Aronie je zázrak pro zdraví! Objevte recepty na čaj, tinkturu, džem i sirup
Dobré i léčivé – takové jsou plody aronie neboli černé jeřabiny, které patří k malým zázrakům. Drobné černé kuličky pomáhají například zpomalovat stárnutí a bojovat s chorobami z nachlazení. Můžeme si na nich pochutnat třeba s kapkou medu, připravit si čaj nebo sirup.
Pozdně letní a podzimní příroda nabízí ke sběru spoustu léčivých plodů, počínaje vlašskými ořechy, šípky, jeřabinami, trnkami, rakytníkem a konče hlohyněmi. Neměli bychom zapomenout ani na plody černého jeřábu (Aronia melanocarpa) neboli temnoplodce černého.
Nenechte si ujít: Rakytník: Nenáročný keř plný zdraví. Jak ho pěstovat a sklízet bez trápení?
Jak pěstovat aronii
Temnoplodec neboli aronie či černý jeřáb je nenáročný opadavý keř či menší stromek. Často se pěstuje jako jedlý živý plot.
- Aronie dorůstá zhruba dvou metrů a na zahradě ji může mít každý. Nedaří se jí pouze v příliš těžkých jílovitých nebo písčitých půdách.
- Pro plné dozrání plodů je vhodné keře aronie vysazovat na světlých a slunečných místech.
- Zbytečně keř nezastřihujeme, nejvíce totiž plodí na konci větví.
Na co je aronie dobrá
Aronie je všestranná léčivá rostlina, která nám pomáhá udržet se v dobré kondici. „Plody mají vysoký obsah flavonoidů, vitaminů A, K, C a E, jódu či antokyanů, vysoce účinných bioaktivních látek. Černé jeřabiny tak přirozeně pomáhají posilovat naši obranyschopnost proti virům a bakteriím, preventivně působí proti chřipce a nachlazení. Černé jeřabiny mají blahodárné účinky i na oči, regenerují oční sítnici při dlouhé práci s počítačem,“ říká o léčivých účincích aronie bylinkář Martin Kolár.
Přečtěte si: Trápí vás křečové žíly? Tak konzumujte lžičku aronie denně. Povinně!
Co ještě léčí aronie:
- pozitivně ovlivňuje krevní oběh a zpevňuje cévy
- snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- hraje důležitou roli v prevenci srdečního infarktu
- chrání organismus před arteriosklerózou a chorobami souvisejícími s rostoucím věkem, jako jsou diabetes, Alzheimerova choroba, revmatismus či artritida
Černé jeřabiny proti stresu
„Významně posiluje nervovou soustavu a psychiku, bojuje proti stresu, únavě a vyčerpání. Doporučuji v tomto případě kombinovat aronii s borůvkami, černým rybízem a rakytníkem řešetlákovým,“ dodává bylinkář.

Sklizeň aronie
Plody černého jeřábu, černé malvice velikosti hrachu často s matně voskovým povrchem, rostou v hroznech. Mají specifickou sladkokyselou až mírně téměř trpce svíravou chuť a sbírají se zhruba od září do listopadu v plné zralosti; po prvních mrazících je jejich chuť méně tříslovitá. Plody vydrží dlouho na stromě zralé, aniž by se kazily, takže je můžeme sklízet postupně a konzumovat čerstvé.
Inspirujte se: Nasbírejte si hložinky. Červené plody hlohu jsou přírodní lék na srdce a proti stresu. Je z nich výborný čaj i džem
Jak aronii zpracovat
Připravují se z nich tinktury, šťávy a sirupy, likéry, džemy či vína. Černé jeřabiny se suší v sušičce anebo otevřené troubě do teploty 50 °C. Černé jeřabiny se dají také dobře zamrazit.
- Čerstvé černé jeřabiny rozmačkané s trochou medu nebo zjemněné zakysanou smetanou jsou pochoutkou i lékem v jednom.
