Pěstování vodních a cukrových melounů: Jak poznáte, kdy už jsou zralé

Teplá léta přejí úspěšnému pěstování melounů a dnes už záhon melounů není žádná rarita. Vodní a cukrové melouny se v našich zahradách sklízejí obvykle od konce srpna do konce září. Jak poznat, že je meloun správně zralý a můžeme ho sklidit? To nám prozradí zkušení pěstitelé.

Meloun je oblíbené letní ovoce, i když z hlediska pěstování je meloun plodová zelenina. Melouny se dělí na dvě hlavní skupiny, a to vodní meloun (botanicky lubenice obecná Citrullus lanatus) a cukrový meloun (botanicky meloun cukrový Cucumis melo). Pěstuje se mnoho druhů melounů, jež mají různou barvu i tvar.

Vodní meloun

Vodní meloun skvěle chutná, lákavě voní a má málo kalorií. Je ideálním zdravým letním osvěžením, obsahuje v průměru 92 % vody. Zralý meloun má obvykle načervenalou nebo žlutou vodnatou dužinu a zelenou kůrkou se světlými a tmavými pruhy v závislosti na odrůdě. Může dosahovat až váhy okolo 15 kg, ale říká se, že nejlepší melouny váží okolo 2,5 kg.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vypěstujte si na zahradě šťavnatý vodní meloun

Jak se pozná, kdy je vodní meloun zralý

Určit, zda je již meloun zralý, může být poněkud ošemetné. „Zralý vodní meloun na záhonu poznáme především podle zaschlých stonkových úponků (vyrůstají stejně jako stopka plodu z paždí listu) a klasické kličky, kterou tvoří stopka. Slupka zralých vodních melounů je lesklá a v místě styku s půdou se objevují nažloutlé skvrny, takzvaná bříška. Zralý vodní meloun při jemném poklepu obvykle vydává dutý, dunivý zvuk,“ vysvětluje pěstitel Jan Prášil.

Jak dlouho vydrží celý meloun

  • Vodní melouny mají tuhou slupku a lze je skladovat zhruba dva měsíce po sklizni při teplotě okolo 15 °C a relativní vzdušné vlhkosti 85–90 %. Plody po celou dobu skladování zrají. Svoji chuť si ponechají zhruba tři týdny, poté se chuťové vlastnosti pomalu zhoršují.

Cukrový meloun

Cukrový meloun je drobnější než vodní, dužinu má hutnější, barvy bělavé, žluté, oranžové anebo nazelenalé. Slupka může být hladká nebo síťkovaná či žebernatá a zbarvená žlutě nebo zeleně či hnědě. Cukrové melouny jsou velmi chutné, ale také dobré pro naše zdraví. Obsahují poměrně velké množství vitamínu C, vitaminů skupiny B, najdeme v nich sodík, draslík, měď i zinek. Vláknina je výborná pro správné zažívání.

Druhy cukrového melounu

Existuje mnoho druhů cukrových melounů, k těm nejznámějším patří:

  • Galia se žlutozelenou dužinou a slupkou, která je rozpraskaná jako stromová kůra
  • Cantaloupe (kantalup nebo taky muškátový meloun) se sladkou oranžovou dužinou, vonící po ananasu a slupkou podobnou jako Galia
  • Honeydew (medový meloun) s jemnou světle zelenou dužinou a žlutou slupkou
  • Charentais se sladkou a aromatickou dužinou v barvě meruněk a světlezelenou kůrou s nápadným žebernatěním

Kdy je zralý cukrový meloun

Sklízíme plně vyzrálé plody. Správně zralý meloun má jen tenkou pevnou slupičku, uvnitř je sladká, jemná, různě barevná dužnina. Základními indikátory zralosti jsou typicky výrazná vůně a změna barvy slupky.

„Ale tím znakem, který nám to skutečně potvrdí, je stopka plodu, respektive její absence. Když si koupíme vodní meloun v obchodě, má na plodu stopku, většinou esíčkovitě prohnutou, když ale koupíme meloun cukrový, je vždy bez stopky. U zralého cukrového melounu se začíná stopka plodu oddělovat. Nejdřív jemně, po okrajích, postupně více a více,“ říká pěstitel Peter Gajdoštin a dodává: „Když do ní jemně cinkneme prstem, oddělí se úplně. Když chytneme za zralý plod cukrového melounu, prostě nám zůstane v ruce.“

  • Pokud na cukrový meloun dáme prst a mírně zatlačíme a slupka ani trochu nepovolí, nejde ještě o vyzrálý kousek.

Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, šlechtitel a pěstitel Ing. Petr Gajdoštin, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek

Přečtěte si také