Sněženkový strom, halézie: Vysaďte si do zahrady dřevinu s medonosnými květy

Na některých níže položených lokalitách už začínají nakvétat první letošní sněženky. Jejich sezona bude jako každý rok velmi krátká, ale něžné bílé květy, sněženkám velmi podobné, má i dřevina, které se právě pro tuto podobnost říká sněženkový strom.

Sněženkový strom, halézie (Halesia Carolina)

Halézie rostou ve formě opadavých keřů nebo stromů s řídkou korunou a pocházejí z jihovýchodní Číny a Severní Ameriky. Do Čech byla dovezena první halézie již v polovině 18. století a byla vysazena do Královské obory v Praze.

V našich podmínkách se dají s úspěchem pěstovat 3 druhy halézií:

  • Halézie dvoukřídlá (Halesia diptera) Dorůstá do výšky 5-20 m a vykvétá bílými nebo růžovými květy. Později se vytvoří dvoukřídlé plody.
  • Halézie karolínská (Halesia Carolina) Dorůstá do výšky 3–6 m, květy bývají bílé, až krémové a plody jsou čtyřkřídlé peckovice.
  • Halézie stromovitá (Halesia monticola) Dorůstá do výšky okolo 30 m a vykvétá bílofialovými, zvonkovitými květy. Plody jsou čtyřkřídlé.

Halézie mají střídavé, oválné listy, dlouhé až 15 cm a převislé květy, které vyrůstají ve svazečcích, po 3–5 kusech. Halézie vykvétají od dubna do května. Květy jsou velmi medonosné, a tedy atraktivní pro včely a čmeláky. Dekorativní jsou i následné hnědé plody se dvěma nebo čtyřmi žebry podle druhu.

Jak pěstovat halézie

Halézie můžete vysadit vedle rododendronů a azalek, protože vyžadují stejně kyselou půdu. Zvládnou i umístění v půdě neutrální, ale zásadité prostředí nesnášejí. Dobře rostou i kvetou na plném slunci i v polostínu a preferují středně vlhkou, ale dobře propustnou, humózní půdu. Halézie jsou plně mrazuvzdorné, zvládají zimní teploty až do -29 °C.


Přečtěte si také