Nejlepší recepty z aronie
Čaj ze sušených plodů aronie
Ingredience
- 1 vrchovatá lžíce sušených plodů aronie
- 500 ml studené převařené vody
Příprava
Sušené černé jeřabiny zalijeme vodou, zakryjeme a necháme macerovat 8 až 12 hodin. Potom můžeme scedit (nabobtnalé plody aronie můžeme rozmixovat s vodou nebo mlékem a vypít zvlášť) nebo černé jeřabiny nechat v čaji.
Užívání
Čaj popíjíme během dne pro zlepšení krevního oběhu, posílení cév a na zvýšení imunity v podzimním období, kdy řádí choroby z nachlazení.

Domácí kapky/tinktura z aronie
Ingredience
- 1 díl čerstvých zralých plodů aronie
- 3 díly vodky nebo slivovice
Příprava
Černé jeřabiny (můžeme trochu podrtit) zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme nejméně tři týdny při pokojové teplotě. Každý druhý den směsí protřepeme. Potom scedíme a přelijeme do uzavíratelných lahviček.
Užívání
Užíváme po 15–20 kapkách, maximálně třikrát denně. Přípravek pomáhá při diabetu, posiluje pružnost cév a hlavně funguje jako prevence chorob z nachlazení.
Pečený džem z aronie
Ingredience
- 1 kg očištěných plodů aronie
- 500 g cukru
Příprava
Černé jeřabiny naskládáme do pekáče a zasypeme cukrem. V troubě předehřáté na asi 70 ˚C je pomalu pečeme, dokud nepustí šťávu. Často je opatrně promícháme. Jsou-li příliš suché, podlijeme je troškou vody (max. 200 ml), aby se nepřipálily. Jakmile pustí šťávu, naplníme směsí sklenice, uzavřeme a ještě sterilizujeme asi 15 minut při teplotě 90 °C. Džem jíme hlavně v chřipkovém období na posílení imunity.
Vyplatí se vědět: Dřínky připomínají šípky vzhledem i množstvím vitaminu C. Dělá se z nich čaj i džem
Likér z černých jeřabin
Ingredience
- 1 kg očistěných čerstvých černých jeřabin
- 1 l vodky nebo domácí pálenky
- 1 kg cukru
- 1 l vody
Příprava
Plody dáme do skleněné lahve, zalijeme alkoholem, zakryjeme a necháme macerovat dva až tři týdny v chladu. Každý den důkladně protřepeme. Pak svaříme vodu s cukrem a vychladlý cukerný roztok nalijeme k jeřabinám. Zakryjeme a necháme stát další dva týdny, opět každý den promícháme. Potom likér scedíme do láhví a skladujeme v chladu.
Užívání
Užíváme jako lék proti stresu a vyčerpání ráno nebo večer, dáme si vždy před jídlem panáčka.
Mohlo by vás zajímat: Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka
Sirup z aronie zastudena
Ingredience
- 2 kg očištěných plodů aronie
- 80 g kyseliny citronové nebo čerstvě vymačkané šťávy ze 4 větších citronů
- 2–3 kg cukru
Příprava
Černé jeřabiny vložíme do čtyřlitrové lahve. Přidáme kyselinu citronovou nebo citronovou šťávu a zalijeme vodou až po hrdlo. Zakryjeme utěrkou a necháme v chladu macerovat nejméně 36 a nejvíce 42 hodin. Pak propasírujeme, plody vymačkáme. Šťávu odměříme – do 1 litru šťávy vmícháme 1 kg cukru. Za občasného promíchání necháme cukr úplně rozpustit. To může trvat zhruba dvě hodiny. Hotový sirup z černých jeřabin přelijeme do lahví a uchováme v lednici.
Užívání
Užíváme v čase zvýšeného výskytu chorob z nachlazení 1 lžíci sirupu ve sklenici vody třikrát denně. Sirup je výborný do čaje a limonád.
Zdroje: bylinkář Martin Kolár, ekozahrady.com