívejte jejich skvělé účinky! Pijte šípkový čaj nebo si udělejte sirup, džem a proslulou šípkovou omáčku

Šípky pomáhají při nachlazení a přivolávají věčnou lásku. Využijte jejich sílu

Růže svraskalá (Rosa rugosa)

Šípky plodových růží jsou plné vitaminu C. Připravíte z nich čaj, šťávu, sirup i marmeládu

Hloh je prastará bylina na srdce a na nervy. Léčí květy i plody

Hloh je prastará bylina na srdce a na nervy. Léčí květy i plody

Jeřáb oskeruše: plody, kterým se říká oskeruše nebo oskoruše se na podzim v době sklizně podobají buď malým jablíčkům, nebo hruštičkám

Jeřáb oskeruše je krásný ovocný strom s léčivými účinky. A má i své muzeum

Jeřáb moravský sladkoplodý

Vysaďte si na zahradu jeřáb moravský sladkoplodý a sklízejte zdravé plody, plné vitaminu C

reklama

Článek je zařazen v: arónie , Černý jeřáb (Aronia melanocarpa) , temnoplodec černoplodý (Aronia melanocarpa) , aronie pěstování , aronie recepty , aronie účinky , aronie džem , aronie likér , aronie sirup , aronie sklizeň , aronie čaj , aronie sušení

reklama

Přečtěte si také